You Might Be An Artist If…

Η ζωή ενός καλλιτέχνη δεν είναι όσο εύκολη φαντάζεσαι...

Από όλα τα στερεότυπα που μαστίζουν τους καλλιτέχνες, κανένα δεν είναι πιο αναληθές από την ψευδή πεποίθηση ότι η ζωή τους είναι εύκολη. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους καλλιτέχνες, δεν είναι ιδιαίτερα διάσημοι ή οικονομικά πετυχημένοι. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, δεν μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά την Τέχνη τους, οπότε αναγκάζονται να απασχολούνται με αδιάφορες, για εκείνους, εργασίες, προκειμένου να τροφοδοτήσουν το πάθος τους.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουν “ξοδέψει” χρόνια με σκοπό να τελειοποιήσουν τις δεξιότητες τους και, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες καριέρες, κάθε καλλιτέχνης πρέπει να ορίσει τα δικά του μέτρα και σταθμά για την εξάσκηση του και για το πότε θα θεωρήσει επιτυχημένο τον εαυτό του. Λόγω αυτής της συνεχούς αυτό-αξιολόγησης, το να διαλέξει κάποιος μια καριέρα στον δημιουργικό χώρο, μπορεί να αποδειχθεί όχι μόνο οικονομικά επισφαλές, αλλά επίσης ψυχοφθόρο.

Το YOU MIGHT BE AN ARTIST IF… συλλέγει όλα τα comics της Lauren Purje (τα οποία είχε φτιάξει για το hyperallergic.com), που αποτυπώνουν σε βινιέτες τους προαναφερθέντες κόπους ενός επίδοξου καλλιτέχνη. Το κάθε strip αποτελεί μια μίξη αληθινών και φανταστικών σεναρίων, που αφηγούνται τις εμπειρίες κάποιου, ο οποίος θέλει να εισαχθεί στον κόσμο της Τέχνης. Τα δημιουργήματα της Purje δεν απεικονίζουν απαραίτητα τη ζωή ενός καλλιτέχνη ως εύκολη και θελκτική. Αντιθέτως, επικεντρώνονται στο γιατί οι καλλιτέχνες συνεχίζουν να δημιουργούν, παρά τους αγώνες ενάντια στην αποκλειστικότητα του κόσμου της Τέχνης και της μη αντίληψης της αξίας των έργων τους από το κοινό.

Ένας σημαντικός αριθμός comic strips που εμπεριέχονται στο YOU MIGHT BE AN ARTIST IF…, εξερευνούν τη θεωρία της Τέχνης. Γενικά, τα comics αναμειγνύονται στην αναζήτηση του ορισμού της Τέχνης ως έννοια, αλλά και στο σκοπό που αυτή θα έπρεπε να εξυπηρετεί, σε μια ιδανική πολιτεία. Στη συνέχεια, γίνεται αντιληπτό πως η δημιουργός πιστεύει ότι η διαδικασία της δημιουργίας της Τέχνης, καθώς και η επαφή μαζί της, θα πρέπει να έχει θετική επίδραση στον κόσμο.

Με αυτόν τον τρόπο, η Purje χρησιμοποιεί τα comics για να εκφράσει την περιφρόνηση της για τη μοντέρνα Τέχνη, αλλά ιδιαίτερα για την αφηρημένη τέχνη, η οποία – κατά τα λεγόμενά της – δεν απαιτεί πολλές από τις δεξιότητες ενός καλλιτέχνη προκειμένου να δημιουργηθεί. Ωστόσο, εκτός από αυτό το κομμάτι, εξερευνεί το πώς τα πιστεύω της σχετικά με την Τέχνη και το σκοπό της, σχηματίζουν την καλλιτεχνική της πρακτική. Επίσης, αναφέρεται και στην απογοήτευση που διακατέχει τον καλλιτέχνη, στην περίπτωση που κάποιο έργο του υποτιμάται, ή δεν γίνεται κατανοητό. Αναρωτιέται, για το κατά πόσο το έργο της κάνει κάποια διαφορά στον κόσμο και, τελικά, το συγκεκριμένο comic ξεχωρίζει διότι προβάλλει τις αμφιβολίες και τους προσωπικούς θριάμβους της δημιουργού του.

Το YOU MIGHT BE AN ARTIST IF… είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς τα comics, ως Μέσο επικοινωνίας, είναι η τέλεια μορφή για να εκφράσεις πολύπλοκες ιδέες, με τρόπο που να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Ο κόσμος των Καλών Τεχνών μπορεί να είναι τρομακτικός, αλλά η Purje καταφέρνει να κάνει τη μοντέρνα ζωή ενός καλλιτέχνη, προσιτή σε όλους τους αναγνώστες, ανεξάρτητα από το background που έχουν. Χωρίς τα χαρακτηριστικά σκίτσα της δημιουργού, το ύφος της γραφής θα ήταν υπερβολικά σοβαρό, ενώ χωρίς το κείμενο τα σκίτσα θα ήταν υπερβολικά χαριτωμένα. Αυτά τα δύο στοιχεία, σε συνδυασμό, καταφέρνουν να ισορροπήσουν και να δημιουργήσουν ένα πολύ πετυχημένο αποτέλεσμα.

Κλείνοντας, το YOU MIGHT BE AN ARTIST IF είναι αρκετά “θεραπευτικό” και διασκεδαστικό ταυτόχρονα, αφού βλέπεις κάποιον να συζητά ανοιχτά στο χαρτί, ακόμη και τα πιο τετριμμένα θέματα των ενδοτέρων μαχών του. Από τη στιγμή που ο αναγνώστης θα διαβάσει τις αντανακλάσεις των εμπειριών που έζησε η Purje ως καλλιτέχνης, δεν κατανοεί καλύτερα μόνο το πώς είναι να είναι κάποιος καλλιτέχνης, αλλά και τη διάσταση των απόψεων σε αυτόν τον τομέα που λέγεται Τέχνη.