Grass Kings #1

Μια πρώτη γεύση από έναν γοητευτικό κόσμο

Που και που, νομίζω, έχουμε όλοι την ανάγκη να διαβάσουμε ένα μη υπερηρωικό comic ή έστω ένα comic που δεν σχετίζεται με δυνάμεις, αλλά με πιο ανθρώπινα κατατόπια, που μας απευθύνονται με έναν πιο άμεσο τρόπο. Ψάχνοντας μια τέτοια περίπτωση, έπεσα πάνω στο GRASS KINGS #1, και πράγματι ήταν καλύτερο απ’ ό,τι περίμενα.

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από το Grass Kingdom, έναν οικισμό από τροχόσπιτα, που “κυβερνάται” από τρία αδέρφια – τον Bruce, τον Ashur και τον Robert. Πρόκειται για μια κλειστή κοινότητα, στην οποία οι κάτοικοι ζουν με τους δικούς τους κανόνες, απομακρυσμένοι από τον έξω κόσμο και απόλυτα αυτάρκεις. Πίσω, όμως, από αυτήν την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, κρύβεται ένα ζοφερό και αιματηρό παρελθόν, ενώ και το ίδιο το σήμερα δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί· η κόρη του μεγαλύτερου αδερφού και βασιλιά, Robert, έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια, ενώ υπάρχουν έντονες υποψίες ότι το Grass Kingdom υποθάλπει έναν δολοφόνο. Ποιο είναι, λοιπόν, το μεγάλο μυστήριο που ελλοχεύει στο βασίλειο των τριών αδελφών;

Όπως και στις προηγούμενες δουλειές του, έτσι και τώρα ο Matt Kindt αποδεικνύει ότι είναι δεινός αφηγητής. Έχει δοθεί ιδιαίτερη λεπτομέρεια στην απόδοση του ύφους και των χαρακτήρων της ιστορίας, με τις σωστές δόσεις βίας, μυστηρίου και ρεαλισμού. Κυρίως, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το Grass Kingdom που κάνει το comic να ξεχωρίζει. Στις πρώτες σελίδες, μαθαίνουμε ότι ένας παραβάτης έχει μπει λαθραία στον οικισμό και ο wannabe αστυνομικός Bruce, αναλαμβάνει να τον συνοδέψει έξω. Ως εκ τούτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του τεύχους, μέσα από τον εξαιρετικό διάλογο των δύο, μαθαίνουμε όσα χρειάζονται για το υπόβαθρο και το status quo της περιοχής. Όλοι οι χαρακτήρες που εμφανίζονται έχουν μια ξεχωριστή θέση και προσωπικότητα, κάτι το οποίο εντείνει την αίσθηση της πραγματικής υπαίθρου, και όχι τόσο του αμερικανικού νότου που έχει κανείς στο νου του. Σταδιακά, ο συγγραφέας αρχίζει να πλέκει το μυστήριο πίσω από το Grass Kingdom, σε βαθμό που απομυθοποιεί, αλλά συγχρόνως προσθέτει νέο ενδιαφέρον για τη συνέχεια της σειράς.

Στο κομμάτι του artwork, ο Tyler Jenkins απεικονίζει άψογα τον κόσμο και τους πρωταγωνιστές του comic. Με το ιδιαίτερο μινιμαλιστικό στιλ του και τη χρήση χρωμάτων ακουαρέλας, δίνει πνοή τόσο στη φύση όσο και στα συναισθήματα των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν. Είναι απορίας άξιο πώς με τόση λίγη λεπτομέρεια, καταφέρνει ο σχεδιαστής να αποδώσει τόσο ταιριαστά το ύφος του comic, συνδυάζοντας φωτεινά χρώματα με μια μελαγχολική πινελιά.

Το GRASS KINGS #1 είναι σαν το πρώτο επεισόδιο μιας πολλά υποσχόμενης σειράς, με εξαιρετική αισθητική επένδυση και έναν κόσμο που μαγνητίζει τον αναγνώστη με την πρώτη ματιά.