Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Νηφάλιος Νάνος

Μία άξια προσθήκη στο έπος του Δρακοφοίνικα

Η επική ιστορία του ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΦΟΙΝΙΚΑ αποκτά μια καινούρια προσθήκη, χάρη στην πένα του Χάρη Γιουλάτου και την τέχνη πολλών ταλαντούχων Ελλήνων δημιουργών. Το χορταστικό βιβλίο περιέχει σύντομες ιστορίες διάφορων κατοίκων του Έλεμπρος, λιγότερο ή περισσότερο γνωστών στους πιστούς αναγνώστες του. Οι ιστορίες έχουν κάποιους κοινούς άξονες και συνδέονται με χαλαρό τρόπο μεταξύ τους.

Ένα πανδοχείο φιλοξενεί έναν βάρδο, τις αφηγήσεις του οποίου οι θαμώνες ακούν με κομμένη την ανάσα. Τους λέει ιστορίες γενναίων πολεμιστών, την ιστορία του παιδιού που εξορίστηκε, την ιστορία της λαοφιλούς πριγκίπισσας Βαλέριας που την πρόδωσαν οι άνθρωποί της, την ιστορία του σκλάβου που κέρδισε την ελευθερία του με τη βία και άλλες. Οι θαμώνες του πανδοχείου κρέμονται από τα χείλη του βάρδου, απολαμβάνοντας τις ιστορίες του, αλλά και περιμένοντας πώς και τι να ακούσουν την ιστορία που αρνήθηκε να τους πει, την ιστορία του δόρατος που ταξίδευε.

Οι ιστορίες του Γιουλάτου είναι ενδιαφέρουσες και δίνουν ένα βάθος στο ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΦΟΙΝΙΚΑ, με το οποίο οι μέχρι τώρα προσθήκες στον κόσμο αυτό δεν είχαν ασχοληθεί τόσο εκτενώς. Είναι ανθρώπινες περισσότερο παρά επικές και συγκινητικές με μικρούς ή μεγάλους τρόπους. Οι χαρακτήρες είναι αληθινοί, κάτι που δύσκολα συναντά κανείς σε τέτοιες ιστορίες επικών “προδιαγραφών”. Και όλα αυτά, χωρίς να αδικείται ή να επισκιάζεται η παράδοση που έχει δημιουργήσει για το Έλεμπρος ο Γιάννης Ρουμπούλιας. Το επικό ύφος κάνει λίγο στην άκρη, για χάρη των ιστοριών των ανθρώπων του Έλεμπρος, αλλά δεν απουσιάζει εντελώς από τις σελίδες του ΝΗΦΑΛΙΟΣ ΝΑΝΟΣ. Αν κάτι λείπει από τις σελίδες του comic είναι η αίσθηση της ολοκλήρωσης. Αυτό από τη μία αποτελεί προφανές μειονέκτημα για τους αναγνώστες, αλλά από την άλλη είναι και μια υπόσχεση για τη συνέχεια της καθεμίας ιστορίας, σε κάποια μελλοντική έκδοση. (Ελπίζουμε του πολύ κοντινού μέλλοντος.)

Πέρα από το σενάριο, ο βασικότερος λόγος για να αποκτήσει κανείς αυτό το comic είναι το artwork των πολλών και πολύ ταλαντούχων Ελλήνων καλλιτεχνών, που δημιουργούν, ο καθένας επιλεγμένος για μια ιστορία που αναδεικνύει το ύφος της δουλειάς του τέλεια, ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό και σπάνιο.

Ο Νέστωρ Παπατριανταφύλλου ξεκινά με μία ιστορία πολέμου, με το σχέδιό του να αποτυπώνει τέλεια την κίνηση και την ένταση των πρωταγωνιστών. Ο Δημήτρης Καμένος, ένας έμπειρος δημιουργός, αφηγείται την ιστορία του δούλου που απελευθερώθηκε, με το αφαιρετικό και δυναμικό του σχέδιο, χτίζοντας έναν κόσμο με σκληρές σκιές και εκφραστικές γραμμές. Η Έλενα Γώγου αναλαμβάνει να αφηγηθεί την ιστορία της πριγκίπισσας Βαλέρια και του μισθοφόρου Κάινεν, φτιάχνοντας χαρακτήρες που γίνονται άμεσα αγαπητοί, με τη ζεστασιά των εκφράσεών τους και τις απαλές τους κινήσεις. Η Αγγελική Σαλαμαλίκη συνεχίζει στην ίδια ιστορία, με το σχέδιό της, πλαστικό και γοητευτικό, να δίνει στους χαρακτήρες δυναμισμό. Την ιστορία του δρακοφονιά Βάλιαν εικονογραφεί ο Χαρίδημος Μπιτσακάκης, του οποίου η ικανότητα στην εικονογράφηση τοπίων, στα μακρινά πλάνα και στο character design του δράκου είναι απίστευτα. Την τελευταία ιστορία αναλαμβάνει ο Χρήστος Σταμπουλής, με το σχέδιό του να είναι έντονα κινητικό και εύπλαστο και με τους χαρακτήρες του να είναι εκφραστικοί και όμορφοι. Ο Γιάννης Ρουμπούλιας, τέλος, δημιουργός αυτού του μαγικού κόσμου, σχεδίαζει τις σκηνές στο πανδοχείο, τις “γέφυρες” των ιστοριών, με την εξαιρετική πένα του, χρησιμοποιώντας γνωστούς “βάρβαρους” και όχι μόνο, του κινηματογράφου, για θαμώνες.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, υπάρχουν πολλοί καλοί (και πολύ καλοί) λόγοι να διαβάσει κανείς το ΝΗΦΑΛΙΟΣ ΝΑΝΟΣ. Είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια αγαπημένη σειρά των ελληνικών comics και μια επαφή με πολλούς ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι μια συλλογή με ιστορίες που έχουν μέσα τους αληθινούς χαρακτήρες με αληθινά πάθη, μικρές ιστορίες ενός φανταστικού σύμπαντος που μας μιλάνε για βαθύτερα, τελείως ανθρώπινα πράγματα.