Civil War II #8

Ένα αδιάφορο τέλος σε ένα χλιαρό event
Snapshot Reviews: Σύντομα reviews για πρόσφατα comics που τράβηξαν την προσοχή μας. Πρώτα τεύχη, σειρές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και λιγότερο προβεβλημένες δουλειές που αξίζει να προσέξετε.

Civil War II #8

WriterBrian Michael BendisArtistsDavid Marquez, Adam Kubert, Leinil Francis Yu, Daniel Acuna, Alan Davis, Mark Farmer, Marco Rudy, Mark Bagley, John Dell, Esad RibićPublisherMarvel Comics

Στο τελευταίο τεύχος του CIVIL WAR II, Iron Man και Captain Marvel συνεχίζουν την καταστροφική μάχη τους για την τύχη του Miles Morales και όχι μόνο. Στο μεταξύ, οι υπόλοιποι ήρωες μαζί με τους Inhumans σπεύδουν να αποτρέψουν τα χειρότερα, αλλά είναι πλέον αργά, με τον Ulysses να αποχωρεί από τα εγκόσμια, με την βοήθεια του Eternity, και τον Tony Stark να πέφτει στη μάχη.

Όπως και πριν, έτσι και τώρα η σειρά προσπαθεί μάταια να αποκτήσει το βάρος, το συναίσθημα και την δράση ενός σημαντικού event. Το φινάλε, όμως, ξεπερνά αρνητικά κάθε χαμηλή προσδοκία, με την έκβαση της μάχης να είναι εντελώς προβλέψιμη, αφού έχει ήδη γίνει spoiler από πολλούς νέους τίτλους της Marvel, και τις επιπτώσεις του “πολέμου” να είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Ο Brian Michael Bendis, για άλλη μια φορά, δεν προσφέρει εμβάθυνση έστω στους βασικούς ανταγωνιστές, Tony και Carol, ούτε εκμεταλλεύεται το εκ πρώτης όψεως ιντριγκαδόρικο concept της ιστορίας, για περαιτέρω αναζήτηση περί των ορίων της ηθικής και του πεπρωμένου στους υπερήρωες (τουλάχιστον της Marvel). Αρκείται στο να παρουσιάσει τους χαρακτήρες να τσακώνονται σαν κακομαθημένα σχολιαρόπαιδα, απέναντι σε ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο μάλιστα παύει πλέον να παίζει τον οποιοδήποτε ρόλο, εφόσον ο Ulysses απομακρύνεται κακήν κακώς, σε μια deus ex machina σκηνή, που απογοητεύει και τους πιο μετριοπαθείς.

Με μοναδική εξαίρεση, το σταθερά υπέροχο artwork του David Marquez, που με ρεαλιστικές απεικονίσεις αποδίδει ένταση και δράμα σε κάθε σκηνή, το CIVIL WAR II βουλιάζει κάτω από την ανούσια δράση, το κακοστημένο story και το συναισθηματικό κενό που αφήνει το τέλος στον αναγνώστη.