Top 100 DC Comics

20-11: The one where Buddy Baker meets his Maker!

Στην τελευταία δεκάδα πριν το Top 10, έχουμε αρκετούς θανάτους (κι ένα comic με τον θάνατο στον τίτλο του), εξωγήινες εισβολές και μια ιδιαίτερη συνάντηση ανάμεσα σε δημιουργό και δημιουργία!

20

Animal Man (Grant Morrison)

1988-1990WriterGrant MorrisonArtistsDoug Hazlewood, Tom Grummett, Paris Cullins, Steve Montano, Mark McKenna, Mark Farmer, Chas TruogDC Comics

Ό,τι θα έπρεπε να πει κανείς για το ANIMAL MAN του Grant Morrison, σίγουρα δεν χωράει σε λίγες μόνο γραμμές. H σειρά αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες σε μηνύματα ιστορίες που μας χάρισε ποτέ η DC, επιτυγχάνοντας να ισορροπήσει μεταξύ φιλοσοφικών ερωτημάτων, καθημερινών προβλημάτων, κοινωνικού ακτιβισμού και μεταμοντέρνων αφηγήσεων, μέσα σε μόλις 26 τεύχη, και με πρωταγωνιστή έναν από τους λιγότερο διάσημους υπερήρωες.

Ο Animal Man, ένας συνηθισμένος άνθρωπος, αν εξαιρέσει κανείς τη δυνατότητά του να μιμείται τις ικανότητες των ζώων, ξεκινά την προσωπικό του ταξίδι, με στόχο να γίνει κάποια στιγμή διάσημος υπερήρωας και μέλος της Justice League, και στην πορεία ανακαλύπτει πράγματα για τον εαυτό του, γνωρίζει ήρωες και villains που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα, βιώνει την τραγωδία και, στο τέλος, αμφισβητεί όχι μόνο τον κόσμο γύρω του, αλλά και τον ίδιο τον δημιουργό του.

Είναι το comic στο οποίο ο ίδιος ο Μorrison εμφανίζεται και συνομιλεί με τον Animal Man, σε ένα τεύχος που παρουσιάζει τη διαφορά μεταξύ του πολύχρωμου κόσμου, στον οποίο ζουν οι υπερήρωες, σε αντίθεση με τη δική μας μουντή πραγματικότητα. “Πώς ζείτε σε ένα κόσμο χωρίς υπερήρωες;”, ρωτάει ο Animal Man, και ο Μorrison απαντάει, εκ μέρους όλων μας, ότι “τα καταφέρνουμε”.

Πέρα από αυτή την πλοκή, όμως, η σειρά είναι γεμάτη από μικρότερες ιστορίες, με ένα πλήθος χαρακτήρων. Ιδεολόγοι, ακτιβιστές, αποτυχημένοι και άλλοι που προσπαθούν να ζήσουν μια κανονική ζωή, όλοι παρουσιάζονται ως περισσότερο ανθρώπινοι από τον ίδιο τον δημιουργό τους, κάνοντας το ANIMAL MAN έναν φόρο τιμής στην Ένατη Τέχνη.

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11