Curse Words #1

Όταν η μαγεία συναντά τον 21ο αιώνα

“Once upon a time, there was a wizard, and then it all went to hell”. Αυτή είναι η φράση με την οποία ξεκινάει το νέο comic των Charles Soule και Ryan Browne, CURSE WORDS, και προετοιμάζει έξυπνα τον αναγνώστη για το ταξίδι μαγείας, περιπέτειας και κωμικότητας που πρόκειται να ακολουθήσει.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Wizord, έναν (τι άλλο!) σκοτεινό μάγο, ο οποίος φτάνει στην Νέα Υόρκη από μια παράλληλη διάσταση, ονόματι Hole World. Ενώ αρχικά ο σκοπός άφιξής του είναι η καταστροφή του κόσμου, για χάρη του αφέντη του, Sizzajje, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο πλανήτης μας είναι πολύ πιο προχωρημένος σε θέματα ηθικής, κοινωνίας και τεχνολογίας (γενικά περνάμε καλύτερα!) και έτσι αποφασίζει να αψηφήσει τις εντολές του και να παραμείνει στη Γη ως hero for hire. Από την αντίπερα όχθη, όμως, ο Sizzajje δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος και δεν πρόκειται να αφήσει τον πρώην σκλάβο του να μείνει ατιμώρητος….

Είναι ιδιαίτερα σπάνιο στο πρώτο τεύχος μιας καινούργιας σειράς, ειδικά με άγνωστους πρωταγωνιστές, να υπάρχουν τόσες νέες πληροφορίες, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα συνοχής. Ο Soule μας δίνει μέρος του origin story του ήρωα, καθώς και την μέχρι τώρα δράση του στη Νέα Υόρκη, δίνοντας παράλληλα χρόνο για character development. O Wizord, από έναν σκληροτράχηλο, μεσαιωνικό (κατά μια έννοια) και διαβολικό μάγο, μεταμορφώνεται σε Loboικό, hipster αντιήρωα, που βοηθάει τους πάντες επί χρήματι, με τρείς μόνο εξαιρέσεις· no cures, no wars, no love. Είναι απόλυτα ρεαλιστικός και παρά τις εμφανείς δυνάμεις του, το ανθρώπινο στοιχείο στην προσωπικότητά του λειτουργεί συγχρόνως ως αντίβαρο και σημείο ταύτισης για τον αναγνώστη, κυρίως στη σκηνή που αφουγκράζεται τις σκέψεις και τις φωνές των ανθρώπων γύρω του. Από την άλλη, η επιλογή του, τόσο σε δράση όσο και σε lifestyle, είναι ένας κωμικός και σατιρικός καθρέπτης της σημερινής πραγματικότητας, με την εμμονή των web media και την ανάγκη για φήμη και αναγνώριση. Φυσικά, σε αυτό βοηθάει το καρτουνίστικο cast της Margaret, του κατοικίδιου κοάλα του Wizord, και του wannabe gangster Platinum Johnny, που προσθέτουν χιούμορ και σουρεαλισμό, σε αυτή την αλλόκοτη ιστορία.

Το σχέδιο του Ryan Browne, όπως το γνωρίσαμε στο GOD HATES ASTRONAUTS, παραμένει εξαιρετικό και εντυπωσιάζει σε κάθε panel. Με εκρηκτικό δυναμισμό, ψυχεδελικά εφέ και πλαστικές απεικονίσεις, ο σχεδιαστής δίνει ζωή στο dark fantasy story και απογειώνει οπτικά το comic, κυρίως στις τελευταίες σκηνές μάχης. Η απαραίτητη προσθήκη για αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα είναι τα χρώματα του Jordan Boyd. Κάθε φορά που εκτελείται ένα ξόρκι, το μάτι πέφτει πάνω στην μπλενταρισμένη παλέτα του μωβ και του μπλε, ενώ οι συνδυασμοί χρωμάτων στο κομμάτι του σχεδιασμού προσδίδουν ένα new age look στη μαγεία και στους χαρακτήρες που επηρεάζονται από αυτήν.

Το CURSE WORDS #1 ανήκει στην κατηγορία των comics που ονομάζω “ευχάριστη έκπληξη”, όπου ένα φαινομενικά κοινότυπο concept μεταφέρεται σε σύγχρονο πρίσμα και αποτελεί, από το πρώτο κιόλας τεύχος, μια στέρεη και συναρπαστική ιστορία.