Wacom Cintiq 13HD Creative Pen & Touch Display

Δοκιμάζουμε το tablet της Wacom

H Wacom έχει κερδίσει μια αξιοζήλευτη φήμη στην κοινότητα του art & design για τη responsiveness των pro tablets που διαθέτει, καθώς και για την ποιότητα που μόνο λίγοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών μπορούν να προσφέρουν. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως τα προϊόντα της Wacom είναι υπεράνω κριτικής, ενώ μάλιστα ορισμένοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές θεωρούν ότι  είναι πάρα πολύ ακριβά και ογκώδη. Για αυτό το λόγο, η εταιρεία υλοποίησε ένα πιο προσιτό tablet για τους καταναλωτές, το 13-inch Cintiq.

Το πρωτότυπο non Touch Cintiq 13HD κυκλοφόρησε το 2013, με οθόνη υψηλής ανάλυσης, χαμηλό βάρος και βελτιωμένη διαδικασία εγκατάστασης, καθιστώντας το μια ελκυστική πρόταση για digital artists και designers.  Ωστόσο, η τελευταία touchscreen version, η Wacom Cintiq 13HD Creative Pen & Touch Display, λειτουργεί επίσης με το άγγιγμα των δακτύλων, προσθέτοντας μια επιπλέον διάσταση στην εμπειρία Cintiq.

Οπότε, προκειμένου να είμαστε και αντικειμενικοί στις απόψεις μας, δοκιμάσαμε το tablet και σας παρουσιάζουμε τι έχουμε να πούμε στις παρακάτω γραμμές.

Καταρχάς, η εγκατάσταση του tablet είναι μια σχετικά γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία που γίνεται άμεσα, χωρίς  πολύπλοκες διαδικασίες. Ωστόσο, αυτοί που έχουν συνηθίσει την απλότητα των συνηθισμένων tablets της αγοράς, θα εκπλαγούν από τα αρκετά αξεσουάρ που εμπεριέχονται στην συσκευασία.

Αφού το Cintiq ξεκινήσει την λειτουργία του, μπορούν να παρατηρηθούν οι εξής επιλογές. Αρχικά, παρέχεται η δυνατότητα επέκτασης της οθόνης του υπολογιστή στο tablet, ενώ επίσης διατίθεται και mirror screening. Στη συνέχεια, η ευκρίνεια της οθόνης βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και παρατηρείται ότι είναι ακριβώς αντίστοιχη της non Touch 13HD έκδοσης, που είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα το 2013.  Μετά από λίγες ώρες λειτουργίας του Cintiq  και έχοντας χρησιμοποιήσει Photoshop και InDesign, εμφανίζονται όλες του οι δυνατότητες στο φουλ. Η οθόνη έχει ανάλυση 1920 x 1080 – ιδανική  μιας και ποτέ δεν κουράζει το μάτι – και χρησιμοποιείται τέλεια ως δεύτερη οθόνη κατά την διαδικασία δημιουργίας ενός digital project.

Τώρα, το highlight που κλέβει την παράσταση είναι το ProPen της Wacom, το οποίο διαθέτει 2048 επίπεδα πίεσης και tilt αναγνώρισης. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό το κάνει απίστευτα εξυπηρετικό, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για μια δημιουργία που χρειάζεται λεπτομέρεια στην υλοποίησή της.

Η Cintiq 13HD διαθέτει επίσης τα γνωστά στους χρήστες της Wacom ExpressKeys, τα οποία είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα και αποτελούν πραγματικό όφελος, ιδιαίτερα όταν κάποιος χρησιμοποιεί Photoshop. Επιπρόσθετα, συμβάλουν στη συνολική αίσθηση της ποιότητας της κατασκευής που έχει το tablet. Ορισμένοι μπορεί να παραπονεθούν για την τιμή, αλλα η στέρεα κατασκευή, σε συνδyασμό με τα μαλακά στην αφή υλικά, μας βοηθάνε να χαρακτηρίσουμε την 13HD αναμφίβολα ως ένα επαγγελματικό κομμάτι.

Συνοπτικά, η Cintiq 13HD Touch, παρά το μικρό της μέγεθος, είναι ένα μια επαγγελματική συσκευή για digital artists, που δίνει στους designers μια ιδανική ισορροπία μεταξύ κόστους και ποιότητας, με το Stylus να αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα.