Love In Vain: Robert Johnson 1911-1938

Alone with everybody
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Love In Vain: Robert Johnson 1911-1938

WriterJean-Michel DupontArtistMezzoPublisherFaber & Faber

Λίγο αφότου έρθεις στη ζωή, αρχίζουν να σου τη γαμάνε, η πρώτη μέχρι την τελευταία τρύπα του ζουρνά. Αυτοί που τόσο σε αγαπάνε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεν μπορούν να σε προστατέψουν από όλα τα πυρά. Στη χειρότερη, σου ρίχνουν και οι ίδιοι μερικά. Στον πυρήνα της ιστορίας, δοσμένης από έναν μεφιστοφελικό αφηγητή, για τον μουσικό της blues, Robert Johnson, έρχεται να προστεθεί η παράνοια των φυλετικών διακρίσεων, η δημιουργικότητα ως απόδραση, αλλά όχι ως ευτυχία, και το πως μαθαίνει ένας άνθρωπος τα κόλπα, ψάχνοντας να βρει τη θέση του στη ζώνη.

Ξεδένοντας την πέτρα από τον λαιμό, το σχέδιο έχει καλαίσθητη, πρωτότυπη τεχνική, που συνάδει με τη βαρυθυμία του νοηματικού περιεχομένου, και ο τρόπος γραφής μου άρεσε πολύ και μου θύμισε κάτι παλιά τραγούδια. Νομίζω πως εντάσσεται σε ένα είδος της country μουσικής, όπου ο αφηγητής/τραγουδοποιός εκτελεί ρυθμική διήγηση. Ενώ, τυπικά, φαίνεται παρωχημένο ύφος, δεν μοιάζει ξένο στον σύγχρονο ψυχισμό, απεναντίας κουμπώνει τέλεια. (Το αντίθετο π.χ. συμβαίνει συχνά πυκνά με το θέατρο. Κανείς δεν κάνει εσωτερικό μονόλογο σε αρχαία ελληνικά!)

Είναι καλοκαιρινή η αίσθηση που αφήνει, όμως, δοθείσης της εποχής, συστήνεται (ανεπιφύλακτα) πίνοντας μία κούπα τσάι (με λεμόνι;) και βλέποντας στο καπάκι το ANGEL HEART. Με παρέα καλύτερα και μετά βόλτα ή χουχούλιασμα – δεν θέλω να κόψετε τις γλυκούλικες φλεβουλίτσες σας!