Krisis Of The Krimson Kryptonite

Ο Κρυπτονίτης βάφτηκε κόκκινος

Ιστορία

Ο Mr. MXYZPTLK χαρίζει στον Lex Luthor ένα μυστηριώδες πέτρωμα, που ονομάζει κόκκινο Κρυπτονίτη, και του υπόσχεται ότι με αυτόν θα καταφέρει να αφαιρέσει τις υπερδυνάμεις του Superman. Ο τελευταίος θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να ανακτήσει τις δυνάμεις του, να αντιμετωπίσει, έστω και αδύναμος, όσους απειλήσουν τη Metropolis, αλλά και να αποφασίσει αν θα πρέπει να προχωρήσει τη σχέση του με τη Lois Lane ένα βήμα παραπέρα.

Τι Μας Άρεσε

Το KRISIS OF THE KRIMSON CRYPTONITE είναι ένα υπόδειγμα σωστού υπερηρωικού comic. Αφηγείται μια self contained ιστορία (την απώλεια των δυνάμεων του Superman, την προσπάθειά του να τις επανακτήσει και την αναπόφευκτη σύγκρουση με το Luthor), αλλά ταυτόχρονα προχωρά το γενικότερο story των Superman comics (η σχέση του Clark με τη Lois, η υγεία του Luthor κτλ.). Με αυτό τον τρόπο ξεχωρίζει μεν η ιστορία, αλλά παραμένει μέρος της συνολικής αφήγησης των ongoing περιπετειών του αγαπημένου ήρωα.

Όμως, αυτό που μου άρεσε περισσότερο στη συγκεκριμένη ιστορία, και σε όλες εκείνης της περιόδου, ήταν η έμφαση στον Clark Kent. Το έχω ξαναγράψει. Ο Superman είναι ο αγαπημένος μου ήρωας, αλλά το σημαντικότερο κομμάτι του για εμένα είναι ο Clark και η ζωή του. Και comics σαν κι αυτό ήταν που με έκαναν να τον αγαπήσω! (Fun fact: Το SUPERMAN: KRISIS OF THE KRIMSON KRYPTONITE ήταν το πρώτο trade που αγόρασα ποτέ, στο Solaris, πριν από 20 χρόνια ακριβώς!)

Τι Μας Ενόχλησε

Πέρα από το γεγονός ότι η DC δε λέει να ξεκινήσει ένα μαζικό reprint project του post-Crisis Superman; Θα πρέπει να το πιέσω πολύ για να βρω κάτι που δε μου άρεσε σε ένα τόσο άρτιο comic. Φαντάζομαι ότι κάποιος που θα το διαβάσει αποκομμένο από τα υπόλοιπα Superman comics της εποχής δε θα πιάσει το 100% της ιστορίας, αν και οι δημιουργοί κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να σε βάλουν στο κλίμα. Επίσης, το γεγονός ότι η ιστορία λαμβάνει χώρα και στους τρεις – τότε – ongoing τίτλους του Man of Steel, καθώς και στο STARMAN (συγκεκριμένα, στα SUPERMAN Vol. 2 #49-50, ADVENTURES OF SUPERMAN #472, STARMAN Vol. 1 #28, ACTION COMICS #659), σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένας μόνο σχεδιαστής και το στιλ αλλάζει από τεύχος σε τεύχος, παραμένοντας πάντως σε υψηλό επίπεδο.

Συνολική Εκτίμηση

Το KRISIS OF THE KRIMSON CRYPTONITE είναι ένα εξαιρετικό comic, που βασίζεται σε μια απλή ιδέα, η οποία εκτελείται άψογα. Αποτελεί σίγουρα μια από τις κορυφαίες, αλλά και σημαντικότερες ιστορίες στην post-Crisis πορεία του Superman, και ένα comic που κάθε φίλος των υπερηρωικών comics πρέπει να διαβάσει.

Παράλληλες Προτάσεις

Η πρώτη δεκαετία του post-Crisis Superman μας έδωσε πολλές εξαιρετικές ιστορίες. Κάποιες ενδεικτικές είναι οι EXILE, TIME AND TIME AGAIN, PANIC IN THE SKY και, φυσικά, THE DEATH OF SUPERMAN, FUNERAL FOR A FRIEND και REIGN OF THE SUPERMEN. Εννοείται, βέβαια, ότι θα ξεκινήσετε από το ιστορικό mini-series THE MAN OF STEEL. Αν σας άρεσε η έμφαση στον Clark Kent και στη σχέση του με τη Lois, τότε θα σας συνιστούσα να (ξανα)δείτε τη σειρά LOIS & CLARK: THE NEW ADVENTURES OF SUPERMAN, που κινείται σε αυτό ακριβώς το κλίμα και είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία όταν μεταδιδόταν.