Love Is Love

Ένα comic αποθέωση της αγάπης ενάντια στο μίσος

To παρακάτω κείμενο εντάσσεται λιγότερο στην κατηγορία των κριτικών και περισσότερο σε αυτή των ενθουσιωδών παρουσιάσεων, καθώς είναι δύσκολο να δεις αρνητικά στοιχεία σε ένα comic, του οποίου αφορμή ήταν ένα θλιβερό γεγονός και σκοπός του η προώθηση της αλληλεγγύης και της αγάπης. Αναμφίβολα, όπως και οι καλλιτέχνες και writers οι οποίοι συνεργάστηκαν για το comic, μπροστά σε γεγονότα όπως η μαζική δολοφονία τουλάχιστον 49 ατόμων στο κλαμπ Pulse του Orlando των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι δύσκολο να παραμείνεις ουδέτερος για χάρη της αντικειμενικότητας. Τέτοιες στιγμές, που η πραγματικότητα ξεπερνά τα φανταστικά σενάρια, το συναίσθημα υπερνικά, δημιουργώντας την ιδιαίτερη ανθολογία με τίτλο LOVE IS LOVE.

Μεγάλα ονόματα στο χώρο των αμερικανικών comics, όπως ο Μark Millar, o Scott Snyder, o Jonathan Hickman, o Francis Manapul, o Jim Lee, o Paul Dini και άλλοι, αλλά και προσωπικότητες όπως η σκηνοθέτης του MONSTER και του επερχόμενου WONDER WOMAN, Patty Jenkins, γράφουν ή σχεδιάζουν μικρές ιστορίες και εικόνες για το Orlando και την επίθεση στην LGBT κοινότητα. Κάποιες ιστορίες περιγράφουν τα συναισθήματα και της αντιδράσεις των δημιουργών, ενώ άλλες φέρνουν τους υπερήρωες και τους χαρακτήρες των comics στη πραγματικότητα εκείνων των ημερών. Όλες, όμως, αποτελούν μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενός τραυματικού γεγονότος και μια γιορτή της αγάπης και της διαφορετικότητας μέσα από σύντομες αφηγήσεις, έτσι ώστε παρόμοια περιστατικά να μη συμβούν ξανά στο μέλλον.

Όλες οι ιστορίες κάτι έχουν να πουν, όμως αυτές που εγώ ξεχώρισα είναι η ιστορία του Daniel Beals για το πώς το μίσος εκτρέφεται μέσα στην οικογένεια, η εξομολόγηση του Scott Snyder που φανερώνει στον αναγνώστη τι έκανε τόσο ιδιαίτερο το Οrlando για τη LGBT κοινότητα, το πολιτικό σχόλιο του Mark Millar (σε ένα comic που γενικότερα αποφεύγει να γίνει φανερά πολιτικό) κατά της οπλοκατοχής και η έξυπνη παρομοίωση των όπλων με άλλα αντικείμενα, το πανέμορφο σκίτσο του Paul Azaceta για ένα ρομπότ που μαζεύει την αγάπη που υπάρχει στο σύμπαν, το σκίτσο του Μark Buckingham για τους πυλώνες που κρατούν τη γη ζωντανή – την αγάπη, την ειρήνη και την ενότητα – και δεκάδες ακόμα panels που αποτελούν ύμνους για την αγάπη και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Ο αναγνώστης μάλλον θα κλάψει διαβάζοντας το comic, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Μπροστά σε ένα γεγονός, το οποίο ξεπερνά τη λογική, το συναίσθημα μπορεί να λειτουργήσει σαν καταφύγιο, ακριβώς όπως και η Tέχνη. Το comic είναι μια αποθέωση της αγάπης ενάντια στο μίσος, της γενναιότητας ενάντια στο φόβο και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Τολμά να φαντάζεται έναν πιο όμορφο κόσμο, και προτρέπει την πραγμάτωση του.

Και έχει και τον Batman με το θρυλικό πια κουστούμι στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και χιούμορ.

Τα χρήματα από την αγορά του LOVE IS LOVE θα διατεθούν για τις οικογένειες των θυμάτων και αυτός δεν είναι καν ο κύριος λόγος που αξίζει τη προσοχή μας. Ίσως ο καλύτερος λόγος που κάνει το συγκεκριμένο comic πολύτιμο, είναι η δυνατότητα που έχει να βγάζει έξω τον πιο όμορφο και ανεκτικό εαυτό μας. Οπότε αγοράστε το, κάντε το δώρο ή χαρίστε το όπου πιστεύετε ότι θα πιάσει τόπο.