Hellboy: The Chained Coffin And Others

Σκοτεινά Παραμύθια

Ιστορία

Για να είμαστε ακριβείς, ο τόμος αυτός έχει όχι μία, όχι δύο, αλλά επτά ιστορίες. Κάθε μία διαφορετική, με κοινό σημείο την έμπνευση από την λαϊκή προφορική της Ευρώπης. Και για να μη σας κρατήσω έτσι σε αγωνία θα σας πω λίγα λόγια για την κάθε ιστορία…

Στο “The Corpse”, ο Hellboy καλείται για να σώσει ένα κορίτσι από τα δαιμόνια να θάψει ένα πτώμα που κουβαλάει ένα ολόκληρο βράδυ στην πλάτη του, ενώ στο “Iron Shoes”, έρχεται αντιμέτωπος με ένα δαιμονικό πλάσμα που φορά σιδερένια παπούτσια. Στη Ρωσία θα μας πάει η επόμενη ιστορία για να δούμε ένα stand-off ανάμεσα στον ήρωά μας και σε έναν από τους arch-nemesis του, την “Baba Yaga”.

Αν περιμένετε μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία, στο “A Christmas Underground”, ξεχάστε το. Ένα κορίτσι έχει παντρευτεί ένα πρίγκιπα του Κάτω Κόσμου και ένα δώρο από τη μητέρα της μπορεί να τη σώσει. Από την άλλη, μια γυναίκα που έχει κάνει συμφωνία με το Διάβολο καλεί τον Hellboy να προστατέψει την ψυχή της, στο “The Chained Coffin”. Με λυκάνθρωπους ασχολείται η ιστορία “The Wolves Of Saint August”, και με γκόλεμ από ανθρώπινο λίπος, το “Almost Colossus”.

Τι Μας Άρεσε

Με τον κ. Mignola γνωριστήκαμε αργά. Πολύ αργά. Αλλά τώρα είμαστε αχώριστοι. Όσοι έχετε έρθει στα φανταστικά Bazaar που διοργανώνει το Comicdom, θα με δείτε να πηγαίνω από πάγκο σε πάγκο και να ρωτάω “Ρε παιδιά, κανένα HELLBOY έχετε; Έστω B.P.R.D.”, σαν πρεζάκι. Αλλά όταν διάβασα το “The Corpse” κατάλαβα ότι είμαστε πλασμένοι ο ένας από τον άλλο. Και αυτό γιατί στηρίζεται σε ένα από τα αγαπημένα μου Ιρλανδέζικα παραμύθια “O Τάιγκ Ο’Κέιν Και Το Πτώμα”, από τη συλλογή του W.B. Yeats. Για να μη μιλήσω για την υπερ-αγαπημένη μου Baba Yaga, την καλύτερη κακιά στον κόσμο!

Ο Mignola ξέρει πώς να αντλεί από την προφορική παράδοση και να την προσαρμόζει στα δεδομένα του, με σεβασμό στην ιστορία αλλά και στο κοινό του. Καθόλου τυχαίο που μια από τις φίλες του είναι η αγαπημένη μου αφηγήτρια, Jane Yolen.

Τι Μας Ενόχλησε

Δε το λες “ενόχλησε” ακριβώς, αλλά για εμάς που ξέρουμε τις αυθεντικές ιστορίες (δεν την έχω ψωνίσει, είναι η δουλειά μου να τις ξέρω) καταλαβαίνουμε ότι ο Hellboy απλά αντικαθιστά τον κεντρικό ήρωα. Είναι μια αφορμή για τον Mignola να πει αυτές τις ιστορίες χωρίς να πολύ-υπολογίσει τον Hellboy. Ακόμη και στο “Baba Yaga”, παρόλο που οι δυο τους έχουν μακρά ιστορία.

Συνολική Εκτίμηση

Είναι από τα αγαπημένα μου πράγματα στον κόσμο και είμαι πολύ χαρούμενη που περιλαμβάνεται στη συλλογή της Athens Comics Library, όπου μπορώ να το διαβάζω ξανά και ξανά. Άψογη δομή ιστορίας – αλλά αυτό το έχουν όλα τα παραδοσιακά παραμύθια – και το εκπληκτικό σχέδιο του Mignola, που αγαπώ.

Παράλληλες Προτάσεις

Εκτός από το B.P.R.D., που ανήκει στο ίδιο σύμπαν, γεννημένο από το ίδιο μυαλό, φοβάμαι ότι θα σας παραπέμψω στο έτερο αγαπημένο μου τελευταία και προηγούμενο Comicdom Files που είχα γράψει, το LOCKE & KEY, ειδικότερα αν σας αρέσει το horror genre. Και επειδή αγαπώ και τον Ed Brubaker, κάντε μια βόλτα και από το FATALE.

Όσο για βουτιά στην προφορική παράδοση, σε συνδυασμό με το παράδοξο, εννοείται πως πρέπει να διαβάσετε το SANDMAN…