Top 100 DC Comics

30-21: The one where Robin dies and Superman is a communist
24

Superman: Red Son

2003WriterMark MillarArtistsDave Johnson, Kilian PlunkettDC Comics

Σε μια από τις καλύτερες ιστορίες για τον Superman, o Άνθρωπος από Ατσάλι δεν είναι καν Αμερικανός! Το RED SON αποτελεί την προσπάθεια του Μark Millar να εξιστορήσει πώς θα ήταν η ζωή του Superman, αν το όχημα που τον μετέφερε στη Γη, αντί για το Κansas, προσγειωνόταν στη Σοβιετική Ένωση. Μέχρι το RED SON, οι ιστορίες που φαντάζονταν τον Superman ως σύμμαχο των Ρώσων, τον παρουσιάζαν ως κακό, αλλά o Millar απέφυγε τα ψυχροπολεμικά κλισέ, παρουσιάζοντας έναν Superman με καλές προθέσεις, που δεν είναι και τόσο διαφορετικός από την Αμερικανική εκδοχή του… μέχρι ενός σημείου.

Παρά την εχθρότητα των Αμερικανών και τις προσπάθειες του Lex Luthor να τον καταστρέψει, ο Superman του RED SON καταφέρνει να κρατήσει την ανθρωπιά του και να προασπιστεί τα ιδανικά που του δίδαξαν οι γονείς που τον υιοθέτησαν, ακόμη και μετά το θάνατο του Stalin και αφού έχει αναλάβει την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Σοβιετικός αναρχικός Βatman, βέβαια, έχει άλλη γνώμη, και το comic μας προσφέρει μια από τις καλύτερες Batman vs Superman στιγμές στην ιστορία των comics. Χαρακτήρες όπως η Wonder Woman, η Lois Lane, αλλά και villains όπως ο Bizarro και ο Brainiac κάνουν την εμφάνιση τους, και το graphic nοvel κρατά μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στις χιουμοριστικές και στις τραγικές στιγμές του.

Το τέλος είναι ιδιοφυές, και η αναπάντεχη ανατροπή το βάζει αμέσως στην κατηγορία των καλύτερων “what if” ιστοριών. Στα θετικά, φυσικά, και οι υπέροχες πινελιές του Dave Johnson.

#30 #29 #28 #27 #26 #25 #24 #23 #22 #21