Top 100 DC Comics

20-11: The one where Buddy Baker meets his Maker!
11

The Saga Of The Swamp Thing

1983-1987WriterAlan MooreArtistsStephen Bissette, John Totleben, Rick Veitch, Alfredo Alcala, Ron Randall, Shawn McManusDC Comics

Η κατάταξη, κυριολεκτικά μια ανάσα κυριολεκτικά πριν την κορυφαία δεκάδα, έχει διττό αποτέλεσμα στο κείμενο αυτό, καθώς προσπαθώ να χωρέσω σε λίγες λέξεις, τα όσα κατάφερε το συγκεκριμένο comic.

Αναπόφευκτα, ξεκινώ από τον άσημο, τότε, Alan Moore, που παρουσίασε το ταλέντο του στο αμερικανικό κοινό, μέσω ενός horror τίτλου, που άνετα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “δεύτερης κλάσης”. Η μικρή δημοτικότητα του ήρωα, επέτρεψε στον Moore να αλλάξει, κυριολεκτικά, τα πάντα σε αυτόν, παρουσιάζοντας ένα retcon τόσο δυνατό, που κατέστη υποχρεωτικό modus operandi πολλών φιλόδοξων συγγραφέων από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πέρασμα τους στην απέναντι όχθη. Ο horror χαρακτήρας του comic διατηρείται, μεταλλάσεται, όμως, σε ψυχολογικό, με έντονη ατμόσφαιρα, ενώ παράλληλα κάνουν την εμφάνιση τους και οι οικολογικές ανησυχίες του Moore, χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής που εκδόθηκε αρχικά ο τίτλος. Το αποτέλεσμα ήταν ευφυές και προβληματισμένο, μια ιδιαίτερη προσέγγιση για τίτλο μιας εκδοτικής του μεγέθους της DC.

Βέβαια, η μοναδικότητα του τίτλου δεν εξαντλείται αποκλειστικά στον Alan Moore. Το σχέδιό του θέλει και αυτό να προκαλέσει, με τα τολμηρά panels και τα έντονα χρώματά του, όπως και τη μόνιμη ψυχεδελική διάθεση, που κυριαρχεί στις σελίδες του, η οποία, πολλές φορές, καταλήγει εφιαλτική.

Αναμφισβήτητα, το SAGA OF THE SWAMP THING είναι ένα από τα σημαντικότερα comics της DC. Αποτέλεσε δούρειο ίππο της βρετανικής εισβολής, έφτιαξε το όνομα του Alan Moore, πάνω από όλα, όμως, ήταν και ένα εξαιρετικό comic, δείγμα μιας υπέροχα δημιουργικής δεκαετίας για την εκδοτική. Αν δεν το έχετε διαβάσει, πείτε μου, τί περιμένετε;

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11