The Defenders #1
Εν αναμονή της μεταφοράς της σειράς DEFENDERS στη μικρή οθόνη από το Netflix στα τέλη του καλοκαιριού, η Marvel αναθέτει στον Brian Michael Bendis, βετεράνο συγγραφέα όλων των street-level υπερηρωών, τη νεκρανάσταση και την επαναφορά του ομώνυμου comic. Προηγήθηκε ένα Free Comic Book Day backstory, στο οποίο το creative team παρουσίασε ένα δείγμα του τι μας περιμένει και με το οποίο έκλεψαν τους προβολείς από το κεντρικό μέτριο story του τίτλου που αφορούσε τους Guardians of the Galaxy. Η σειρά, με τον Bendis σε ένα ήδη δοκιμασμένο και πετυχημένο script και τον David Marquez στο artwork, έχει όλα τα φόντα να λάμψει και προς το παρόν φαίνεται να αποδίδει.
Τα γεγονότα του τεύχους αυτού διαδραματίζονται σχεδόν παράλληλα με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο backstory, με τους τέσσερις ήρωες (Daredevil, Luke Cage, Jessica Jones, Iron Fist) και πρωταγωνιστές του τίτλου να δέχονται διαδοχικά επίθεση από τον Diamondback, τον οποίο οι περισσότεροι πρωταγωνιστές θεωρούσαν νεκρό (και εντυπωσιάζονται με την επιστροφή του, γιατί πιθανώς ζουν σε κάποιο σύμπαν πέρα από το Marvel Universe, όπου νεκραναστάσεις δε γίνονται ποτέ). Οι επιθέσεις αυτές θα έχουν σαν αποτέλεσμα η Jessica Jones να καταλήξει στο νοσοκομείο, ένα γεγονός που θα οδηγήσει τους ήρωες στο να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την επιστροφή του παλιού τους εχθρού.
Το εναρκτήριο τεύχος, σε αντίθεση με τα περισσότερα τεύχη που γράφει ο Bendis, διατηρεί ένα γρήγορο ρυθμό εξέλιξης της πλοκής και διακατέχεται από συνεχή δράση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Αν και κάποια στοιχεία της τεχνικής του συγγραφέα που έχουν επικριθεί εντόνως από κριτικούς και αναγνώστες δεν εκλείπουν, το συγκεκριμένο τεύχος, όπως και το δείγμα του FCBD, ξεφεύγουν αρκετά από την κλασική του μανιέρα.
Μια από τις ευχάριστες αλλαγές ήταν και ότι το χιπστερο-χιούμορ (που τόσο πολύ επικαλείται το μεγαλύτερο ποσοστό των σεναριογράφων της Marvel αυτήν την περίοδο για να δικαιολογήσει την ανυπαρξία του ταλέντου τους να γράψουν κανονικές superhero ιστορίες), παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Bendis, συνέβαλε καθοριστικά στην επέκταση του, εμφανίζεται απροσδόκητα ελάχιστα. Ο συγγραφέας κατέχει μεγάλη εμπειρία με τους συγκεκριμένους ήρωες και για αυτό φαίνεται να χειρίζεται πολύ καλά την γλώσσα του κάθε χαρακτήρα.
Ο Bendis, όντας το πιο μεγάλο όνομα της εταιρείας, έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται στους διάφορους τίτλους με τα πιο μεγάλα ονόματα και τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές. Έτσι, στη νέα του σειρά καταφέρνει να έχει στο σενάριο τον εξαιρετικό David Marquez. Με σημαία το καθαρό και έντονο σχέδιό του, αποτελεί το highlight μιας σειράς στην οποία συμμετέχει για μία ακόμα φορά. Αρμονικά συνδυασμένο με το coloring του Justin Ponsor πάντα, το αποτέλεσμα είναι ένα ευχάριστο οπτικό θέαμα, με καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες και artwork που εξυψώνει το ήδη καλό story.
Την τελευταία φορά που το συγκεκριμένο creative team συνεργάστηκε ξανά ήταν στο υπό του μετρίου CIVIL WAR II, όπου το artwork αποτελούσε τη σωσίβια λέμβο της σειράς, ένα ρόλο που πιθανώς θα χρειαστεί να αποκτήσει σύντομα και το THE DEFENDERS, αν ο Bendis μείνει πιστός στη συνήθεια του και μετά από μια εξαιρετική έναρξη μας οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση προς τον κάδο των αχρήστων.
Αντικειμενικά, αξίζει να αναφέρω ότι, αν δεν υπήρχε ο Bendis και η επιμονή του και η τάση του να κάνει τον Luke Kage και τον Iron Fist ήρωες πρώτης κλάσης, δε θα υπήρχε mini Μarvel Νetflix universe, δε θα υπήρχε καν σειρά THE DEFENDERS. Σε αυτή τη σειρά, ο Bendis θερίζει την επιτυχία των plotpoints που έσπειρε και μας ανταμείβει με ίσως την καλύτερή του δουλειά των τελευταίων ετών. Αλλά επειδή ο Bendis και εγώ είμαστε χρόνια στο κουρμπέτι, ας κρατήσω μικρό καλαθάκι για τη συνέχεια που μας περιμένει στις σελίδες αυτού του τίτλου.