Top 100 DC Comics

30-21: The one where Robin dies and Superman is a communist
21

Preacher

1995-2000WriterGarth EnnisArtistSteve DillonDC Comics (Vertigo)

“Κάψτε το!”, “Βλασφημία!”, “Φωτιά θα πέσει να κάψει τον Garth Ennis!”, και άλλα τέτοια, φαντάζομαι ότι θα εκστόμιζε ένας φανατικός πιστός Χριστιανός, αν έπιανε το PREACHER στα χέρια του. Και δεν θα είχε πολύ άδικο. Γιατί το PREACHER είναι ένας τεράστιος, βλάσφημος λεκές, στη – φαινομενικά – άσπιλη εικόνα του Θεού.

Ο Jesse Custer, ένας αλκοολικός παπάς μιας θλιβερής κωμόπολης στο Τέξας, καταλαμβάνεται από το πλάσμα Genesis, γέννημα της ένωσης ενός αγγέλου και μιας δαιμόνισσας (αυτό το “οι άγγελοι δεν έχουν φύλο”, ξεχάστε το). Το πλάσμα αυτό έχει τεράστια δύναμη, ίσως και ισάξια με του ίδιου του Θεού. Και το γεγονός αυτό, ο Θεός το αντιμετωπίζει με το να εξαφανιστεί. Ο Jesse αποφασίζει να τον βρει και να τον φέρει προ των ευθυνών του.

Πολύ συχνά, στη λογοτεχνία, στα comics, στον κινηματογράφο, ο Θεός είναι απών. Ίσως να νιώθουμε, ως είδος, σαν τα παιδιά που τα εγκαταλείπει ο γονιός τους, στην πιο τρυφερή ηλικία, χωρίς να μας εξηγήσει ποτέ το γιατί. Αυτόν τον φόβο της εγκατάλειψης που γεννάν τα απύθμενα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, διερευνά ο Garth Ennis, σε αυτό το θεμελιώδες, άψογο έργο (από τα λίγα comics που έχω διαβάσει πολλές φορές).

Αν θέλεις να μείνεις στην τέλεια, προστατευμένη φούσκα σου και αρνείσαι να έρθεις αντιμέτωπος με τη σκατενια ανθρώπινη ύπαρξη, μην το διαβάσεις. Αλλά να ξέρεις ότι, πέρα από όλα όσα έχει να σου προσφέρει το PREACHER, θα χάσεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τον Cassidy.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21