Justice League Of America #1

Μια πιο δυναμική συνέχεια!

“People need to see heroes are human.” Το directive της JLA, δια στόματος Batman, είναι άμεσο και επίκαιρο, αλλά όχι τόσο απλό, όπως διαφαίνεται στο πρώτο τέυχος του JUSTICE LEAGUE OF AMERICA.

Η ομάδα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, με τον Batman, την Black Canary και την Vixen, να αναλαμβάνουν πιο ηγετικά πόστα, τους Ray, Atom και Frost, να ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους και τη θέση τους στην JLA, ενώ ο Lobo, όπως θα περίμενε κάποιος, είναι το κλασικό comic relief, με αρκετή υπερδύναμη για να το υποστηρίξει. Και καθώς οι πρώτες διασώσεις βαίνουν πολύ ομαλά, εμφανίζονται στη Νέα Υόρκη, ο Lord Havok και οι Extremists, από τον πλανήτη Angor (ή την Earth 8, for those keeping track), με σκόπο να σώσουν τον κόσμο, υποδουλώνοντάς τον (προφανώς!). Σε αυτό το σημείο, το γεγονός ότι το team είναι ακόμη νεοσύστατο, θα παίξει αρνητικό ρόλο, και ο Batman θα κληθεί να πάρει ένα μεγάλο ρίσκο…

Αυτή τη φορά, η πλοκή ξεφεύγει λίγο από τα συνηθισμένα νερά των εισαγωγικών τευχών, όπως το προηγούμενο, και ο Orlando αποφασίζει να εμφυσήσει ρεαλισμό και περιεχόμενο στους χαρακτήρες του. Η ομάδα είναι, αν μη τι άλλο, αλλόκοτη – ειδικά ο Lobo, που ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι πρωταγωνιστής σε σειρά με τη φράση “Justice League”, στον τίτλο! Παρ’ όλα αυτά, ο Orlando κάνει εξαιρετική δουλειά, πλέκοντας τη δυναμική των μελών, αλλά και τη διαφοροποίησή τους, όσον αφορά στο κίνητρο και την προσωπικότητά τους. Οι αντιθέσεις έντονες, αλλά ο στόχος ίδιος, και το αποτέλεσμα στο character development είναι αξιοσημείωτο, ειδικά στην περίπτωση του Ryan Choi, ως νεαρού Atom, και της Killer Frost, ως reformed villain. Παρά το έντονο κλισέ της πρώτης μάχης , ο συγγραφέας δείχνει πόσο γνώστης της DC είναι, με την επιλογή του Lord Havok, αλλά και με σπόντες στους διαλόγους, κυρίως του Lobo, που θυμίζουν λίγο 90s.

Από την άλλη, το σχέδιο του Ivan Reis, με την ιδιαίτερα ξεχωριστή απεικόνιση στα πρόσωπα, καθώς και τη χαρακτηριστική ζωντάνια και πλαστικότητα των μορφών, αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, το λόγο που το όνομα του διάσημου σχεδιαστή, είναι άμεσα συνυφασμένο με υψηλής ποιότητας panels και σελίδες. Οι σκηνές αποτελούν πραγματικά στιγμιότυπα, με αποκορύφωμα την εμφάνιση της JLA απέναντι στους Extremists. Το μόνο αρνητικό σημέιο στο artwork, είναι το γεγονός ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του τέυχους, αλλάζουν τρεις φορές οι inkers, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην απόδοση του σχεδίου, αλλά και κάποιες λίγο πιο θολές εικόνες.

Σε γενικές γραμμές, το JUSTICE LEAGUE OF AMERICA #1 μπαίνει στη δράση, αναπτύσσει τους πρωταγωνιστές του και γεννάει περισσότερο ενδιάφερον, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο REBIRTH τεύχος, έχοντας όμως, σίγουρα, αρκετό περιθώριο για βελτίωση.