Green Lantern: Emerald Twilight

Endings and beginnings

Ιστορία

Κατά τη διάρκεια του storyline “Reign Of The Supermen”, ο Cyborg Superman και ο Mongul συμμαχούν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, και μέσα από τα μακιαβελικά σχέδιά τους, η Coast City καταστρέφεται ολοσχερώς. Όταν ο Hal Jordan συνειδητοποιεί ότι δεν έχει αρκετή δύναμη, ώστε να επαναφέρει την πόλη και τους κατοίκους της, αποφασίζει να στραφεί ενάντια στους Guardians of the Universe, και στο Green Lantern Corps, απορροφώντας όλη τη Central Battery. Με την αιματηρή του νίκη, οι Guardians καταφεύγουν σε μια επικίνδυνη λύση και έναν νεαρό καλλιτέχνη, για να συνεχίσει το σώμα των Green Lanterns.

Τι Μας Άρεσε

Αυτή η ιστορία είναι κάτι παραπάνω από την ηθική μετάπτωση ενός ήρωα. Σε αντίθεση με τους Superman και Batman, στα “Death Of Superman” και “Knightfall” αντίστοιχα, ο αντίπαλος του Hal είναι εσωτερικός, ένας διάχυτος φόβος, που γεννά μια εντελώς διεστραμμένη πλευρά του χαρακτήρα. Βλέπουμε τον πρωταγωνιστή στην προσπάθεια του να αποκτήσει περισσότερη δύναμη, να επιτίθεται σε φίλους και εχθρούς, με τον σεναριογράφο Ron Marz να σφραγίζει τα διάσημα λόγια του Sir John Dalberg-Acton: “Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely”.

Σε κάθε τεύχος, ο Jordan κάνει ένα βήμα παραπάνω προς την άβυσσο, αλλά πάντοτε ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται την τραγικότητα αυτής της πράξης. Ο “ήρωας” νιώθει αδικημένος και φοβισμένος, και, ως εκ τούτου, βιώνει κάθε μάχη ως αναγκαίο κακό, διατεθειμένος να φτάσει έως τα άκρα, αποβάλλοντας κάθε ηθικό φραγμό. Άγχος, ένταση, τρόμος και μια εσφαλμένη, εν τέλει, πεποίθηση ότι όλα κάπως θα διορθωθούν, είναι τα συναισθήματα του fan, με την πλοκή να σοκάρει σε κάθε γύρισμα. Η τελευταία σκήνη δίνει μονάχα ένα ελπιδοφόρο finale, και αποκαλύπτει την αίτια πίσω απο την αινιγματική, μέχρι τότε, ονομασία των τριών κεφαλαίων “The Past”, “The Present”, “The Future” – η επιλογή του Kyle Rayner ως τελευταίου και μοναδικού Green Lantern, φέρνει τη μυθολογία του χαρακτήρα σε νέα, πιο γήινα μονοπάτια και με καινούργια προοπτική.

Όλα αυτά, βεβαίως, παίρνουν πνοή από το εξαιρετικό σχέδιο του Darryl Banks. Άρτι αφιχθείς, από τη βραχύβια πορεία του στο LEGION OF SUPER-HEROES, ξεκίνησε να σχεδιάζει τον τίτλο GREEN LANTERN, μόλις στο φινάλε αυτού του arc, συνδημιουργώντας τον Kyle, αλλά και τον έκπτωτο Hal, που πλέον ονομάζεται Parallax. Η λεπτομέρεια στο σχέδιο, και κυρίως στις εκφράσεις των προσώπων, εντυπωσιάζει από το πρώτο panel, ενώ οι ευφάνταστες γραμμές και η αριστουργηματική σκηνοθεσία, προσδίδουν δράση, αλλά και συναίσθημα, την κατάλληλη στιγμή.

Τι Μας Ενόχλησε

Όπως είναι φυσικό, μια τέτοια ιστορία δίχασε και διχάζει τους αναγνώστες, μέχρι και σήμερα. Αν κρίνουμε εκ του, κατόπιν μίας δεκαετίας, αποτελέσματος, αυτός ο θεματικός κύκλος υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Εν τούτοις, και μετα βεβαιότητας, ο Ron Marz δεν είχε σκοπό, όπως είχε δηλώσει, να επαναφέρει τον Jordan στα υπερηρωικά κατατόπια, αλλά να κρατήσει τον νεοσύστατο “torchbearer” στη Γη και μακριά από διαστημικές ιστορίες, τις οποίες ο ίδιος αντιπαθούσε. Επομένως, αυτή η αποδόμηση υπήρξε τόσο μέσο, όσο και αυτοσκοπός για τον δημιουργό, και παρ’ όλο που ο Rayner έγινε, σταδιακά, fan favorite, πολλές φορές, λόγω των ιστοριών του Marz, δεν είναι λίγα τα άτομα που τον κατηγόρησαν για την απεικόνιση του Hal Jordan, στο EMERALD TWILIGHT. Προσωπικά, μιας και δεν διάβασα το comic το 1994, όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά, αυτό που μπορώ να παρατηρήσω, είναι ότι η διαφθορά του πρωταγωνιστή, που ήταν εκ των πραγμάτων εκτός χαρακτήρα, υπήρξε απότομη και βεβιασμένη, με διάρκεια τριών μόνο τευχών.

Συνολική Εκτίμηση

Το EMERALD TWILIGHT αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Green Lantern. Πρόκειται για τον ορισμό του καλοστημένου και ανατρεπτικού comic, που ξέρεις, όταν το τελειώσεις, ότι τίποτα στο κόσμο των χαρακτήρων του, δεν θα είναι ποτέ το ίδιο, ενώ είναι μέχρι σήμερα σταθμός, για τη μετατροπή ενός από τους σπουδαιότερους ήρωες, σε έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους villains όλων των εποχών.

Παράλληλες Προτάσεις

Όσοι θέλετε να μάθετε τι επεφύλασσε η συνέχεια για τον Hal Jordan, το EMERALD TWILIGHT είναι μόλις το πρώτο μέρος μιας άτυπης τετραλογίας, η οποία συνεχίζεται στα ZERO HOUR: CRISIS IN TIME, THE FINAL NIGHT, και GREEN LANTERN: REBIRTH. Αν σας άρεσε η πένα του Ron Marz, οι δουλειές του στο WITCHBLADE της Top Cow και το SILVER SURFER της Marvel, αξίζουν την προσοχή σας, ενώ στο theme “από hero σε villain”, οφείλω να αναφέρω τα εξαιρετικά IRREDEEMABLE, UNDER THE RED HOOD και, φυσικά, το THE DARK PHOENIX SAGA .