Godshaper #1

Εξαιρετικό πρώτο τεύχος!

Θεοί, πιστοί, παράλληλο σύμπαν, cool πρωταγωνιστής. Κάπως έτσι θα περιέγραφα, λακωνικά, το πρώτο τεύχος του νέου mini series των Simon Spurrier και Jonas Goonface, GODSHAPER.

Στον κόσμο του comic, οποιαδήποτε τεχνολογία με ηλεκτρισμό ή ανάφλεξη, σταμάτησε να λειτουργεί από το 1958, αλλά για τους ανθρώπους παρουσιάστηκε μια νέα εναλλακτική: θεοί! Με διάφορες μορφές και δυνάμεις, ουσιαστικά εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες μιας μοντέρνας κοινωνίας. Και ενώ, κατά κανόνα, υπάρχει ένας θεός για κάθε άνθρωπο (και αντίστροφα), ένας στους 10.000 γεννιέται χωρίς αυτό το προνόμιο. Αυτοί είναι οι Shapers, που είναι τόσο μισητοί, όσο και απαραίτητοι, καθώς δεν μπορούν να αποκτήσουν πραγματικό πλούτο, αλλά έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνουν τους θεούς, έναντι μιας αμοιβής.

Ένας Shaper είναι και ο πρωταγωνιστής μας, Ennay, ο οποίος, μαζί με τον φίλο του και αδέσποτο θεό, Bud, και την Smudge, απαρνείται την νομαδική ζωή του, προκειμένου να εξιχνιάσει ένα έγκλημα.

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες, η γραφή του Spurrier φαίνεται να βρίσκει την ακμή της στο world building. Εκ πρώτης όψεως, το θέμα μοιάζει κοινότοπο, αλλά η εξέλιξη της ιστορίας, σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα και τη λεπτομέρεια, κατά την οποία έχει πλαστεί το υπόβαθρο, είναι τα βασικά στοιχεία που ξεχωρίζουν. Θεοί και κυρίως άνθρωποι, περνούν από το μικροσκόπιο, μέσα από έξυπνες σατιρικές αναφορές για τη θρησκεία, την κουλτούρα και τον ρατσισμό, τόσο στο χαρτί, όσο και στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, ο Ennay, με τα παράλληλα χόμπι, τον σύμμαχο στην επιβίωση, Bud, και την αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητά του, παίρνει τον ρόλο του περιθωριακού και επαναστάτη καλλιτέχνη, ο οποίος, παρά την κοινωνική κατακραυγή, είναι αναγκαίος για τον περίγυρό του, και τρομερά ταλαντούχος. Ο ίδιος ο ρόλος των Shapers, και ως πρωταγωνιστικός, είναι ιδιαίτερα συμβολικός, ενώ το σύνολο των χαρακτήρων που παρουσιάζεται, έχει κάτι να προσθέσει στη μαγεία και την ίντριγκα του comic, κυρίως η “λοχίας” Smudge, που όχι μόνο είναι καλοφτιαγμένη badass, αλλά αποτελεί τον παράγοντα “κλειδί” για την προώθηση της πλοκής και την εξέλιξη του ήρωα.

Το τεύχος, όμως, δεν θα ήταν ολοκληρωμένο, χωρίς το υπέροχο artwork του Goonface. Το σχέδιο και τα χρώματα δεν ντύνουν την ιστορία – είναι η ιστορία. Από τους ποικιλόμορφους θεούς και τους pop art ανθρώπους, στην εκρηκτική και φωτεινή παλέτα, που εντυπωσιάζει και χωρίζει συμμετρικά τα μέρη της ιστορίας, το μάτι, πραγματικά, δεν χορταίνει τα panels. Σε πολλές σκηνές, όπως αυτή της συναυλίας, η πραγματικότητα και η φαντασία παντρεύονται, με τρόπο φυσικό, στα χέρια του νεαρού σχεδιαστή.

Αν αναζητείτε ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον comic αυτόν τον καιρό, μην ψάχνετε άλλο. Το GODSHAPER #1 θα σας εκπλήξει και θα σας αφήσει με αγωνία για τη συνέχεια.