Avengers Forever

Ταξίδια στο χρόνο με τους Avengers

Ιστορία

Μετά τον διαγαλαξιακό πόλεμο ανάμεσα στους Kree και τους Skrull, οι Avengers πηγαίνουν στη μπλε πλευρά της Σελήνης, για να ζητήσουν από τον Supreme Intelligence (ένας ύπερ-υπολογιστής των εξωγήινων Kree) να τους βοηθήσει να θεραπεύσουν τον Rick Jones (ο φίλος του Hulk), ο οποίος μετά τα γεγονότα του πολέμου είναι σε κωματώδη κατάσταση. Εκεί εμφανίζεται ο Immortus, ένας εχθρός των Avengers, με σκοπό να σκοτώσει τον φίλο τους, ισχυριζόμενος ότι ο Rick Jones  φέρει μια δύναμη, το Destiny Force, που αποτελεί απειλή για το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Όμως, τα σχέδια του Immortus ματαιώνονται από την εμφάνιση του Kang (που είναι ο Immortus σε νεαρότερη ηλικία), ο οποίος με τη βοήθεια του Libra, ξυπνά παροδικά το Destiny Force στον Rick Jones. Ο τελευταίος το χρησιμοποιεί για να καλέσει Avengers από διάφορες χρονικές περιόδους, για τον βοηθήσουν. Έτσι σχηματίζεται η ομάδα που πρωταγωνιστεί στο AVENGERS FOREVER.

Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει έναν Captain America από το παρελθόν,  ο οποίος είναι αποκαρδιωμένος και στο όριο να τα παρατήσει. Επίσης, από το παρελθόν έρχεται ο Hawkeye και ο Hank Pym, ο οποίος έρχεται από την περίοδο που ήταν διαταραγμένος και είχε υιοθετήσει την περσόνα του Yellowjacket. Από το μέλλον έρχονται οι Songbird (περισσότερο γνωστή ως μέλος των Thunderbolts) και Captain Marvel (ο γιος του πρώτου Captain Marvel). Η ομάδα συμπληρώνεται από μέλη προερχόμενα από το παρόν, τον Hank Pym που έχει το κωδικό όνομα Goliath και την Wasp, που αναλαμβάνει την ηγεσία της ομάδας. Αυτή η ομάδα χρονικά ετερόκλητων Avengers αναλαμβάνει την προστασία του Rick Jones και τη διαλεύκανση των κινήτρων του Immortus και έτσι ξεκινά μια περιπέτεια με πολλή δράση και πολλά ταξίδια στο χρόνο!

Τι Μας Άρεσε

Το AVENGERS FOREVER , αν και είναι ένα maxi-series δώδεκα τευχών, δε μπορείς να το χαρακτηρίσεις αυτόνομο, καθώς από την αρχή του κιόλας συνδέεται με άλλα γεγονότα και, μέσω των ταξιδιών στο χρόνο, που κυριαρχούν σε αυτή την ιστορία, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με ολόκληρη σχεδόν την ιστορία των Avengers. Παρ’ όλα αυτά, μπόρεσα να ακολουθήσω την πλοκή της ιστορίας κι ας μην έχω διαβάσει πολύ Avengers (τα περισσότερα που ξέρω για την ομάδα αυτή προέρχονται από διάφορα events της Marvel). Σε αυτό βοήθησε το αρκετό exposition, το οποίο ήταν απαραίτητο για να μην χαθεί ο αναγνώστης, καθώς το AVENGERS FOREVER είναι μια αρκετά πολύπλοκη ιστορία, που με τα ταξίδια στο χρόνο μπερδεύεται ακόμα περισσότερο. Τα παραπάνω δεν ακούγονται τόσο θετικά, αλλά όχι, δεν έχω μπερδευτεί. Απλά, μου άρεσε ότι, παρότι ήταν πασιφανές ότι υπάρχει πολλή ιστορία πίσω από τα γεγονότα και τους χαρακτήρες του AVENGERS FOREVER, ποτέ δεν ένιωσα ότι μου έλειπε κάτι για να καταλάβω τι γίνεται. Επίσης, εκτίμησα το ότι διάβασα ένα maxi-series που δεν είναι ανούσιο και χωρίς επιπτώσεις για την ιστορία των χαρακτήρων, αλλά έχει άμεση σύνδεση με την ιστορία τους και, τελειώνοντάς το, είχα  την αίσθηση ότι για κάποιους τουλάχιστον είχε συνέπειες που θα αναφερθούν σε μελλοντικές (σε σχέση με το AVENGERS FOREVER) ιστορίες.

Άλλο ένα θετικό χαρακτηριστικό του AVENGERS FOREVER είναι η πολλή και όμορφη δράση, τόσο από πλευράς σεναρίου, αλλά περισσότερο από πλευράς σχεδίου. Σε αυτό το maxi-series, ο Carlos Pacheco δίνει ρέστα, με υπέροχες σκηνές δράσης που χαίρεσαι απλά να τις χαζεύεις. Και αυτό του το κατόρθωμα γίνεται μεγαλύτερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ουκ ολίγες φορές, κατά τη διάρκεια του AVENGERS FOREVER, ο Pacheco παραδίδει splash pages με αμέτρητους χαρακτήρες!

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο το άφησα για το τέλος. Ο Kurt Busiek δείχνει ότι ξέρει πολύ καλά τους χαρακτήρες του, δίνει στον καθένα ξεχωριστή φωνή και το characterisation είναι συνεπές καθ’ όλη τη διάρκεια του maxi-series. Αυτή η ιστορία με έκανε να ενδιαφερθώ για χαρακτήρες που στο παρελθόν μου ήταν αδιάφοροι και τώρα θέλω να διαβάσω περισσότερες ιστορίες για αυτούς και αυτό ισχύει κυρίως για την Wasp. Πάντα μου αρέσει όταν ένα comic μου αφήνει αυτή την αίσθηση.

Τι Μας Ενόχλησε

Το πιο ενοχλητικό πράγμα στο AVENGERS FOREVER  είναι η στολή του Hawkeye! Είναι πραγματικά αίσχος και θα στοιχειώσει την αισθητική σας! Συνήθως, θέλω να τεκμηριώνω τις απόψεις μου, είτε θετικές είτε  αρνητικές, αλλά στο παρόν ζήτημα δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο. Μια εικόνα τα λέει όλα και θα έχετε την χαρά να την δείτε παρακάτω! Δεν ξέρω ποιος σαδιστής το σχεδίασε και αδυνατώ να καταλάβω πώς εγκρίθηκε από το editorial team.

Πέρα από τα εικαστικά αρνητικά, το AVENGERS FOREVER πλήττεται και από το πολύ κείμενό του. Το exposition που ανέφερα στα θετικά κουράζει σε αρκετά σημεία, ειδικά στην αρχή που η πλοκή δεν έχει προλάβει να κερδίσει τον αναγνώστη. Επίσης, σε ένα-δύο σημεία, το exposition, αν και απαραίτητο, κόβει απότομα την εξέλιξη της  πλοκής και παγώνει τη δράση για αρκετή ώρα.

Κάτι άλλο που μπορεί να ενοχλήσει τους νεότερους fans των Avengers (εποχή Brian Michael Bendis και μετά) είναι η απουσία των πρωτοκλασάτων ονομάτων από το roster της ομάδας.

Συνολική Εκτίμηση

Το AVENGERS FOREVER είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που σίγουρα θα αρέσει στους fans των ιστοριών με ταξίδια στο χρόνο. Είναι εμφανές ότι απευθύνεται κυρίως στους fans των Avengers που έχουν καλή γνώση της ιστορίας της ομάδας. Αλλά και πιο χαλαροί αναγνώστες μπορούν να το διαβάσουν, καθώς έχουν αρκετή βοήθεια από το exposition, το οποίο σε κάποια σημεία είναι υπέρ του δέοντος πλούσιο. Σίγουρα όλοι μπορούν να χαρούν το άψογο characterisation και τις πολύ όμορφες σκηνές δράσης!

Παράλληλες Προτάσεις

Οι Busiek και Pacheco ξανασυνεργάστηκαν στο SUPERMAN: CAMELOT FALLS. Επίσης, αυτή δεν  είναι  η πρώτη συγγραφική συνάντηση του Busiek με τους Avengers, καθώς εχει γράψει πολλά τεύχη της κεντρικής σειράς, που έχουν συλλεχθεί στους τόμους AVENGERS ASSEMBLE VOL. 1-5. O Busiek έχει ασχοληθεί και με το ευρύτερο σύμπαν της Marvel με το mini-series MARVELS. Άλλες πολύ καλές δουλειές του Busiek, αλλά μακριά από τη Marvel, είναι το SUPERMAN: SECRET IDENTITY και το ASTRO CITY.