Oι Εκλογές Στα Comics!

Όταν η Ένατη Τέχνη συναντά την Πολιτική

Ο πολιτικός σχολιασμός “πήγαινε” ανέκαθεν στα comics. Ως “λαϊκό” μέσο ψυχαγωγίας (τουλάχιστον σε προηγούμενες δεκαετίες), η Ένατη Τέχνη δεν δίστασε να εκφράσει πολιτικές απόψεις, να κριτικάρει, να στηλιτεύσει και, στην περίπτωση των εκλογών, να τονώσει με την ευκαιρία και τις πωλήσεις της, αφού, όπως και να το κάνουμε, η πολιτική επικαιρότητα πουλάει.

Η λήξη, λοιπόν, μιας εκλογικής χρονιάς που αποδείχτηκε ιδιαίτερα έντονη για όποιον τόλμησε να περιηγηθεί στο internet για πάνω από μερικά λεπτά, αλλά και η χθεσινή ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, είναι μια πολύ καλή αφορμή για να θυμηθούμε δέκα τίτλους, μέσω των οποίων οι εκλογές περνούν από τις σελίδες των comics.

10

Prez

1973DC Comics

Στο ΡRΕΖ, ένα νομοσχέδιο που χαμηλώνει το όριο ηλικίας του δικαιώματος του “εκλέγεσθαι” επιτρέπει στον δεκαοκτάχρονο Prez Rickard να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σε ένα comic που επιχειρούσε να μιλήσει στους πολιτικά ενεργούς, έφηβους τότε, baby-boomers, παρακολουθούμε τον νέο πρόεδρο να έρχεται αντιμέτωπος με τις δυσκολίες της διακυβέρνησης, καθώς πολεμά την διαφθορά, έρχεται αντιμέτωπος με έναν όχι ιδιαίτερα φιλικό απόγονο του George Washington και εμπλέκεται σε ένα διπλωματικό επεισόδιο με τους βρικόλακες της Τρανσιλβανίας!

Η ιστορίες είναι διαποτισμένες με αρκετή αφέλεια (έτσι για την ιστορία, να αναφέρουμε πως ο νέος αρχηγός του FBI είναι ένας Ινδιάνος με το φουλ σετ καπέλου με φτερά και φίλων στο ζωικό βασίλειο, ενώ ο Prez διορίζει ως αντιπρόεδρο τη μητέρα του, Martha), ταυτόχρονα, όμως, οι δημιουργοί Joe Simon και Jerry Gradennetti καταφέρνουν να χωρέσουν αρκετό πολιτικό σχολιασμό στα μόλις τέσσερα τεύχη του τίτλου.

Η ιστορία του Προέδρου Rickard απέκτησε τελικά έναν επίλογο το 1993, σε ένα τεύχος του THE SANDMAN του Neil Gaiman, ενώ το 2015 η DC επιχείρησε ένα sci-fi revamp του τίτλου που εκτυλίσσεται στο 2036.

#10 #9 #8 #7 #6 #5 #4 #3 #2 #1