Marvels

Η ιστορία του Marvel Universe

Ιστορία

Η ιστορία του MARVELS είναι, στην πραγματικότητα, η ιστορία του Marvel Universe. Των πρώτων τρεισήμισι δεκαετιών του, τουλάχιστον. Τα τέσσερα τεύχη του (αργότερα κυκλοφόρησε και ένα τεύχος #0, ως πρόλογος) καταπιάνονται με ένα κομμάτι της ιστορίας το καθένα, όπως τη ζει ο φωτορεπόρτερ Phil Sheldon. Το πρώτο τεύχος αφηγείται τη Golden Age και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου πρωταγωνίστησαν ο αυθεντικός Human Torch, ο Namor και ο Captain America. Στο δεύτερο, έχουμε μπει για τα καλά στη Silver Age (αλλά και στη – λεγόμενη – Marvel Age) και μεγάλο μέρος αφιερώνεται στους X-Men και τις διώξεις των μεταλλαγμένων. Το τρίτο τεύχος είναι αφιερωμένο στη θρυλική μάχη των Fantastic Four με τον Galactus, ενώ το τέταρτο κλείνει την ιστορία με το δραματικό τέλος της Gwen Stacy.

Τι Μας Άρεσε

Οι δημιουργοί – ευφυώς – αφηγούνται την ιστορία από τη σκοπιά του απλού, καθημερινού ανθρώπου, του φωτορεπόρτερ Phil Sheldon, ο οποίος, σε αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει στα υπερηρωικά comics, γερνάει και ωριμάζει μαζί με το νέο αυτό κόσμο. Η δουλειά του του επιτρέπει να είναι αυτόπτης μάρτυρας πολλών ιστορικών γεγονότων, δίνοντάς μας έτσι τη ματιά που θα μπορούσε να έχει ο καθένας από εμάς, απέναντι στο υπερφυσικό, φέρνοντάς το στην κλίμακα του ανθρώπου.

Ο Busiek ως μεγάλος μάστορας καταφέρνει να βάλει σε τάξη δεκάδες γεγονότα που έλαβαν χώρα σε όλο το διάστημα που καλύπτει η δράση. Ξέρει πού πρέπει να δώσει περισσότερη βάση, σε τι θα κάνει απλή αναφορά, τι θα αποτελέσει απλά ένα “Easter egg”. Στα χέρια κάποιου άλλου συγγραφέα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένας αχταρμάς. Στα χέρια του Busiek, όλα λειτουργούν ρολόι. Αυτό, από μόνο του, είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα. Δεν μιλάμε, όμως, απλά για μια πετυχημένη ταξινόμηση γεγονότων, αλλά για μια ιστορία που συναρπάζει και τρέχει παράλληλα με τα κατορθώματα των υπερηρώων και στην οποία πρωταγωνιστούν ζωντανοί χαρακτήρες.

Βέβαια, δεν θα μπορούσε, σε μια αναφορά αυτών που μας άρεσαν στο MARVELS, να μην κατέχει σημαντικότατη θέση το artwork του Alex Ross. Μπορεί να είχε κάνει κάποιες δουλειές προηγουμένως, όπως το TERMINATOR: THE BURNING EARTH, όμως το MARVELS ήταν αυτό που πραγματικά ανέδειξε τον Ross, ως έναν superstar στον κόσμο των comics. Αν και δεν πρόκειται για την καλύτερη δουλειά του, το ρεαλιστικό painted artwork του Ross δημιούργησε αίσθηση. Ξέρω ότι αρκετοί δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλοι fans του, όμως, για εμένα, είναι ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών και το MARVELS είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της εργογραφίας του.

Τι Μας Ενόχλησε

Συνήθως αυτό το κομμάτι είναι το πλέον δύσκολο, όταν γράφεις Comicdom Files. Ειδικά αν έχεις επιλέξει να γράψεις για ένα από τα αριστουργήματα της 9ης Τέχνης. Παρ’ όλ’ αυτά, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα, που δεν αφαιρούν κάτι από τη συνολική εικόνα, αλλά καλό είναι, κάθε επίδοξος αναγνώστης του MARVELS να τα έχει υπ’ όψη.

Το πρώτο είναι ότι, παρά τον αναλυτικό και επεξηγηματικό χαρακτήρα του έργου, όσο μεγαλύτερη τριβή έχει κάποιος με το Marvel Universe, τόσο περισσότερο θα το ευχαριστηθεί και θα εκτιμήσει τις πιο obscure αναφορές. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της καριέρας του Alex Ross και, όσο και αν προκάλεσε αίσθηση με το artwork του, στο μέλλον βελτιώθηκε πολύ. Σίγουρα δεν μιλάμε για την καλύτερη δουλειά του.

Συνολική Εκτίμηση

Λίγοι νομίζω θα διαφωνήσουν ότι το MARVELS είναι ένα εξαιρετικό comic. Προσωπικά, το θεωρώ ένα από τα τρία καλύτερα comics της Marvel (από όσα έχω διαβάσει, φυσικά) μαζί με το KRAVEN’S LAST HUNT και το BORN AGAIN. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα των Busiek και Ross, είναι ότι μπόρεσαν, σε 200 σελίδες, να χωρέσουν 35 χρόνια εκδοτικής ιστορίας, σε μια αφήγηση που ρέει αρμονικά, χωρίς να είναι απλή απαρίθμηση γεγονότων. Η, δε, έξοχη επιλογή να γίνουμε μάρτυρες όλων αυτών μέσα από τη ματιά – και τη ζωή – ενός απλού ανθρώπου, συμβάλλει τα μέγιστα, ώστε να νιώσουμε κι εμείς ότι ζούμε στον κόσμο του Marvel Universe.

Παράλληλες Προτάσεις

Την κυκλοφορία του MARVELS ακολούθησαν αρκετά one-shots και limited series, που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την επιτυχία του (TALES OF THE MARVELS: BLOCKBUSTER, TALES OF THE MARVELS: INNER DEMONS, TALES OF THE MARVELS: WONDER YEARS, CODE OF HONOR, CONSPIRACY, MARVELS RUINS). Μπορείτε να τα βρείτε όλα, μαζεμένα και νοικοκυρεμένα, στον τόμο MARVELS COMPANION. Το επίσημο sequel του MARVELS, πάντως, ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2008, με το MARVELS: EYE OF THE CAMERA, χωρίς τον Ross αυτή τη φορά, αλλά με τον Busiek ως co-writer του Roger Stern, για κάποια τεύχη.

Όποτε αναφέρουμε το MARVELS, δεν μπορεί παρά να θυμόμαστε το “δίδυμο” έργο του Alex Ross, KINGDOM COME, όπου, μαζί με τον Mark Waid, ασχολήθηκαν με ένα δυστοπικό DC Universe. Και το Marvel Universe, όμως, έχει το δικό του δυστοπικό μέλλον, δια χειρός (και του) Ross στο καταπληκτικό EARTH X, καθώς και τα sequels του, UNIVERSE X και PARADISE X.

Για κάτι που φέρνει αρκετά στο MARVELS, αλλά από τη μεριά του DC Universe, θα πρότεινα το DC UNIVERSE: LEGACIES, σε σενάριο Len Wein, με ένα all-star cast σχεδιαστών.