Judge Dredd: The Cursed Earth

Tο πρώτο πραγματικό mega epic του Dredd

Ιστορία

Μια νέα αποστολή ξεκινά για τον Dredd. Ένας θανατηφόρος ιός έχει εξαπλωθεί στη Megacity 2, που βρίσκεται στη δυτική ακτή του χώρου που κάποτε καταλάμβαναν οι ΗΠΑ. Ο Dredd, μαζί με δυο ακόμα δικαστές και τον εγκληματία Spikes Harvey Rotten, θα προσπαθήσουν να διασχίσουν όλη την Cursed Earth, την ραδιενεργή έρημο που χωρίζει τις δύο Megacities και όπου τίποτε δε μοιάζει απίθανο.

Ρομπότ-βρικόλακες, ιπτάμενοι θανατηφόροι αρουραίοι, αρχηγοί εξωγήινων πλανητών, δεινόσαυροι, αλλά και πόλεμοι-κατάλοιπα άλλων εποχών είναι μόνο λίγα από τα παράδοξα που θα συναντήσουν. Ανάμεσα στις υπόλοιπες, ο σημερινός αναγνώστης μπορεί πλέον να διαβάσει και τις (για χρόνια “απαγορευμένες”) ιστορίες με τον πόλεμο ανάμεσα στις αλυσίδες burgers, αλλά και τον τρελό γιατρό που ζωντανεύει γνώριμες (σε εμάς) μασκότ προϊόντων του 20ου αιώνα.

Τι Μας Άρεσε

Βέβαια αυτό που χαρακτηρίζει την ιστορία είναι οι φανταστικές ιδέες που εμφανίζονται σε αυτή: μια Megacity όπου μοναδικός νόμος είναι ο τζόγος, ένα θεματικό πάρκο δεινοσαύρων με πραγματικούς δεινόσαυρους που ξαναδημιουργήθηκαν από το DNA τους (15 χρόνια πριν ξαναζωντανέψουν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο στο JURASSIC PARK παρακαλώ), ο Ronald McDonald εναντίoν του Burger King και μαζί τους στρατιές οπαδών έτοιμες να πεθάνουν για το franchise που υποστηρίζουν (λίγο καιρό αφότου είχε ανοίξει το πρώτο McDonalds στο Λονδίνο και 35 χρόνια πριν τους “Μασούτης Hools”), το πρώτο “σχεδόν cross-over” στο 2000AD, με τον Dredd να συναντά το Satanusν γιο της Old One Eyed του δεινόσαυρου από το FLESH.

Και βέβαια, όλες αυτές οι ιδέες αποτυπώνονται με τον απόλυτο τρόπο στο χαρτί. Την ιστορία σχεδιάζουν οι δυο (μάλλον) κορυφαίοι και επιδραστικοί artists της περιόδου του 2000AD (και ίσως όλης της Ιστορίας του). Από τη μία, ο Brian Bolland, με το πεντακάθαρο artwork, και από την άλλη, ο τεράστιος Mick McMahon, με το πιο “άγριο” artwork, αλλά και σελίδες που σφύζουν από ενέργεια και κίνηση. Η εικόνα που ο Dredd σχεδόν σέρνεται να φτάσει στη Megacity 2 είναι τόσο iconic (τηρουμένων των αναλογιών) όσο, για παράδειγμα, αυτή του Spider-Man του Steve Ditko, θαμμένοy κάτω από τόνους μετάλλου. Σχεδόν 40 χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση των σελίδων αυτών, οι old school fans του comic ακόμα συζητούν για το ποιου το artwork προτιμούν.

Τι Μας Ενόχλησε

Το σενάριο δε διεκδικεί ούτε δάφνες πρωτοτυπίας ούτε αληθοφάνειας. Από τη μία, είναι έντονα εμφανή τα δάνεια από τη νουβέλα DAMNATION ALLEY του Roger Zelazny και, βέβαια, από την κινηματογραφική μεταφορά της. Από την άλλη, το Mount Rushmore βρέθηκε εντυπωσιακά εκτός θέσης, ενώ η δικαιολογία για την οποία χρειάζεται να κάνουν ολόκληρο το ταξίδι οδικώς μάλλον παραείναι εύκολη. Εν τούτοις, αν παραπονεθεί κανείς για αυτά, νομίζω ότι χάνει εντελώς το νόημα και το πλαίσιο της ιστορίας

Πιο ουσιαστική παράλειψη όμως είναι το απότομο κλείσιμο της ιστορίας που έγινε έτσι, ώστε από το επόμενο τεύχος να “ενωθεί” το 2000AD με το STARLORD, με νέες ιστορίες, μια κίνηση που μόνο καλό έκανε στο 2000AD, αλλά που μας κόστισε ένα περισσότερο ικανοποιητικό φινάλε.

Συνολική Εκτίμηση

Το CURSED EARTH είναι το πρώτο πραγματικό mega epic του Dredd (είχε προηγηθεί το ROBOT WARS, αλλά δε μπορεί να συγκριθεί σε έκταση και σε φιλοδοξία). Μέσα από αυτή την ιστορία, χτίζεται σιγά-σιγά ο κόσμος του Dredd, τόσο γεωγραφικά (Megacity 2, Texas City) όσο και ιστορικά (με τον Robert Linus Booth τον τελευταίο πρόεδρο των ΗΠΑ και τους πολέμους μέχρι την επικράτηση των Δικαστών).

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως αυτή είναι και η τελευταία ιστορία πριν αναλάβει ο John Wagner τα ηνία στις ιστορίες του Dredd και του δώσει τον χαρακτήρα που γνωρίζουμε. Ο Dredd του Pat Mills (που έγραψε ολόκληρη την ιστορία, με την εξαίρεση κάποιων επεισοδίων) είναι αρκετά διαφορετικός. Βγαίνει από την πορεία του για να υπερασπιστεί τους αδυνάτους και έχει ένα σαφώς πιο ηρωικό (χωρίς να χάνει το μαύρο χιούμορ) χαρακτήρα. To CURSED EARTH αποτελεί το δείγμα που έχουμε για το πώς θα μπορούσε να είναι ο Dredd, αν δεν είχε εξελιχθεί στα χέρια του Wagner.

Βέβαια, αυτό που στοίχειωσε την συγκεκριμένη ιστορία είναι τα επεισόδια που για πολλά χρόνια δεν είχαν επανεκδοθεί. Κάποιοι μιλάνε για απειλές από δικηγόρους συγκεκριμένων εταιρειών, κάποιοι για το φόβο των διοικούντων του 2000AD, αλλά το σίγουρο είναι πως, όταν απεικόνιζαν τα McDonalds και τα Burger King σε πόλεμο ή τον Jolly Green Giant και το ανθρωπάκι της Michellin οι δημιουργοί μάλλον έπαιζαν με τη φωτιά. Τελικά, μετά την αλλαγή της ευρωπαϊκής οδηγίας και της βρετανικής νομοθεσίας το 2014, τo CURSED EARTH εκδόθηκε ολοκληρωμένο για πρώτη φορά το 2016.

Παράλληλες Προτάσεις

Με το που ολοκληρώθηκε το CURSED EARTH και χωρίς να μεσολαβήσει κάποιο άλλο επεισόδιο, ξεκίνησε το επόμενο mega epic του Dredd, με τίτλο THE DAY THE LAW DIED, που τον φέρνει απέναντι στον Judge Cal και το οποίο υπογράφει ο John Wagner. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο Wagner θα ξαναπιάσει κάποια ίχνη της ιστορίας και θα τους δώσει μια νέα πνοή, μετά από 30 χρόνια σχεδόν, στο εξαιρετικό ORIGINS. Τέλος, αν αυτό που αναζητάτε είναι περισσότερος πρώιμος Pat Mills θα πρότεινα την (προγενέστερη) ιστoρία του Dredd, RETURN OF RICO, όπου μέσα σε λίγες σελίδες, ο θείος Pat δίνει περισσότερο background στο χαρακτήρα και τον κόσμο του, από όσο δόθηκε τα δύο πρώτα χρόνια της πορείας του, αλλά και το ελαφρώς μεταγενέστερο NEMESIS, όπου ξεκινά μια σαφώς πιο προσωπική ιστορία.