Top 100 DC Comics

30-21: The one where Robin dies and Superman is a communist
28

Batman: A Death In The Family

1988WriterJim StarlinArtistJim AparoDC Comics

“It’s painfully obvious which path I must choose. The question is: how will I ever be able to live with this decision?”

Το διάσημο storyline, παρά την αμφιλεγόμενη ηθικά επιλογή, να αποφασίσει ένα μέρος του κοινού για τη ζωή ενός χαρακτήρα των comics (μέσω τηλεφωνικου poll), παραμένει η πιο τραγική ιστορία του Batman (μετά τον θάνατο των γονιών του), έως εκείνη την εποχή.

Ο νεαρός Jason Todd, ως ιδιαίτερα παράτολμος και απρόσεκτος Robin, μαθαίνει ότι η πραγματική του μητέρα ζει και σπεύδει να την βρει στην Μέση Ανατολή, ενώ, ως “διαβολική σύμπτωση”, o Joker δραπετεύει από το Arkham Asylum, με πορεία τον Λίβανο, με τον Batman να ακολουθεί. Μέσα από μια ατυχή σειρά γεγονότων, ο νεαρός Robin πέφτει στα χέρια του Joker και δολοφονείται βίαια.

Η ιστορία του Starlin, σε όλο της το φάσμα (πλοκή, εμβάθυνση, ροή, διάλογοι και σκηνοθεσία), είναι άψογη από την αρχή ως το τέλος. Το artwork του Aparo, όπως πάντα, κομμένο και ραμμένο για τον ήρωα, με panels που πραγματικά καθηλώνουν σε ρεαλισμό και, αρμοστή για το story, ωμότητα. Το A DEATH IN THE FAMILY ήταν και είναι η αριστουργηματική έκφραση του σκοτεινού και καινοτόμου ρεύματος των 80s, που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του Caped Crusader, αλλά και την ίδια την υπόσταση των αμερικανικών mainstream comics.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21