Top 100 DC Comics

20-11: The one where Buddy Baker meets his Maker!
14

Identity Crisis

2004WriterBrad MeltzerArtistRags MoralesDC Comics

Το IDENTITY CRISIS ίσως να αποτελεί ένα… αμφιλεγόμενο σημείο αναφοράς, καθώς πολλοί fans το αντιπαθούν, ενώ άλλοι το εκθειάζουν, ως ένα από τα σπουδαιότερα mini series της DC των 2000s. Προσωπικά, ανήκω στη δεύτερη κατηγορία – για αυτό, άλλωστε, μου ανέθεσαν και το αντίστοιχο κείμενο που τώρα διαβάζετε.

Σε αντίθεση με την κλασική επιτυχημένη συνταγή, στην ιστορία δεν εμπλέκεται ιδιαίτερα ο Superman ή ο Batman! Η πλοκή ακολουθεί μια μικρή ομάδα, από λιγότερο γνωστούς ή δημοφιλείς superheroes (συγκριτικά μιλώντας πάντα), όπως ο Green Arrow, η Black Canary και ο Hawkman, οι οποίοι προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση της δολοφονίας της Sue Dibny, συζύγου του Elongated Man. Το IDENTITY CRISIS, λοιπόν, είναι ένα “whodunit”, το οποίο ξεφεύγει, όμως, κατά πολύ από τον πιο… αθώο τόνο, που χαρακτηρίζει πολλά mainstream comics. Εδώ παρουσιάζονται πολλά ζητήματα, τα οποία οι μεγάλοι εκδοτικοί γίγαντες ίσως να θεωρούσαν taboo, όπως ο βιασμός, η λοβοτομή (η οποία εμφανίζεται μασκαρεμένη ως “διαγραφή μνήμης”), οι προβληματικές συζυγικές σχέσεις κ.α. Οι ήρωες αποκλίνουν κατά πολύ από την τελειότητα, και ο κάθε ένας κρύβει και ένα σκοτεινό μυστικό.

Η ιστορία, το ύφος, τα επίμαχα ζητήματα… Δύσκολα θα τα βρείτε σε άλλη ιστορία της DC, ή της Marvel! Το IDENTITY CRISIS προσφέρει μια μοναδική αναγνωστική εμπειρία και σίγουρα αξίζει την υψηλή θέση που κατέκτησε στο Top 100!

#20 #19 #18 #17 #16 #15 #14 #13 #12 #11