Brighter Than You Think: Ten Short Stories By Alan Moore

Ανθολογία και βιβλίο comics criticism σε ένα πολύ βολικό πακέτο

Η Uncivilized Books είναι η μικρή και ιδιαίτερα δυναμική εκδοτική του ικανότατου cartoonist Tom Kaczynski (τον γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες του MOME) και μας έχει δώσει μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα και συχνά ιδιαίτερα πειραματικά comics. Ανάμεσα σε αυτά, εκδίδει και μια σειρά από βιβλία για comics, με γενικότερο τίτλο Critical Cartoons. Στο πρώτο καταπιάστηκαν με το ED THE HAPPY CLOWN του Chester Brown, στο δεύτερο με τον Donald Duck του Barks, και τώρα με κάποια από τα short stories του κορυφαίου συγγραφέα comics, Alan Moore.

Αυτό που κάνει το BRIGHTER THAN YOU THINK να διαφέρει από ένα βιβλίο comics critisism, είναι πως περιέχει και τα 10 short stories τα οποία συζητούνται, κάνοντας το να μοιάζει και με συλλογή από σχετικά δυσεύρετες δουλειές του Moore. (Κάποιες από αυτές βρίσκονται στις επιλογές μου για τα καλύτερα comics του δημιουργού.) Έτσι, η παρούσα έκδοση έχει διπλό λόγο ύπαρξης και μπορεί να απευθυνθεί τόσο σε κάποιον που θέλει να εμβαθύνει στο έργο του Moore όσο και σε έναν αναγνώστη που θα ήθελε να γνωρίσει ορισμένες από τις πιο παραγνωρισμένες δουλείες του διάσημου συγγραφέα.

Αίσθηση μου είναι πως, μέσα από αυτά τα 10 comics, ο Marc Sobel (LOVE & ROCKETS COMPANION) δεν προσπαθεί απλά να μιλήσει για τα comics που παρουσιάζει, αλλά ουσιαστικά προσπαθεί να σκιαγραφήσει και ολόκληρο το έργο του Moore. Περνά, έτσι, από πολλές από τις φάσεις της καριέρας του δημιουργού. Αυτό που πάντα καταφέρνει, είναι να αποδώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κυκλοφόρησαν οι συγκεκριμένες ιστορίες, κάτι που, σε αρκετές περιπτώσεις, είναι απαραίτητο για μια καλύτερη εκτίμηση τους.

Αν μιλάω περισσότερο για το κομάτι του Mark Sobel και όχι για τις ίδιες τις ιστορίες, είναι γιατί νομίζω πως αντιμετωπίζω το BRIGHTER THAN YOU THINK πρωτίστως ως βιβλίο comics criticism. Σε κάθε περίπτωση, οι ιστορίες καθεαυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είτε πρόκειται για μια ιστορία τρόμου (το “Come On Down είναι μάλλον η ιστορία που ευχαριστήθηκα περισσότερο διαβάζοντας), είτε για μια από τις πιο κλασικες ιστορίες comics του 20ου Αιώνα (το “In Pictopia”), είτε για μια πρώτη αντίδραση στην πτώση των δίδυμων πύργων (“This Is Information”).

Είναι ζήτημα αν υπήρχαν μια-δυο ιστορίες από αυτές που συγκεντρώνονται εδώ, που να μην τις είχα στην κατοχή μου, αλλά ακόμη και αυτές τις είχα, με κάποιον τρόπο, διαβάσει κάποια στιγμή, και η αλήθεια είναι πως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κυκλοφόρησαν οι μισές από αυτές το θυμάμαι πολύ καλά. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ το BRIGHTER THAN YOU THINK ένα πολύ καλό απόκτημα, αφού άλλοτε με έκανε να θυμηθώ και άλλοτε να επανεκτιμήσω κάποιες από τις ιστορίες αυτές, αλλά και να τις ξαναδώ σε ένα γενικότερο πλαίσιο.

Αν, τώρα, μιλάμε για κάποιον που δεν τις έχει ξαναδιαβάσει και θα έπρεπε να αποκτήσει ένα κάρο συλλογές για να τις βρει όλες, τότε είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βρει συγκεντρωμένες ιστορίες “σημαντικές” (“The Mirror Of Love”, “In Pictopia”), προσωπικά αγαπημένες (“Come On Down”, “This Is Information”), η απλά αριστουργηματικές (“The Bowing Machine”, The Hasty Smear Of My Smile”).