Punisher Max: Born

Frank Castle όπως Walter E. Kurtz

Ιστορία

Πριν ο Frank Castle γίνει ο αντι-ήρωας Punisher, ήταν ένας στρατιώτης αφοσιωμένος στο καθήκον. Αυτό το four-issue mini series, μας δείχνει τις τελευταίες τέσσερις μέρες του Λοχαγού Castle στο Βιετνάμ, κατά την τρίτη και τελευταία εκστρατεία του στον συγκεκριμένο πόλεμο. Η εξιστόρηση γίνεται, εν μέρει, μέσω της μαρτυρίας του πεζοναύτη Stevie Goodwin, ο οποίος παρακολουθεί με δέος τη συμπεριφορά του, ταγμένου στον πόλεμο, λοχαγού του.

Τι Μας Άρεσε

Garth Ennis και Punisher είναι ένας φοβερός συνδυασμός. Ο συγγραφέας έχει μελετήσει σε βάθος τον χαρακτήρα και είχε ακριβώς στο μυαλό του αυτό που ήθελε να μας εξιστορήσει. Το PUNISHER MAX: BORN, άλλωστε, αποτελεί το πρελούδιο του ιδιαίτερου run του Ennis στον τίτλο του vigilante της Marvel, μέσω του ενήλικου imprint της Max, ενώ, τρία χρόνια νωρίτερα, είχε δουλέψει και πάλι σε τίτλο του ήρωα, στις πιο “κατάλληλες” ιστορίες του.

Η προσέγγιση του ήρωα είναι από τις πιο ουσιαστικές. Το σενάριο, άμεσα και χωρίς περιττές σελίδες, καταφέρνει, μέσω κειμένου και εικόνων, να αποδώσει τόσο μια πολεμική περιπέτεια, όσο και μια προσωπική μάχη. Παρακολουθούμε, παράλληλα με την ήττα των ΗΠΑ στον πόλεμο, την έκπτωση του χαρακτήρα στις διάφορες ηθικές αναστολές, που τον καθιστούν, τελικώς, από υπάκουο στρατιώτη, ανεξέλεγκτο κριτή και τιμωρό.

Το σχέδιο του Darick Robertson μεταφέρει το κλίμα και το περιεχόμενο του σεναρίου. Σκοτεινό, με βίαιες αναλαμπές, σαν τις ριπές των πολυβόλων και τις εκρήξεις των ναπάλμ, στη ζούγκλα της Ινδοκίνας. Όπου χρειάζεται, είναι έντονο και τραχύ, με έμφαση στις λεπτομέρειες, που αποτυπώνουν την αλήθεια της στιγμής.

Punisher Max Born
Γενικότερα, πέρα από τη δεύτερη διάσταση που προσδίδεται στην ιστορία και τον χαρακτήρα του κεντρικού ήρωα, η εν λόγω σειρά αποτελεί μια αναβίωση των πολεμικών-προπαγανδιστικών comics, που κυκλοφόρησαν σε εμπόλεμες περιόδους, για ευνόητους λόγους, στις ΗΠΑ και αλλού. Για τους τυχερούς που δεν ζήσαμε τέτοιες περιόδους, το συγκεκριμένο mini series μετέφερε κάπως εκείνο το κλίμα.

Τι Μας Ενόχλησε

Δεν θα έλεγα ότι με ενόχλησε κάτι. Θα ήθελα, ίσως, μεγαλύτερη έμφαση από την εταιρία στο εν λόγω limited, αλλά και τη σειρά εν γένει. Το imprint της Μax επέτρεψε μια μεγαλύτερη ελευθερία στους καλλιτέχνες, αλλά εκτιμώ ότι δεν έτυχε τις ίδιας προβολής.

Συνολική Εκτίμηση

Όπως ήδη ειπώθηκε, η δουλειά του Garth Ennis με τον Punisher είναι άξια κάθε προσοχής. Όταν ο δημιουργός έχει ολοκληρωμένη ιδέα για τον ήρωα, η κάθε ιστορία αναδεικνύεται κατάλληλα. Εδώ βλέπουμε μια ώριμη και συνειδητοποιημένη προσέγγιση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του Punisher, ο οποίος κινείται μεταξύ αυτοδικίας, παραφροσύνης, δικαίου και ηθικής.

Ο Punisher του Ennis, όμως, δεν είναι ένας ψυχοπαθής vigilante. Έχει τον δικό του κώδικα και τη δική του αξιακή κλίμακα. Δεν είναι ένας πωρωμένος μισθοφόρος, ούτε ένας παράφρονας πατριώτης. Είναι ένας άνθρωπος που υπηρετεί τον πόλεμο με σκοπό τη νίκη, χωρίς όμως να παραβιάζει τις αξίες του ως μαχητής. Καίτοι εθισμένος στη μάχη, δεν παρασύρεται σε αχρείαστες ακρότητες. Δρα ωμά και βίαια, στο πλαίσιο του σκοπού στον οποίο πιστεύει, χωρίς να απομακρύνεται από αυτόν.

Ο Frank Castle του Ennis, ήταν πάντα τιμωρός. Δεν τον έκανε το μετατραυματικό στρες, ούτε η απώλεια της οικογένειάς του. Ως άνθρωπος του καθήκοντος, θα υπηρετούσε πιστά κάθε δίκαιη ιδέα. Αν δεν ήταν ο πόλεμος, ο Frank Castle μπορεί να ήταν δικαστής, ή αστυνόμος, μπορεί ακόμη να ήταν εκείνος ο Daredevil.

Punisher Max Born

Όμως, στον Frank Castle του Ennis, μίλησε ο θεός του πολέμου, του χάρισε την αιώνια ευχαρίστηση της έντασης και της ηδονικής έξαψης της μάχης, φυσικά με το κατάλληλο τίμημα. Ο έρωτάς του για τον πόλεμο, θα του δώσει την ευκαιρία να θέσει τις ικανότητές του στην υπηρεσία του δικαίου σε καιρό ειρήνης, σε μια ανίερη σταυροφορία. Τα ηθικά διλήμματα της πρακτικής του Punisher στο έργο του Ennis, παραμερίζονται, καθώς ο Frank Castle εξυψώνεται σε κάτι πέρα από το καλό και το κακό και μετουσιώνεται σε πολεμική θεότητα.

Πέραν, όμως, της εκπληκτικής ψυχολογικής προσέγγισης του χαρακτήρα, το συγκεκριμένο comic αξίζει και ως μια ωραία war story, με όλα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη.

Παράλληλες Προτάσεις

Προφανώς, όλο το run του Garth Ennis σε τίτλους του Punisher, αλλά και στο FURY, πάλι από το imprint της Μax, για τις περιπέτειες του μετέπειτα ηγέτη της S.H.I.E.L.D., Nick Fury. Αξίζει, δε, να ρίξετε μια ματιά και στην ιστορία που έγραψε ο Ennis για τον Unknown Soldier της Vertigo.

Φυσικά, δεν γίνεται να παραλείψουμε τo THE PUNISHER WAR ZONE των 90s, από Chuck Dixon και John Romita Jr.