Travelling Deity S01E01

The Ruden

Το άρθρο που ακολουθεί είναι ίσως λίγο περίπλοκο, και για να κάνω σωστά το review του πρώτου επεισοδίου της σειράς TRAVELLING DEITY, πρέπει πρώτα να σας εξηγήσω περί τίνος πρόκειται. Διαβάστε το, παρ’ όλα αυτά – υπόσχομαι ότι βγάζει νόημα.

Όταν κανείς σπουδάζει animation, υπάρχουν κάποια στάνταρ references στα οποία υποκλίνεται. Και δε μιλάω για τα κλασικά Disney, ή τον Bill Plympton, ή ό,τι άλλο φαντάζεστε. Μιλάω για μικρού μήκους ταινίες, αρκετά γνωστές για να τις γνωρίζουν όλοι, και αρκετά ψαγμένες για να μην εισπράτουν την κριτική ενός mainstream έργου. Μία από αυτές είναι το THE REWARD, ταινία σπουδών από φοιτητές της δανέζικης σχολής The Animation Workshop. Πρόκειται για μια πανέμορφη δημιουργία, που αποκλείεται να σας αφήσει αδιάφορους, οπότε πάρτε 10 λεπτά και δείτε το. Ξέρω ότι είστε πολυάσχολοι, αλλά ούτως ή άλλως θα βρείτε κάτι χαζό να χάσετε το χρόνο σας σήμερα, (όλοι το κάνουμε), οπότε τουλάχιστον χαζέψτε με κάτι που αξίζει τον κόπο. Άντε-άντε, δείτε το και τα λέμε στην επόμενη παράγραφο. Επίσης ΜΗ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ να μη μείνετε στο βίντεο μέχρι το τέλος των credits. Ίσως υπάρχει κάτι. Λέω εγώ τώρα…

Όπως είδατε, πρόκειται για την περιπέτεια δύο φίλων, που μεγαλώνουν μαζί, μέσα από την αναζήτηση ενός θησαυρού. Αυτό το ταινιάκι, λοιπόν, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στους κύκλους του animation, και οι δημιουργοί αντιλήφθηκαν ότι είχαν έτοιμο κοινό, σε περίπτωση που ήθελαν, κάποια στιγμή, να παράγουν κι άλλες δημιουργίες στο ίδιο σύμπαν. Και μαντέψτε! Όταν ήρθε η στιγμή να φτιάξουν μία σειρά, χρηματοδοτούμενη μέσω Kickstarter, έλαβαν το διπλάσιο ποσό από αυτό στο οποίο στόχευαν.

Το 2015, λοιπόν, κυκλοφόρησε ο πιλότος της σειράς TRAVELLING DEITY. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα φιλμ μικρού μήκους, που ονομάζεται THE REWARD : TALES OF ALETHRION, και τοποθετεί την ιστορία για να παρακολουθήσετε τη σειρά. Βρισκόμαστε μερικά χρόνια πριν την ταινία THE REWARD, όπου ο Alethrion, τοπικός ήρωας και μεγάλο ψώνιο, ερωτεύεται την Amerath, μία περιπετειώδη εξερευνήτρια. Μαζί, φεύγουν με σκοπό να φτιάξουν ένα χάρτη του τόπου τους, και στην πορεία ζουν όμορφες στιγμές, γίνονται ζευγάρι, σκάνε αηδιάστικα γλωσσόφιλα στην κάμερα, κ.λπ. κ.λπ. Ώσπου, κάποια στιγμή, ο Alethrion κυριεύεται από μια φριχτή απληστία και σφαγιάζει κόσμο, οπότε η Amerath τον αφήνει στην καταστροφή του και τα μονοπάτια τους χωρίζουν.

ΑΚΡΙΒΩΣ σε εκείνο το σημείο, ξεκινάει το πρώτο επεισόδειο του TRAVELLING DEITY. Πρόκειται για μια σειρά 6 επεισοδίων, με διαφορετική διάρκεια το καθένα, που θα κυκλοφορούν κάθε Πέμπτη ξεκινώντας από τις 30 Μαρτίου 2017. Ομολογώ πως απογοητεύτηκα λίγο, όταν ανακάλυψα ότι από το 6λεπτο βίντεο διαθέσιμο στο YouTube, μόλις δυόμιση λεπτά ήταν αφιερωμένα στην ιστορία. Αλλά τι να κάνεις, μετά από ένα Kickstarter, έχεις πολύ κοσμάκη να ευχαριστήσεις στα credits…

Το πρώτο αυτό επεισόδιο, μας αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός δαίμονα, ο οπόιος έχει κυριαρχήσει το πνεύμα του Alethrion. Ένας αγγελιoφόρος μεταφέρει την πληροφορία στην Amerath, η οποία φαίνεται να μη θέλει να ασχοληθεί με αυτή την υπόθεση…

Γενικά, βρίσκω ότι η σειρά αρχίζει με υπερβολικά πολλές πληροφορίες. Είναι πραγματικά ανάγκαιο να έχει δει κανείς ό,τι προηγούμενο έχει κυκλοφορήσει, και ακόμη και τότε, ο θεατής πρέπει να κάνει πολλή δουλειά για να συνδέσει τα σημεία. Λίγο κουραστικούλι, λοιπόν, μα πιστεύω πραγματικά σε μια καλή συνέχεια.

Όσον αφορά το visual part, η σειρά είναι εξαιρετική. Τα character designs είναι άψογα, με ποικιλία και πρωτοτυπία, τα ντεκόρ είναι πλούσια σε λεπτομέρειες όπου χρειάζεται, και πιο αφηρημένα όπου είναι προτιμότερο. Οι παλέτες λειτουργούν θαυμάσια και η γενική αισθητική είναι πολύ ευχάριστη. Μόνη μου παρατήρηση, ότι για δυόμιση λεπτά επεισοδίου, οι δημιουργοί στρίμωξαν υπερβολικά πολλά designs χαρακτήρων, πράγμα που αφαιρεί λίγο από τη συνοχή του συνόλου.

Παρ’ όλα τα μικρά προβλήματα που ίσως παρουσιάζει η αρχή του TRAVELLING DEITY, πρόκειται για μία εξαιρετικά καλοφτιαγμένη σειρά, που απευθύνεται, κυρίως, σε ενήλικο κοινό. Επίσης, είναι προϊόν της δουλειάς ενός μικρού animation στούντιο, του Sun Creator Studio, που χρειάζεται όση υποστήριξη έχουμε να του δώσουμε. Πρόκειται για μία fun περιπέτεια, που χωρίς να προσπαθεί να περάσει βαθυστόχαστα μηνύματα, σέβεται και διασκεδάζει το θεατή της. Αν δε σας φτάνουν όλοι οι παραπάνω λόγοι για να της ρίξετε μια ματιά, προφανώς είστε πολύ απασχολημένοι βλέποντας το reboot του SAMURAI JACK, καταλαβαίνω. Δεν φαντάζομαι άλλη πιθανή δικαιολογία.