Comicdom Con Athens 2017

Photo Extravaganza!

Μία συνήθεια που έγινε λατρεία. Ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός. Μία ετήσια γιορτή που έγινε γλυκιά “ανάγκη” για όλους όσους την επισκέπτονται, αλλά και για όλους εμάς που εργαζόμαστε επί μήνες για να πραγματοποιηθεί…

Το Comicdom Con Athens συμπλήρωσε 12 χρόνια ζωής και παρά την προφανή ωριμότητα και σοφία που έχει αποκτήσει όλον αυτόν τον καιρό, παραμένει φρέσκο, ζωντανό και γεμάτο ενέργεια, έτοιμο για ακόμη δώδεκα διοργανώσεις… ή και περισσότερες!

Το φετινό φεστιβάλ επισκέφθηκαν και πάλι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν το πλουσιότερο πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει ποτέ, με πλήθος events και προβολών, πέντε διαφορετικές εκθέσεις, σεμινάρια, παιχνίδια, τον υπερδημοφιλή διαγωνισμό Comicdom Cosplay, καθώς και τα μοναδικά Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, μεταξύ άλλων.

Όπως πάντα, η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών εκδόσεων συντονίστηκε ώστε να συμπέσει με τις ημερομηνίες του Comicdom Con Athens και η παρουσία των Ελλήνων δημιουργών comics, επαγγελματιών και μη, ήταν η μεγαλύτερη έως τώρα… μέχρι την επόμενη διοργάνωση!

Τα παραπάνω αποτυπώνονται γλαφυρά στο Photo Extravaganza που ακολουθεί, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους επισκέφθηκαν το Comicdom Con Athens 2017, να θυμηθούν τις όμορφες στιγμές που έζησαν, και σε όσους δεν κατόρθωσαν να έρθουν, ένα ιδανικό κίνητρο να μην επαναλάβουν το ίδιο “σφάλμα” του χρόνου. Μην ανησυχείτε, το Comicdom Con Athens 2018 θα είναι σίγουρα ακόμη μεγαλύτερο, πιο εντυπωσιακό και πιο απολαυστικό από κάθε άποψη! Μη λείψει κανείς!

Credits: Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το αφιέρωμα ανήκουν στους επίσημους φωτογράφους της εκδήλωσης, Άκη Τριανταφύλλου, Θάνο Λεβιδιώτη, Άρτεμις Γκιτάκου και Κατ Γαρυφαλλίδου. Των τριών πρώτων αναγράφουν το όνομά τους στο υδατογράφημα, ενώ οι “σκέτες” ανήκουν στην Κατ. Για την επιλογή των φωτογραφιών και τα εισαγωγικά κείμενα, υπεύθυνοι είναι, όπως κάθε χρόνο, ο Δημήτρης Σακαρίδης και ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου.

Bazaar

Συλλεκτικά comics, merchandise, signings Ελλήνων δημιουργών, αλλά κυρίως πάμπολες νέες εκδόσεις, που παραδοσιακά κάνουν το ντεμπούτο τους στη μεγάλη γιορτή των comics, πλημμύρισαν και φέτος τη Γκαλερί Κένεντι και το Αίθριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Στο φετινό Bazaar του Comicdom Con Athens, φιλοξενήθηκαν τα καταστήματα Comicworld, Jemma Books & Comics, Otaku Store, Star Comics και Tilt, οι εκδοτικές Anubis, Comicdom Press, Giganto Books, Inkpress Κορμοράνος, Jemma Press, Propaganda Channel, Webcomics, Εκδόσεις Seλιni και Ένατη Διάσταση, το Epic Statues με τις υπέροχες δημιουργίες του, και φυσικά η ΙΟΝ με το SoComic, που εκτός από υποστήριξη στο φεστιβάλ, προσφέρουν πεδίο έκφρασης σε δεκάδες Έλληνες δημιουργούς, αλλά και άφθονες σοκοφρέτες στους επισκέπτες!

Εκθέσεις

Στην καθιερωμένη διεθνή μας έκθεση, που φιλοξενήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στη Γκαλερί Γκίκα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρουσιάσαμε φέτος, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, την έκθεση THE BEST AMERICAN COMICS 2016, αποτελoύμενη από επιλογές απ’ την ομώνυμη έκδοση, με έργα των Richard McGuire, Lynda Barry και Marc Bell, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, στο Café Paris-Athènes του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, φιλοξενήθηκε η εκθέση comics, History Repeating (?) στην οποία Έλληνες δημιουργοί comics και εικονογράφοι, κλήθηκαν να απαντήσουν στον επίκαιρο τίτλο της, καθώς και η έκθεση εικονογράφησης The Art Of Video Games – Tribute Art Show, στην οποία 16 Έλληνες δημιουργοί comics εμπνεύστηκαν από τα δικά τους αγαπημένα video games.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοξένησε και την ατομική έκθεση της τιμώμενης καλλιτέχνιδας της φετινής διοργάνωσης, DaNi, ενώ η πρώτη υπαίθρια έκθεση στην Ιστορία του Φεστιβάλ, με τίτλο The Greek Character Concept, αποτελούνταν από έργα διεθνών καλεσμένων μας, εμπνευσμένα από τον ελληνικό πολιτισμό.

Events

Comic Jams, Trivia Games, sketch events με καταξιωμένους διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς (Jack Kirby Centennial Sketch Event), αλλά και με την αφρόκρεμα των αυτοεκδόσεων (Και Oι Ήρωες Παραγγέλνουν Από Το e-Food!), παιδικά εργαστήρια, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, και φυσικά, η απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, με το graphic novel ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ να αναδεικνύεται στον μεγάλο νικητή της βραδιάς!

Artists Alley

Καλώς ήρθατε στο Artists Alley, τον χώρο των καταξιωμένων, αλλά και ανερχόμενων Ελλήνων (φέτος, για πρώτη φορά, και διεθνών) δημιουργών, όπου οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν νέες αλλά και παλαιότερες δουλειές τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.

Για τρεις ημέρες, το Artists Alley πλημμύρισε από το ταλέντο των καλλιτεχνών, DaNi, Rob Davis, Malk, Guillermo Ortego, Edward Ross, Σπύρου Ευάγγελου Αρμένη, Γιώργου Γούση, Σπύρου Δερβενιώτη, Μιχάλη Διαλυνά, Έκτορα, Πάνου Καμουλάκου, Σταύρου Κιουτσούκη, Γιώργου Κομιώτη, Ευγενίας Κουμάκη, Μάνου Λαγουβάρδου, Τάσου Μαραγκού (Tasmar), Λευτέρη Μαυρογιάννη, Όθωνα Νικολαϊδη (Director 16), Γιάννη Νικολούζου, Αλέξιας Οθωναίου, Κώστα Παντούλα, Στάθη Πετρόπουλου, Γιάννη Ρουμπούλια, Δημήτρη Σαββαϊδη, Αγγελικής Σαλαμαλίκη, Χρήστου Σταμπουλή, Στέλλας Στεργίου, Παναγιώτη Τσαούση, Γιώργου Τσιαμάντα, Κώστα Φραγκιαδάκη και Πέτρου Χριστούλια.

Self-Publishers Alley

Μετά την τεράστια επιτυχία της “μετακόμισης” του χώρου των αυτοεκδόσεων στην περσινή διοργάνωση, δεν υπήρχε κανένας λόγος να ψάξουμε να βρούμε κάποια άλλη λύση από πλευράς venue, για να φιλοξενήσουμε τον υπέροχα δημιουργικό κόσμο των ελληνικών “fanzines”.

Φέτος, η παρουσία των Ελλήνων self-publishers στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ήταν ακόμη μεγαλύτερη, ενώ μετά την αλλαγή των κριτηρίων επιλογής των συμμετεχόντων δημιουργών, το επίπεδο ποιότητας ήταν ακόμη υψηλότερο!

Q&A + Panels

Οι επισκέπτες του Comicdom Con Athens 2017 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα από τα πλουσιότερα προγράμματα ανοιχτών συζητήσεων, debates και Q&A sessions, με τη συμμετοχή των διεθνών προσκεκλημένων του φεστιβάλ, αλλά και πλήθους Ελλήνων δημιουργών και ανθρώπων του χώρου.

Τα video games και η σύνδεσή τους με τα comics, οι δυσκολίες του να κάνεις cosplay, η μεταφορά των online comics στο χαρτί και η “αιώνια” κόντρα Alan Moore και Grant Morrison, ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που μας απασχόλησαν φέτος…

Workshops

Για όσους δεν βλέπουν τα comics μόνο ως χόμπι ή τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αλλά ενδιαφέρνται να εμπλακούν με πιο άμεσο τρόπο στη δημιουργία και την παραγωγή τους, τα Workshops του Comicdom Con Athens είναι η ιδανική επιλογή!

Οι διεθνείς προσκεκλημένοι του φεστιβάλ, αλλά και Έλληνες δημιουργοί και ακαδημαϊκοί, μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες, tips και μυστικά, με όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τα εργαστήριά τους, στους άριστα εξοπλισμένους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Street

Είτε λόγω του διπλού venue, είτε εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης, τα τελευταία χρόνια ο δρόμος στις οδούς Μασσαλίας και Διδότου αποτελεί αναποσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ!

Πλήθος επισκεπτών, δεκάδες cosplayers, διοργανωτές, εκθέτες και εθελοντές που κάνουν διάλειμμα, αλλά και η Μπάντα του Δήμου Αθηναίων, ομόρφυναν και ζωντάνεψαν με την παρουσία τους, τους εξωτερικούς χώρους του Comicdom Con Athens 2017

Random Photos

Οι φωτογραφίες που δεν “ανήκουν” ξεκάθαρα σε κάποια από τις προκαθορισμένες κατηγορίες των ετήσιων αφιερωμάτων, είναι πάντα τόσες πολλές και τόσο ενδιαφέρουσες, που δικαιωματικά καταλαμβάνουν μια ολόκληρη κατηγορία από μόνες τους!

Εμπορικοί συνεργάτες, όμορφα displays, πολύχρωμοι cosplayers (παντού!), διοργανωτές και συμμετέχοντες που ποζάρουν περήφανα, αλλά και οι πάντα υπέροχοι και υπερ-πολύτιμοι εθελοντές της εκδήλωσης (ορισμένοι από τους οποίους έχουν κυριολεκτικά “μεγαλώσει” στα χρόνια που μας προσφέρουν τη βοήθειά τους!), αποτελούν τα θέματα αυτού εδώ του πολυσυλλεκτικού section.

Σας αγαπάμε όλους! See you in 2018!!!