A Month In Covers

December 2016

Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί για μένα μια ιδιαίτερη επέτειο. Δέκα χρόνια παρουσίας στο Comicdom, δέκα χρόνια γεμάτα από reviews, αναλύσεις, πωλήσεις και εξώφυλλα της Τέχνης που όλοι αγαπάμε. Παρέα με φανταστικούς συνεργάτες, editors, φίλους και, φυσικά, εσάς! Σκέφτηκα, λοιπόν, το προφανές: ένα εξώφυλλο για κάθε χρόνο αυτής της δεκαετίας, αλλά στην πράξη κάτι τέτοιο ήταν τελικά ανέφικτο, καθώς θα χρειαζόμουν τουλάχιστον δύο μήνες να το συντάξω.

Θα αρκεστώ σε κάτι απλό, που το θεώρησα και πολύ άβολο, αλλά είπα να το κάνω. Να αγκαλιάσω και να αποδεχτώ τον Άκη του παρελθόντος και πως αυτός έγραφε πριν δέκα χρόνια: το πρώτο μου άρθρο στο Comicdom, τον Ιανουάριο του 2007. Και κλείνω, φυσικά, με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους!

Προχωρώντας και στα εξώφυλλα, πριν μας πάρουν τα ζουμιά, για άλλη μια φορά μπορώ να κομπάζω για την πολυφωνία στους εμφανιζόμενους καλλιτέχνες, αφού επτά στους δέκα αυτό το μήνα είναι νεοσύλλεκτοι (στη στήλη, όχι στο επάγγελμα). Αυτό, η αλήθεια είναι, όταν ξεκίναγα τη στήλη δεν το φανταζόμουν, καθώς οι επιλογές ενός ανθρώπου συνήθως τείνουν να κάνουν κύκλους γύρω από συγκεκριμένα στιλ και γούστα. Έχοντας όλοι μαζί την ευκαιρία να μάθουμε παλιούς και νέους καλλιτέχνες, πάμε να απολαύσουμε έναν εκρηκτικά χρωματισμένο μήνα.

Complete Crepax: The Time Eaters And Other Stories HC

Artist Guido Crepax Publisher Fantagraphics Books

Κανονικά, η συμμετοχή του τεράστιου Guido Crepax θα ήταν εκτός των κανόνων που έχω ορίσει για τη στήλη, καθώς δεν πρόκειται, προφανώς, για καινούριο σχέδιο. Εδώ, όμως, συνυπολόγισα και τις νέες προσθήκες του εξώφυλλου, το συνολικό στήσιμο της έκδοσης.

Το όνομα του δημιουργού δεσπόζει στο μέσο του εξώφυλλου, με μια υπέροχη γραμματοσειρά που, υποθέτω, δημιουργήθηκε για τη συλλογή και η άσπρη φάσα στο τελείωμα με τον τίτλο, δίνει βαρύτητα και επισημότητα. Συνολικά, ένα εξώφυλλο αντάξιο της φήμης που έχει η Fantagraphics για καλές και προσεγμένες εκδόσεις.

Electric Sublime #3

Alternate Cover Subscription CoverArtist Nimit Malavia Publisher IDW Publishing

Ένα εξώφυλλο μοναδικής ομορφιάς, που θα θυμίσει σε αρκετούς πίνακα ζωγραφικής και όχι άδικα. Πρόκειται για μια παραλλαγή του πίνακα “Die Jungfrau” (1913) του Gustav Klimt, ενός ζωγράφου που συχνά διασκευάζεται. Μόνο εδώ, στη στήλη, έχει τρεις συμμετοχές-διασκευές σε δύο χρόνια.

Ο Nimit Malavia παίζει με τα μοτίβα του ζωγράφου, βάζοντας στη θέση τους πολύχρωμα υφάσματα, που μοιάζουν χρωματικά παράταιρα, αλλά συνθέτουν μια φανταστική συνολική εικόνα, όλο γοητεία και σαγήνη.

Ether #2

Artist David Rubin Publisher Dark Horse Comics

Είναι ξεκάθαρο από το εξώφυλλο, χωρίς να έχω διαβάσει λέξη, ότι η σειρά αυτή μιλάει για ταξίδια στις διαστάσεις. Έχει και ένα μικρό σχεδιάγραμμα, κάτω χαμηλά, για το πως από τη Γη φτάνεις στο Ether. Ο ήρωας, όμως, φαίνεται να βουλιάζει στις διαστάσεις, να χάνει τον εαυτό του και το τι είναι πραγματικότητα.

Θεματική και αφήγηση με απλότητα και σαφήνεια, δυνατά προσόντα για έναν καλλιτέχνη!

Glitterbomb #4

Artist Djibril Morissette-Phan Publisher Image Comics

Ένα ωμό, βίαιο εξώφυλλο, από έναν νέο καλλιτέχνη από τον Καναδά, τον Djibril Morissette-Phan. Μια κριτική ματιά πάνω στο Hollywood και τη βιομηχανία του θεάματος και ίσως μια κριτική και για τη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτό τον κόσμο.

Πιο σοκαριστικό, οι φωτογράφοι, που συνεχίζουν ατάραχοι. Μάλιστα, ένας από αυτούς φωνάζει για να πάρει καλύτερη πόζα. Ένας κόσμος γεμάτος glitter, αίμα και γυμνό.

IvX #1

Alternate Cover Black Panther 50th Anniversary VariantArtist Mike Del Mundo Publisher Marvel Comics

Όπως μαρτυρά το μικρό τετράγωνο της υπογραφής που λέει “After Kirby”, πρόκειται για tribute στον μεγάλο δημιουργό, Jack Kirby. Αναφέρεται στο πρώτο τεύχος και storyline του BLACK PANTHER, “King Solomon’s Frogs”, του 1977. Τα δίδυμα βατράχια μπορούν να κάμψουν τον χρόνο και τον χώρο, ιδέα που παίρνει ο artist extraordinaire Mike Del Mundo και της δίνει και καταλαβαίνει στο έπακρον.

Χρώματα, καμπύλες, γωνίες και, φυσικά, διάσπαρτο “Κirby krackle”, σε ένα ατελείωτο και χαοτικό κουβάρι. Με σιγουριά, ένα από τα καλύτερα εξώφυλλα της χρονιάς που τέλειωσε!

Namesake #2

Artist Jakub Rebelka Publisher Boom! Studios

Όπως έλεγα και στον πρόλογο, χαίρομαι που κάθε φορά ανακαλύπτουμε νέους καλλιτέχνες. Αυτό το μήνα, τη χαρά αυτή μας την προσφέρει ο Jakub Rebelka, ένας καλλιτέχνης από την Πολωνία, που, όπως θα δείτε από το link της προσωπικής του σελίδας αλλά και από το σημερινό εξώφυλλο, είναι πολλά υποσχόμενος.

Σχεδιαστικά, πετυχαίνει να κάνει το σχέδιο του να μοιάζει με βιτρώ, σαν κομμάτια ενός παζλ που τα τακτοποίησε στην θέση τους. Μου θυμίζει κάτι από Mad Max, με περισσότερο χρώμα.

One Week In The Library OGN

Artist Frazer Irving Publisher Image Comics

Στην – καθιερωμένη πια – κατηγορία της στήλης “δεν το πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη του/της συμμετοχή”, o αγαπημένος Frazer Irving, που παίρνει τη σκυτάλη από τους προηγούμενους κάτοχους του τίτλου, Tim Bradstreet, Massimo Carnevale και Phil Jimenez.

Οι πολύ τραβηγμένες και εναλλακτικές γωνίες λήψεις είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη και εδώ βλέπουμε τη βιβλιοθήκη να εκτείνεται στο άπειρο, όπως και στην ιστορία. Το φως αντανακλά τόσο έντονα στο πρόσωπο του ήρωα, που δεν βλέπουμε τα μάτια του μέσα από τα γυαλιά, δίνοντας ένα ηθελημένα απόκοσμο αποτέλεσμα.

Rockstars #1

Artist Megan Hutchinson Publisher Image Comics

Πολλά συμβαίνουν σε αυτό το εξώφυλλο! Τρία διαφορετικά στιλ σχεδίου, οι ήρωες στο κέντρο, το φόντο και οι γυναικείες μορφές που περιβάλλονται. Στο εν λόγω φόντο, διακρίνεται με δυσκολία μια αγγελική, ή δαιμονική, μορφή, που κρατάει μια ηλεκτρική κιθάρα.

Αλλά έχει κι άλλα μυστικιστικά στοιχεία, όπως ο αριθμός 32 στο μαύρο ανεστραμμένο τρίγωνο, το σύμβολο δίπλα στο logo της Image και τα αντικείμενα που κρατούν οι γυναικείες μορφές – χταπόδι, μαχαίρι, ψάρι και κατσίκα. Ροκ και μυστικισμός… Δουλεύει μια χαρά, όπως και το εξώφυλλο.

Suicide Squad #8

Alternate Cover Cover BArtist Lee Bermejo Publisher DC Comics

Όταν ο Lee Bermejo σχεδιάζει Joker, είναι, όπως και να το κάνουμε, γεγονός μετά το εικονικό JOKER graphic novel (#15 στο TOP 200 COMIC BOOK COVERS)! Εδώ οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.

Από το ζουμ στο χαμόγελο που χαρακτηρίζει τον Joker, το πλάνο τραβιέται πίσω για να μας δείξει όλο το πρόσωπο και αυτό που χαρακτηρίζει περισσότερο την Harley Quinn. Η ραγισμένη ψυχοσύνθεσή της και η αρχική της περσόνα, η ψυχίατρος Harleen Frances Quinzel.

Uncanny Inhumans #17

Artist Jeff Dekal Publisher Marvel Comics

Εκ πρώτης όψεως, ο προβολέας φωτίζει ένα ειδυλλιακό ενσταντανέ, έναν χορό με μια παραμυθένια δόση, λόγω των αιωρούμενων πέπλων. Μετά, βλέπεις τα σώματα που κείτονται τριγύρω στο σκοτάδι και όλο αυτό γκρεμίζεται μονομιάς. Και έπειτα συνεχίζεις να στροβιλίζεσαι αέναα, ακολουθώντας το ζευγάρι υπνωτισμένος.

Ο Jeff Dekal, που φιλοτέχνησε αυτό το εξώφυλλο, ανήκει σε μια ακόμη ειδική κατηγορία της στήλης “αυτών που σίγουρα θα ξαναδούμε στο μέλλον”.