Savage Things #1

It's a brave new world

Όταν διαβάζουμε για έναν αντιήρωα στα comics, ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλοί από εμάς αναγνωρίζουμε κάποια ανθρώπινα και ρεαλιστικά στοιχεία σε αυτόν, ίσως πιο συχνά από από ότι σε έναν υψηλού ιδεαλισμού υπερήρωα. Τι γίνεται, όμως, όταν οι κλασικές ασπρόμαυρες γραμμές θολώνουν και ο κόσμος είναι πιο περίπλοκος από όσο θα περιμέναμε; Με ένα τέτοιο αίνιγμα θα παραμείνει ο αναγνώστης του SAVAGE THINGS #1, των Justin Jordan και Ibrahim Moustafa.

25 χρόνια πριν, μια μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ αναλαμβάνει ένα project, ονόματι Black Forest. Aπαγάγει παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν ενδείξεις δολοφονικής και κοινωνικοπαθητικής συμπεριφοράς, με σκοπό να τα μετατρέψει σε υπέρτατους πράκτορες. Για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί, το project διαλύθηκε και πλέον τα άτομα αυτά είναι ελεύθερα και ταγμένα εναντίον του κράτους τους. Μην έχοντας άλλη επιλογή, η κυβέρνηση στρέφεται στον πρώην πράκτορα (και ότι κοντινότερο σε πρωταγωνιστή του comic), Abel, για να προστατέψει τη χώρα, αλλά και τα μυστικά που κινδυνεύουν να διαρρεύσουν.

Ο Justin Jordan, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, υφαίνει ένα κατασκοπικό θρίλερ, που έλειπε καιρό από τις εκδόσεις της Vertigo. Δεν υπάρχει ξεκάθαρος “καλός” ή “κακός” στην ιστορία και ακόμη και το origin του κεντρικού χαρακτήρα, Abel, δεν του προσδίδει καμία εξιλέωση στα μάτια του αναγνώστη, αν και προσφέρει μια σκληρή ματιά στο περιεχόμενο και την πραγματικότητα του SAVAGE THINGS. Το ύφος του comic είναι σκοτεινό και δυστοπικό, με πλοκή βγαλμένη μέσα από την τριλογία του BOURNE και το DEXTER, τόσο σε δράση όσο και ωμότητα, ενώ συγχρόνως η συνοχή είναι υποδειγματική, με απουσία περιττών σκηνών και επαρκές character development. Το σύνολο του cast είναι τόσο αληθινό όσο και σαδιστικό, με αποκορύφωμα τη σκηνή του τεστ, που σοκάρει, αποβάλλοντας κάθε παιδικότητα και ηθική από το παιχνίδι. Σε συνδυασμό με τις απότομες εναλλαγές και τα συχνά flashbacks, δημιουργείται ένα κλίμα έντασης και δελεαστικής αποκρουστικότητας που μαγνητίζει, ειδικά στις τελευταίες σκηνές του τεύχους.

Το σχέδιο του Moustafa αποτελεί τον απαραίτητο πυλώνα, πάνω στον οποίο στηρίζεται το οικοδόμημα του Jordan. Οι ρεαλιστικές απεικονίσεις των χαρακτήρων, αλλά και το στιλιζαρισμένο σχέδιο δίνουν την αίσθηση ότι τα τεκταινόμενα λαμβάνουν χώρα στον δικό μας κόσμο και όχι σε κάποιο παράλληλο φανταστικό σύμπαν, ενώ οι σκιές στα panels χτίζουν πολύ έξυπνα το στοιχείο του θρίλερ στο comic. Το αστέρι, όμως, στο κομμάτι της εικόνας είναι τα χρώματα του Jordan Boyd. Η διαφορά παλέτας που έχει στις σκηνές του παρόντος και του παρελθόντος είναι εμφανής και άκρως επιτυχημένη, ενώ το γεγονός ότι όλες οι αποχρώσεις είναι χαμηλού κορεσμού, αποδίδει τη ζοφερότητα και τον τρόμο της ιστορίας, πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Το SAVAGE THINGS #1 θέτει υψηλά τον πήχη, για το υπόλοιπο του mini series.