Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Jay Lynch

Βετεράνος της underground σκηνής των ΗΠΑ

Ο Jay Lynch γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1945 στο New Jersey. Μεγάλωσε στη Florida και όταν ενηλικιώθηκε μετακόμισε στο Chicago. Όντας φοιτητής ξεκίνησε να συνεργάζεται με την underground σκηνή: Art Spiegelman, Gilbert Shelton, Skip Williamson. Μαζί ξεκίνησαν το BIJOU FUNNIES, που αποτελούσε την απάντηση στο ZAP COMIX του Robert Crumb. Σε αυτό, περιλαμβάνονται οι τραγελαφικές περιπέτειες του διδύμου Nard n’ Pat, ενός φαλακρού μεσήλικα και μίας γάτας. Παράλληλα, στο CHICAGO READER, έκανε στα τέλη 1970s με αρχές των 1980s, το εβδομαδιαίο strip PHOEBE AND THE PIGEON PEOPLE, σε συνεργασία με τον εικονογράφο Gary Whitney. Επίσης, από το 1967 μέχρι και το 1990 ήταν ο σεναριογράφος του BAZOOKA JOE. Έκανε και περαστικές συνεργασίες με τα περιοδικά PLAYBOY και MAD.

Στα τέλη της περασμένης δεκαετίας στράφηκε προς τα παιδικά comics. Έτσι προέκυψαν δύο παιδικά graphic novels, από την Toon Books. Το 2009 προτάθηκε για καλύτερο εξώφυλλο, στα Harvey Awards αλλά δεν κέρδισε.

Στα 72 του χρόνια, τον νίκησε ο καρκίνος του πνεύμονα, που του δημιούργησε επιπλοκές. Όμως, η κληρονομιά που άφησε πίσω του συμπεριλαμβάνει χιλιάδες strips και καινοτόμα underground comix. Δείτε και ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στο σπίτι του.