Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Bernie Wrightson

Ο συνδημιουργός του Swamp Thing και θρύλος των horror comics

Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο που είχε στον εγκέφαλο ο βετεράνος Bernie Wrightson, μετά από μακρά μάχη. Είχε υποβληθεί τον Ιανουάριο σε χειρουργείο και έκτοτε είχε αποσυρθεί από τον χώρο των comics.

Ο Bernard Albert Wrightson γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1948, στο Dundalk του Maryland, που είχε πάρει το όνομά του από τη συνώνυμη πόλη της Ιρλανδίας. Άρχισε να σχεδιάζει από τα 12 του, παρόλο που δεν πολυδιάβαζε comics. Λάτρευε όμως τα horror και sci-fi comics της EC. Στα 15 του έμαθε τον Frank Frazetta, ο οποίος και τον σημάδεψε, αφήνοντας τη μεγαλύτερη επιρροή στο σχεδιαστικό του στιλ.

Αφού έκανε μαθήματα σχεδίου δι’ αλληλογραφίας, μπήκε στο χώρο των αυτοεκδόσεων και των fanzines στα τέλη της δεκαετίας του ’60, κάνοντας διασυνδέσεις στα conventions. Όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, τον σύστησε ο Frazetta στη DC Comics. Η πρώτη του δουλειά ήταν στο SHOWCASE #82, για το οποίο συνδημιούργησε τον Nightmaster, μαζί με τον Denny O’Neil. Παράλληλα, άρχισε να συνδράμει στις horror ανθολογίες HOUSE OF MYSTERY και THE WITCHING HOUR, καθώς και σε εκτός DC underground horror titles. Τη δεκαετία του ’70, ξεκίνησε η παράλληλη συνεργασία του με τη Marvel, όπου άρχισε να ξεδιπλώνει το σχεδιαστικό ταλέντο του στα CHAMBER OF DARKNESS και TOWER OF SHADOWS. Στη DC, όμως, δημιούργησε τον θρυλικό Swamp Thing, σε σενάριο Len Wein, στο HOUSE OF SECRETS #92, το 1971. Την επόμενη χρονιά δημιούργησε τη Destiny, σε σενάριο Marv Wolfman, στο WEIRD MYSTERY TALES #1, την οποία θα την ξανασυναντούσαμε μέσα στις σελίδες του THE SANDMAN.

Το 1974 αποχώρησε από τη DC, προκειμένου να ασχοληθεί με πιο προσωπικά projects, που περιελάμβαναν ισχυρές δόσεις φαντασίας και τρόμου, σε συνεργασία με τον εκδότη των EERIE και CREEPY, James Warren. Στις αρχές των 80s θα συνεργαστεί και με το HEAVY METAL, όπου θα δημιουργήσει τον Captain Sternn, που θα τον δούμε και στην ιδιόμορφη cult ταινία HEAVY METAL. Εκείνη την περίοδο θα μεταφέρει σε comics το CREEPSHOW του Stephen King, ενώ θα επιστρέψει στα παλιά του λημέρια, των big two. Στη Marvel έκανε δύο graphic novels, το SPIDER-MAN: HOOKY το 1986, σε σενάριο Susan K. Putney, και το THE INCREDIBLE HULK AND THE THING: THE BIG CHANGE, την αμέσως επόμενη χρονιά, σε σενάριο Jim Starlin. Το 1988, έκανε δύο mini series για λογαριασμό της DC, τη THE WEIRD και το BATMAN: THE CULT, αμφότερα σε σενάριο Jim Starlin. Τη δεκαετία του ’90, έκανε δύο mini series με τον Punisher στη Marvel, το PUNISHER: P.O.V. το 1991, σε σενάριο Starlin, και to PUNISHER: PURGATORY, το 1998, σε σενάριο Christopher Golden και Thomas E. Sniegoski.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, άρχισε να κάνει ολοένα και λιγότερα comics και περισσότερες εικονογραφήσεις. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να εισπράττει βραβεία. Τα δύο τελευταία ήταν το 2012, για το FRANKENSTEIN: ALIVE, ALIVE! της IDW, σε σενάριο Steve Niles, και το τιμητικό Inkwell Award Special Recognition Award, για την 45ετή του λαμπρή πορεία. Άφησε πίσω του πολύ πλούσιο έργο, εισάγοντας ένα εξωκοσμικά ατμοσφαιρικό πλην λεπτομερές σχέδιο, στα horror comics.