Batwoman #1

Νυχτερίδες στη Μεσόγειο

Όταν ήμουν μικρότερος, αναρωτιόμουν γιατί οι θηλυκές εκδοχές του Superman και του Batman ονομάζονταν Supergirl και Batgirl αντίστοιχα και όχι Superwoman και Batwoman. Με τον καιρό ανακάλυψα ότι υπήρχαν, κατά καιρούς, ηρωίδες με αυτά τα ονόματα, αλλά είχαν αρκετά πιο δευτερεύοντες ρόλους στο DC Universe. Συμπτωματικά ή όχι, αυτή τη στιγμή, και για πρώτη φορά στην εκδοτική ιστορία της DC Comics, έχουμε ταυτόχρονα δύο ongoing τίτλους αφιερωμένους στη Superwoman (Lana Lang) και τη Batwoman (Kate Kane).

Για να είμαστε ακριβείς, βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Batwoman είχε κάνει ένα εντυπωσιακό comeback (ως νέος χαρακτήρας) πριν καν το New 52, με highlight την περίοδο που ήταν η πρωταγωνίστρια στο DETECTIVE COMICS (#854-863) στον απόηχο του “θανάτου” του Batman και των γεγονότων των FINAL CRISIS και BATTLE FOR THE COWL. Σε αυτό είχε βοηθήσει και το καταπληκτικό artwork του J.H. Williams III, που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, και το οποίο καθόρισε, σε μεγάλο βαθμό, την απεικόνιση των περιπετειών της ηρωίδας. Η Batwoman είχε αποσπάσει τα φώτα της δημοσιότητας και για τον επιπρόσθετο λόγο του ότι, σε αυτό το re-imagining, ήταν ομοφυλόφιλη .

Το πρώτο τεύχος του νέου volume, συνεχίζει τα γεγονότα των τελευταίων τευχών του DETECTIVE COMICS, όπου συμπρωταγωνιστεί σύσσωμη η Bat-Family και, φυσικά, η Batwoman. Η Kate Kane βρίσκεται στο κυνήγι του δημιουργού και προμηθευτή ενός εμβολίου που μετατρέπει τους ανθρώπους σε πανίσχυρα τέρατα και κάνει θραύση στη μαύρη αγορά, αφού είναι περιζήτητο από διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή η αναζήτηση θα τη φέρει στη Μεσόγειο, με πρώτο σταθμό την Κωνσταντινούπολη και βοηθό τη Julia Pennyworth, κόρη του Alfred.

Το setting είναι αρκετά “κατασκοπικό” και βγάζει κάτι από James Bond/Jason Bourne. Φυσικά, φέρνει και μνήμες από το VELVET, την προηγούμενη δουλειά του Epting. Γενικότερα, ελπίζω η σειρά να δώσει – τουλάχιστον – το ίδιο βάρος στο μυστήριο και τη δράση. Το πρώτο δείγμα είναι αρκετά ενθαρρυντικό.

Ας μη γελιόμαστε, όμως. Το βαρύ χαρτί του τίτλου είναι η υπογραφή στο σχέδιο, η οποία ανήκει στον Steve Epting. Δεν σας κρύβω ότι αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που με έκανε να ξεκινήσω την αγορά του τίτλου σε μηνιαία βάση. Η δουλειά του Epting σε CAPTAIN AMERICA και VELVET, τον έχει καταστήσει, στα μάτια μου και όχι μόνο, ως έναν από τους κορυφαίους σχεδιαστές των αμερικανικών comics, και ένας τίτλος όπως το BATWOMAN, με έντονα noir/spy στοιχεία, του ταιριάζει γάντι.

Για να πω την αλήθεια, βέβαια, αν και το artwork του τεύχους κινείται σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεν είναι και από τις κορυφαίες στιγμές του Epting. Σε αυτό πιστεύω ότι παίζουν ρόλο και τα μέρη που διαδραματίζεται η ιστορία, αφού λείπουν τα αστικά τοπία, σπεσιαλιτέ του σχεδιαστή. Μόλις η δράση αρχίσει να λαμβάνει χώρα σε μέρη όπως η βροχερή, νυχτερινή Gotham, για παράδειγμα, πιστεύω ότι θα τρίβουμε τα μάτια μας.

Συνολικά, θα έλεγα ότι το BATWOMAN #1 είναι ένα καλό εισαγωγικό τεύχος. Μια πρότερη εμπειρία με τον χαρακτήρα και το supporting cast κρίνεται χρήσιμη (καλό θα είναι να διαβάσετε και το BATWOMAN: REBIRTH one-shot), αλλά όχι απαραίτητη. Σίγουρα θα αποτελέσει έναν από τους πιο αναμενόμενους τίτλους στη μηνιαία στοίβα μου.