Batman & Bill

Η εξιλέωση ένος αδικημένου δημιουργού

Η ιστορία της δημιουργίας του Batman είναι μια πονεμένη υπόθεση. Ο περισσότερος κόσμος, για πολλά χρόνια, θεωρούσε πως ο Bob Kane είναι ο ένας και μοναδικός δημιουργός του χαρακτήρα. Ο Bill Finger ποτέ δεν πήρε την αναγνώριση που του άξιζε και πέθανε το 1974, σε ηλικία 60 ετών. Αρκετά χρόνια μετά, ο Marc Tyler Nobleman θα ξεκινούσε μια μεγάλη έρευνα, για τις ανάγκες του βιβλίου του BILL, THE BOY WONDER: THE SECRET CO-CREATOR OF BATMAN, η οποία θα κατέληγε στην αναγνώριση του Finger ως συν-δημιουργού του Batman.

Η ταινία BATMAN & BILL ακολουθεί αυτή την προσπάθεια του Nobleman να ανακαλύψει τις άγνωστες πτυχές της ζωής του Bill Finger και να του αποδώσει τα εύσημα για όσα πρoσέφερε σε έναν από τους πιο διάσημους χαρακτήρες της Ένατης Τέχνης. Εξάλλου, ο Finger, πέρα από το γεγονός ότι καθόρισε την αισθητική απεικόνιση του χαρακτήρα, υπήρξε σημαντικός για την πορεία του comic, δημιουργώντας στοιχεία της μυθολογίας του Batman, όπως ο Joker, ο Robin, το Batmobile, η Gotham City και πολλά άλλα.

Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται, ουσιαστικά, σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο έχει να κάνει με τη δημιουργία του Batman, το δεύτερο με την πορεία του χαρακτήρα, την εξέλιξη του Kane σε celebrity και τη σταδιακή περιθωριοποίηση του Finger, και το τρίτο με τον αγώνα της αναγνώρισης του Finger ως συν-δημιουργού. Στο ντοκιμαντέρ, εκτός από τον Marc Tyler Nobleman, ο οποίος έχει και τον κεντρικό ρόλο, εμφανίζονται οι Roy Thomas, Kevin Smith, Todd McFarlane, Carmine Infantino, Fred Van Lente, Michael Uslan, Charles Sinclair, Thomas Andrae, Arlen Schumer, Jerry Robinson, και Bob Kane. Παράλληλα, μιλάει η εγγονή του Bill, Athena Finger, και η Alethia Mariotta, η οποία χειρίστηκε νομικά την υπόθεση.

Batman And Bill

Ένα από τα πρώτα πράγματα που μου έκανε εντύπωση, από την αρχή του ντοκιμαντέρ, ήταν πως κανείς δεν μασούσε τα λόγια του σχετικά με τον Bob Kane. Ο Kane, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, είχε απόλυτη συναίσθηση των προνομίων που μπορεί να φέρει η δημιουργία ενός δημοφιλή χαρακτήρα και γι’ αυτό φρόντισε από πολύ νωρίς να μην τα μοιραστεί με κανέναν. Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο να δει κανείς το ντοκιμαντέρ και να μην ενοχληθεί από το πώς διαχειρίστηκε ο Kane την δημιουργία του Batman και από τη συμπεριφορά του απέναντι στους συναδέλφους του και, κυρίως, στον Finger, του οποίου η συμβολή ήταν καθοριστική και μάλλον μεγαλύτερη και από αυτή του Kane. Φυσικά, η περίπτωση του Finger δεν είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Η βιομηχανία των comics, όπως όλες οι βιομηχανίες, έχει πολλά τέτοια παραδείγματα δημιουργών, οι οποίοι είτε πήραν ελάχιστη, είτε δεν πήραν καθόλου αναγνώριση για comics που έγραψαν, ή σχεδίασαν, και για χαρακτήρες που δημιούργησαν.

Αν έπρεπε να βρω κάτι αρνητικό, θα έλεγα πως μάλλον με ενόχλησε ο τηλεοπτικός χρόνος που ξοδεύεται, παρουσιάζοντας το δράμα της οικογένειας του Bill Finger, το οποίο δεν προσφέρει και πολλά στον θεατή και, ανά στιγμές, αγγίζει τα όρια του reality TV. Παράλληλα, η έλλειψη ενός επίσημου εκπροσώπου της DC δεν βοηθάει στο να κατανοήσουμε τους λόγους που δεν αναγνωρίστηκε νωρίτερα ο Finger και αφήνει την εντύπωση πως αυτό είχε να κάνει μόνο με τους όρους του αρχικού συμβολαίου του Kane. Τέλος, θα είχε ενδιαφέρον να δούμε περισσότερους δημιουργούς (π.χ. τον Stan Lee) να μιλούν για τις εμπειρίες τους και για το κλίμα που επικρατούσε στην Golden Age των Comics.

Σε γενικές γραμμές, το BATMAN & BILL παρουσιάζει ενδιαφέρον ως αποτύπωση της κληρονομιάς του Bill Finger, αλλά και της λειτουργίας της πρώιμης βιομηχανίας των comics. Προσωπικά, πέρασα αρκετά καλά παρακολουθώντας το, οπότε το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους φίλους του Batman και των comics γενικότερα.