Inhumans

Ένα σημείο αναφοράς για τη Marvel

Ιστορία

Η μεταφερόμενη πόλη-κράτος Attilan, πατρίδα των ξεχωριστών Inhumans, εμφανίζεται στην πρόσφατα αναδυμένη Ατλαντίδα. Η ανθρωπότητα αντιλαμβάνεται την ύπαρξη και παρουσία τους και… everybody wants a piece of them.

Τι Μας Άρεσε

Και το σενάριο και το σχέδιο. O Paul Jenkins καταφέρνει να πει μια εκτεταμένη, πλήρη ιστορία, η οποία ασχολείται τόσο με τα “μεγάλα” (διακρατικές συγκρούσεις και κοινωνική ισότητα), όσο και με τα “μικρά” (ψυχολογία έφηβων Inhumans και το… πως κοιμάται ο Black Bolt). Και όλα αυτά γίνονται με εξαιρετικό δέσιμο, χωρίς να μετατρέπεται σε “αχταρμά”.

Από την άλλη, ο Jae Lee είναι αδιαμφισβήτητος! Τα στάνταρ του πάντα υψηλά και το σχέδιό του καταπληκτικό. Τόσο ρεαλιστικό, όσο και εκφραστικό.

Τι Μας Ενόχλησε

Το INHUMANS δεν έχει πολλά αρνητικά. Από σεναριακής άποψης, δεν κατάλαβα πως ακριβώς ο Maximus επηρέασε, μέσα από τη φυλακή, την Terrigenesis του Woz. Και κάτι ακόμα – την Medusa δεν θα την ξανακουρέψεις! Ειδικά με ένα απλό ψαλίδι, όσο κοφτερό κι αν είναι! Μιλάμε για tougher-than-steel! Επίσης, λόγω continuity της Marvel, η όλη ιστορία δεν θα μπορούσε να έχει κάποια μόνιμη επίδραση στην ανθρωπότητα. Όσον αφορά Στο σχέδιο, ίσως είναι μια ιδέα πιο σκοτεινό από όσο θα ήθελα.

Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα του comic, βεβαίως, δεν έχουν ακριβώς να κάνουν με το ίδιο. Πρώτον, είναι η μη αυτοτέλειά του. Πρέπει να έχεις εκ των προτέρων μια ιδέα τι εστί Inhumans, καθώς η ίδια η ιστορία στο λέει πολύ βεβιασμένα. Επίσης, ξεκινάει ενώ έχει ήδη συμβεί κάτι (η Attilan μεταφέρεται και η Ατλαντίδα αναδύθηκε και η μία βρέθηκε στην άλλη – χωρίς “πως”, “πότε”, “γιατί”) και τελειώνει χωρίς ολοκλήρωση (πήγε κάπου αλλού, χωρίς εγγύηση ότι δεν θα ξανασυμβούν τα ίδια). Δεύτερον, το Inhumans είναι απλά, too good. Έθεσε έναν πήχη που η Marvel δεν μπορεί, πλέον, ούτε να δει, με τις μετριότητες που βγάζει (βλέπε CIVIL WAR II) και αυτό δεν μπορεί παρά να σε κάνει να μελαγχολήσεις.

Συνολική Εκτίμηση

Το INHUMANS δικαίως θεωρείται κλασσικό. Δεν ξέρω πως μου ξέφυγε την εποχή που βγήκε, αλλά συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όσους θέλουν μια υπερηρωική ιστορία με ώριμα θέματα, που αγγίζουν έναν ενήλικα αναγνώστη.

Παράλληλες Προτάσεις

Για τους Inhumans, μπορείτε να διαβάσετε τις πρώτες ιστορίες τους, με Lee και Kirby και να φτάσετε μέχρι το πρόσφατο IVX, για να δείτε από που ξεκίνησαν και που κατάντησαν. Για περισσότερο Jenkins και Lee, τσεκάρετε το SENTRY, ενώ αυτόν τον καιρό ο Jenkins γράφει το ALTERS. Τη δουλειά του Lee μπορούμε να την εκτιμήσουμε, επίσης, σε πάμπολλα εξώφυλλα, ενώ για περισσότερα θα πρότεινα το ψυχεδελικό HELLSHOCK, στο οποίο γράφει και το σενάριο.