A Month In Covers

March 2017

Ο μήνας Μάρτιος είχε δύο προγράμματα variant εξώφυλλων που πλημμύρισαν την αγορά. Το ένα ήταν τα Venomized Covers της Marvel και το άλλο το Womens History Month Covers της Image. Κανένα, όμως, δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει και να χωθεί στη δεκάδα. Τα variants, όμως, πήραν την εκδίκηση τους και κατέκλυσαν την στήλη πιάνοντας επτά στις δέκα θέσεις, κάτι που σημειώνεται για πρώτη φορά.

Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η επιστροφή των δύο βασιλιάδων της στήλης και μάλιστα τον ίδιο μήνα. Ο λόγος για τους Bill Sienkiewicz και Greg Tocchini, που σημειώνουν και οι δύο την ένατη εμφάνισή τους, μετά από απουσία έξι και πέντε μηνών, αντιστοίχως. Μου φαίνεται, έχουν πεισμώσει και δεν αφήνουν ο ένας τον άλλον να πάρει την πρωτιά!

American Gods: Shadows #1

Alternate Cover Cover CArtist Dave McKean Publisher Dark Horse Comics

Ο Neil Gaiman επιστρέφει, και μαζί του ο σχεδόν μόνιμος συνεργάτης του, Dave McKean. Από την προηγούμενη συνεργασία τους, με το SANDMAN: OVERTURE, φτάνουμε στη σημερινή μεταφορά του βιβλίου του Neil Gaiman AMERICAN GODS σε comic, που σύντομα θα δούμε και στην μικρή οθόνη. Ένας πραγματικός και μάλλον ο πιο γνωστός mixed media artist του χώρου που ενσωματώνει φωτογραφία, γλυπτική, κολάζ και αντικείμενα με τρόπο μοναδικό και αναγνωρίσιμο, όπως και το εν λόγω εξώφυλλο.

Batwoman #1

Alternate Cover Cover BArtist J.G. Jones Publisher DC Comics

Η χαρακτηριστική κεφαλή της ηρωίδας, με την μαύρη μάσκα και την κόκκινη χαίτη, θυμίζει έντονα κόσμημα καμέο, ένα προφίλ σαν να είναι σκαλισμένο πάνω σε μάρμαρο. Μικρά πλαίσια διασπάνε την εικόνα και διαμορφώνουν ένα μωσαϊκό εικόνων και νοημάτων. Τόσο απλό και τόσο σύνθετο, από έναν καλλιτέχνη που ξέρει την τέχνη του εξώφυλλου πολύ καλά. Τώρα που ο τίτλος επέστρεψε, είμαι σίγουρος ότι θα τον συναντάμε συχνά στο μέλλον, αν ακολουθήσουν την αισθητική της προηγούμενης σειράς.

Deadly Class #27

Alternate Cover Cover CArtist Vanesa Del Rey Publisher Image Comics

Η πιο γνωστή φιγούρα που ανέδειξε η σειρά, μετά τον πρωταγωνιστή Marcus Lopez φυσικά, είναι η εικονιζόμενη Saya. Η εθισμένη στα ναρκωτικά Γιαπωνέζα δολοφόνος έχει ένα χαρακτηριστικό ολόσωμο τατουάζ και εδώ βλέπουμε την δημιουργία του. Tο εξώφυλλο του δίσκου MACHINE GUN ETIQUETTE των THE DAMNED, πρωτοπόρων της punk αλλά και της goth, καθρεφτίζει το στιλ και την αισθητική της Saya. Την Vanesa Del Rey την συναντάμε για δεύτερη φορά στη στήλη, αλλά δε θα το θυμάστε, καθώς ήταν τον μακρινό Νοέμβρη του 2014.

Dark Knight III: The Master Race #8

Alternate Cover 1:50 Retailer Incentive CoverArtist Bill Sienkiewicz Publisher DC Comics

Ένας από τους πρωταθλητές της στήλης, ο Bill Sienkiewicz, δεν χρειάζεται πια συστάσεις, αλλά ούτε καν ιδιαίτερη αιτιολογία, γιατί βρίσκεται για ένατη φορά εδώ. Το έργο του μιλάει από μόνο του, η τεχνική του, η ατμόσφαιρά του, η θλίψη που διαπερνά το συγκεκριμένο εξώφυλλο είναι η αιτία. Η μοναδική του ικανότητα του να είναι απίστευτα αφαιρετικός και ταυτόχρονα τόσο συγκεκριμένος είναι άξια θαυμασμού. All hail the (almost) king!

Grass Kings #1

Artist Tyler Jenkins Publisher Boom! Studios

Ένα εξώφυλλο που σε κερδίζει σιγά-σιγά. Πρώτα σε τραβάει το άσπρο, η απλότητα και οι όμορφες πινελιές της νερομπογιάς. Μετά βλέπεις το παιχνίδισμα του ρακένδυτου “βασιλιά” με το μπαστούνι του χόκεϊ ως σκήπτρο, την κουβέρτα ως μανδύα και την κορώνα στο βάθος της πινακίδας να τον στέφει. Τέλος, έρχεται ο τρόμος. Αν ακολουθήσεις το νήμα το σχοινιού θα δεις μια σκυμμένη φιγούρα που την κρύβει το αυτοκίνητο, σε μια στάση που ξέρουμε όλοι, αυτή της εκτέλεσης.

Heavy Metal Magazine #285

Alternate Cover Cover CArtist James Jean Publisher Heavy Metal

Το τεύχος #285 έχει ειδικό αφιέρωμα στην αγάπη και το συγκεκριμένο έργο τιτλοφορείται τα “Κουνέλια της Αγάπης” (“Lapins d’Amour”). Ο μοναδικός James Jean, που θα το ξαναπώ, λείπει από τον χώρο των comics όσο λίγοι καλλιτέχνες, μας προσφέρει ένα μοναδικής ομορφιάς και αισθησιασμού όργιο ανθρωπόμορφων κουνελιών. Τα αναγνωρίσιμα κορεσμένα χρώματα, αλλά και τις φανταστικές λεπτομέρειες των εκφράσεων, μπορείτε να τα απολαύσετε εδώ, όπου ο πίνακας δεν έχει περικοπεί.

Inhumans Vs X-Men #6

Alternate Cover Cover BArtist Michael Cho Publisher Marvel Comics

Το φινάλε, καθώς και ολόκληρο το mini series, μπορεί να ήταν απογοητευτικά, αλλά δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τα variant εξώφυλλα που φιλοτέχνησε ο Michael Cho – κάθε άλλο! Λιτά, αφαιρετικά, αλλά αρκούντως δυναμικά και εικονικά. Μαζί με τον David Aja θα μπορούσαν να σχηματίσουν σχολή με κοινό ύφος και αισθητική, στην οποία υποθετική σχολή ο πρώτος κανόνας, φαντάζομαι, θα είναι να μην χρησιμοποιούν παραπάνω από τρία χρώματα.

Low #16

Artist Greg Tocchini Publisher Image Comics

Καρχαρίες, πλάσματα της αβύσσου και μια ομάδα που τους ενώνει το κόκκινο χρώμα, για να ξεχωρίζουν μέσα στο μπλε που τους πλημμυρίζει. Επίσης κρατάνε μπαλτάδες! Σοβαρά τώρα! Μπαλτάδες μέσα στη θάλασσα! Αυτό και μόνο φτάνει για να μπει στη δεκάδα, αλλά σαν bonus έχουμε και το υπέροχο σχέδιο του Greg Tocchini να θαυμάζουμε. Και που να δείτε και το γιγαντιαίο καλαμάρι. Το ποιο; Μα εδώ, στο ολοκληρωμένο και μεγαλειώδες σχέδιο, που κόπηκε στη μέση για την ανάγκη του τεύχους.

Sky Doll: Sudra #1

Artist Alessandro Barbucci Publisher Titan Comics

Αχχχ, SKY DOLL… Σε πολλούς, όπως και σε εμένα, φέρνει αναμνήσεις από την χρυσή εποχή του 9 της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ. Ένας τίτλος πολύ πιο αναγνωρίσιμος στην Ελλάδα από ότι στην Αμερική, χάρη στο διάσημο ένθετο. Ο Alessandro Barbucci, σχεδιαστής της σειράς, αλλά και γνωστός για τις δημιουργίες του για την Disney Italia (W.I.T.C.H. και MONSTER ALLERGY), σε ένα εκπληκτικό εξώφυλλο με αποστομωτική λεπτομέρεια και avant garde αισθητική, σε χρωματικούς τόνους του άσπρου και ροζ, σήμα κατατεθέν της σειράς.

Sky Doll: Sudra #1

Alternate Cover Cover EArtist Matteo De Longis Publisher Titan Comics

Το SKY DOLL πετυχαίνει και δεύτερη εμφάνιση τον ίδιο μήνα, κάτι που στο παρελθόν έχουν πετύχει μόλις δύο τίτλοι (το SANDMAN: OVERTURE #4 και το BEAUTY #1). Με μια παραλλαγή στην εμφάνιση της πρωταγωνίστριας Noa, ο Matteo de Longis σχεδιάζει ένα εξώφυλλο που θα μπορούσε να είναι φωτογράφιση για μουσικό περιοδικό. Τα πλήκτρα, τα next gen ακουστικά και οι ομόκεντροι κύκλοι έχουν όλα να κάνουν με την μουσική, που πρόκειται για το πάθος του σχεδιαστή, καθώς το προσωπικό του (πανέμορφο) artbook τιτλοφορείται διόλου τυχαία VOX και κυκλοφόρησε σε μέγεθος δίσκου βινυλίου.