The Warp

Οι “χαμένες” ιστορίες !

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η ιστορία των comics αν κάποια πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά; Τι θα γινόταν, αν για παράδειγμα o Superman κυκλοφορούσε μερικά χρόνια νωρίτερα και ήταν διαφορετικός από ό,τι γνωρίζουμε, όπως είχαμε παρουσιάσει από αυτήν εδώ τη στήλη;

Ρίχνοντας λίγο περισσότερο φως στην ιστορία αυτή, να προσθέσουμε ότι το 1933 (πέντε ολόκληρα χρόνια πριν το ACTION COMICS #1) οι Siegel και Shuster πίστευαν ότι είχαν καταφέρει να πουλήσουν την ιστορία τους στον εκδότη Malcolm Wheeler-Nicholson. Όταν, όμως, ο τίτλος που θα δημοσιευόταν η ιστορία έκλεισε μόλις μετά από ένα τεύχος, ο Siegel απογοητευμένος έσκισε και έκαψε όλη την ιστορία. Μόνο το εξώφυλλο διασώθηκε. Όσον αφορά στον Wheeler-Nicholson, βλέποντας ότι οι πωλήσεις δεν πηγαίναν καλά, αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Harry Donefeld. Μέχρι το 1938, o Donefeld είχε αποκτήσει την πλήρη κυριότητα της εταιρείας και έτσι ο Wheeler-Nicholson δεν κέρδισε ούτε σεντ από τον Superman, τον Batman και τόσους άλλους ήρωες. Φανταστείτε, όμως, ο διαφορετικός αυτός Superman να είχε κυκλοφορήσει το 1933. Πόσο διαφορετικά θα είχε εξελιχθεί όλη η ιστορία των comics που γνωρίζουμε!

Άλλο ένα holy grail των αδημοσίευτων ιστοριών είναι και η ιστορία που προοριζόταν για το SUPERMAN #8. Η ιστορία δε δημοσιεύτηκε ποτέ και ανακαλύφUηκε στα αρχεία της DC από τον Mark Waid. Η ύπαρξή της δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πρώτο τεύχος του HISTORY OF COMICS του Jim Steranko, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Σε αυτή την ιστορία από το δίδυμο Siegel και Schuster, εμφανίζεται για πρώτη φορά ο kryptonite (χρόνια πριν πρωτοεμφανιστεί στις περιπέτειες του Superman στο ραδιόφωνο και εν συνεχεία στα comics) και, ακόμα σημαντικότερο, ο Superman αποκαλύπτει τη μυστική του ταυτότητα στη Lois Lane. Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα είχε εξελιχθεί η ιστορία του Superman, αν η Lois γνώριζε την ταυτότητα του ήδη από τις πρώτες περιπέτειες του! Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο των ιστοριών που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες θα εξέλιπε. Ίσως και για αυτό οι εκδότες τελικά αποφάσισαν να μη δημοσιευτεί η ιστορία.

Με το υλικό που έχει διασωθεί, σε συνδυασμό με νέες σχεδιασμένες σελίδες με βάση το αρχικό σενάριο, μπορείτε να βρείτε την ιστορία online εδώ.

Τον Μάιο του 1971, η Marvel κυκλοφόρησε χωρίς το σήμα του Comic Code Approval ταTHE AMAZING SPIDER-MAN #96-98, σε μια ιστορία που αναφέρεται στα ναρκωτικά, προλαβαίνοντας έτσι στο νήμα την DC που κυκλοφόρησε τη δική της αντίστοιχη ιστορία, τον Αύγουστο του ’71, στα GREEN LANTERN / GREEN ARROW # 85-86 Όμως, το ίδιο αντικείμενο είχε και μια ιστορία των Denny O’Neil και Frank Robbins του 1970, που δε δημοσιεύτηκε ποτέ. Αξιοσημείωτο είναι ότι προηγείται των παραπάνω περίπου ένα έτος, μιας και δημιουργήθηκε το 1970 !

Για κάποιο αδιευκρίνιστο παιχνίδι της μοίρας, όταν κάποιος τίτλος σταματήσει απότομα, λόγω χαμηλών πωλήσεων, το επόμενο τεύχος που εντέλει δεν θα κυκλοφορήσει ποτέ τυγχάνει να είναι και ένα από τα καλύτερα της σειράς. Κλασικό παράδειγμα η σειρά THE JOKER, που έμελλε να σταματήσει στο #9 .Το #10 ήταν μια φοβερή ιστορία των Martin Pasko και Irv Novick, με καταπληκτικό εξώφυλλο του Ernie Chan και guests την Justice League of America.

Ένα ακόμα παράδειγμα, το ακυκλοφόρητο SWAMP THING #25 των Gerry Conway και Ernie Chan, με guest star τον Hawkman .

Η επόμενη ιστορία θα μπορούσε να καταχωρηθεί στην κατηγορία “σχεδόν αδημοσίευτη”, μιας και περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του Super Con ’76 που διοργάνωσε η DC στο ξενοδοχείο Commodore στη Νέα Υόρκη, τον Φεβρουάριο του 1976. Πρόκειται  για μια ιστορία κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος, με πρωταγωνιστή τον Superman, γραμμένη και σχεδιασμένη από τον Neal Adams. Η ιστορία τυπώθηκε απευθείας από τα μολύβια του Neal, όπως βλέπετε και στις σελίδες που ακολουθούν.

Από ό,τι θα προσέξατε, όλες οι παραπάνω ιστορίες ανήκουν στη DC. Η αιτία είναι πως η Marvel πάντα κατάφερνε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δημοσιεύει ότι έμενε στα συρτάρια της. Για να μην αφήσουμε, όμως, κανέναν παραπονεμένο, θα κλείσουμε με το παρακάτω: το Νοέμβριο του 1980 κυκλοφόρησε το DAREDEVIL#167. Ένα μικρό κορίτσι αυτοκτονεί υπό την επήρεια ναρκωτικών και ο Daredevil μαζί με τον Punisher ψάχνουν αυτόν που προμηθεύει τα ναρκωτικά σε μικρά παιδιά. Η ιστορία δεν εγκρίθηκε από το Comics Code Authority αν και τελικά κυκλοφόρησε μετά από αρκετά τεύχη (#182-183). Για το εξώφυλλο, βέβαια, ούτε λόγος, ενώ για αδιευκρίνιστους λόγους αφαιρέθηκε και μια σελίδα που πάντως συμπεριλήφθηκε στην trade paperback έκδοση της ιστορίας.