Miracleman

Ένας υπερήρωας υπό διαφορετικό πρίσμα

Ιστορία

Ο Mike Moran είναι ένας σαραντάρης παντρεμένος ρεπόρτερ, που ταλανίζεται από ημικρανίες και προσπαθεί να συντηρήσει την οικογένειά του. Καθώς καλείται να καλύψει τα εγκαίνια ενός νέου πυρηνικού σταθμού που πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης, μια λέξη αναδύεται στο μυαλό του: KIMOTA. Ψιθυρίζοντας αυτήν την λέξη, μεταμορφώνεται στον Miracleman, έναν υπεράνθρωπο ήρωα, που είχε δράσει στην δεκαετία του ’50. Μαζί, όμως, με την αναπάντεχη επιστροφή του, ο Miracleman θα βρεθεί αντιμέτωπος με εχθρούς και συμμάχους του παρελθόντος, θα ανακαλύψει την πραγματική φύση των δυνάμεών του και θα εμπλακεί ως ηγετική μορφή σε γεγονότα που θα μετατρέψουν την Γη σε φαινομενική ουτοπία.

Τι Μας Άρεσε

Ο Miracleman – ή καλύτερα ο τότε Marvelman – δημιουργήθηκε από τον Mick Anglo και εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1954, ως η βρετανική έκδοση και αντικατάσταση του Captain Marvel της Fawsett Comics. Οι σειρές MARVELMAN, YOUNG MARVELMAN και MARVELMAN FAMILY σταμάτησαν το 1963 και, 19 χρόνια αργότερα, στο anthology comic WARRIOR, o editor Dez Skinn αναγέννησε τον ήρωα, με τους Alan Moore και Gary Leach στο πηδάλιο.

Στο run του Moore, το οποίο συνέχισε έγχρωμο το 1985 ως MIRACLEMAN, πλέον στην Eclipse Comics, ο πρωταγωνιστής άλλαξε ριζικά, και το αποτέλεσμα ήταν, αν μη τι άλλο, επαναστατικό. Συνθλίβοντας όλα τα κλισέ της εποχής για τα origins, τις δυνάμεις, τη ζωή και την ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, κάτω από τον σκοτεινό και ρεαλιστικό προβολέα του Moore, αναδύεται ένα comic που αποδομεί τους υπερήρωες στον πυρήνα τους, τόσο τον ανθρώπινο όσο και τον θεϊκό. Καθ’ όλη τη διάρκεια των ιστοριών σκιαγραφείται το πέρασμα από την παιδικότητα στην ωριμότητα, από τις πράξεις στις επιπτώσεις, και από την ωμή πραγματικότητα στον απόκοσμο παράδεισο, με έναν τρόπο διαχρονικό και υποδειγματικό. Στα χέρια του Moore, δοκιμάζεται ο ρεαλισμός, η ηθική και η δυαδικότητα στο ίδιο το Μέσο, με την υπόθεση να παίρνει να παίρνει τόσο αριστουργηματικό όσο και σατιρικό ρόλο στο υπερηρωικό στερέωμα.

Ο Neil Gaiman, από την άλλη, που ανέλαβε το σενάριο με το τεύχος #17 το 1990, επικεντρώθηκε περισσότερο στις μεταβολές που υπέστη η καθημερινότητα των ανθρώπων, μέσα από τα γεγονότα των προηγούμενων arcs. Ειδικά το πρώτο κεφάλαιο, μου θύμισε το έκτο τεύχος του SANDMAN, “24 Hours”· καθημερινοί πρωταγωνιστές, άσχετοι με τον ήρωα, που ο συγγραφέας υφαίνει μέσα σε μια δυνατή ιστορία και την συνδέει στο βασικό κορμό.

Στο σχέδιο, αρχικά οι Garry Leach, Alan Davis και John Totleben είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν. Οι πρώτοι εντυπωσιάζουν ως team, με το επίπεδο λεπτομέρειας στο σχέδιο, κυρίως στις σκηνές δράσης και στην απόδοση των προσώπων. Ο Totleben θα ακολουθήσει μια πιο τολμηρή και σουρεαλιστική μέθοδο σχεδίασης, όπως και o Mark Buckingham (στη συνεργασία του με τον Gaiman), η οποία εξυπηρετεί και με το παραπάνω τον σκοπό της, καθότι είναι κομμένη και ραμμένη για το κεφάλαιο “Olympus”, όπου τα panels κατακλύζονται από εξωγήινους, flashbacks και τεχνολογικά προηγμένα τοπία.

Τι Μας Ενόχλησε

Αν με ρωτούσαν πριν από πέντε χρόνια ποια είναι τα αρνητικά του MIRACLEMAN, σίγουρα θα απαντούσα η διαθεσιμότητα του comic (πραγματικά δεν υπήρχε πουθενά!) και το γεγονός ότι δεν τελείωσε ποτέ. Το run του Gaiman διακόπηκε, με την Eclipse Comics να πτωχεύει το 1994 και να σταματά την έκδοση των τευχών. Πλέον όμως, η Marvel, έχοντας αγοράσει τα δικαιώματα από τον Mick Anglo, εκδίδει τα remastered τεύχη του MIRACLEMAN από το 2014 και ο Neil Gaiman επέστρεψε για να ολοκληρώσει την ιστορία που ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια. Οπότε μπορώ και εγώ αισίως να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα: “ΔΕΝ ΕΧΕΙ”.

Συνολική Εκτίμηση

Το MIRACLEMAN είναι ένα εξαιρετικό comic, που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους υπερήρωες, ανέστρεψε τα αρχέτυπα του είδους και είναι αντάξιο να σταθεί με τους τιτάνες της βιομηχανίας. Πρωτοστάτησε στον κύμα του αναθεωρητισμού, πέρασε μια νομική και οικονομική οδύσσεια για να βγει στην επιφάνεια και είναι ένα must για όποιον ασχολείται με την 9η Τέχνη. Οι λέξεις “προτείνω” και “συστήνω” απλά δεν είναι αρκετές…

Παράλληλες Προτάσεις

Στο θέμα της αποδόμησης υπερηρώων είναι τα φανταστικά WATCHMEN, KINGDOM COME, THE GOLDEN AGE, BRAT PACK, καθώς και τα λιγότερο διάσημα IRREDEEMABLE & INCORRUPTIBLE. Αν σας άρεσε ο Moore, V FOR VENDETTA, SAGA OF THE SWAMP THING, FROM HELL, TOP 10 και LEAGUE OF EXTRAORDINARY GENTLEMEN είναι μερικοί από τους δυνατούς τίτλους του. Και φυσικά το προαναφερθέν THE SANDMAN του Gaiman, ως άλλο ένα από τα καλύτερα comics όλων των εποχών, είναι απλά απαραίτητο!