Boruto: Naruto Next Generations

Προσιτό σε νέο κοινό, αλλά και με "δωράκια" για τους fans του franchise

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από όταν είδαμε τον Naruto να εκπληρώνει όλα του τα όνειρα και να φέρνει ειρήνη στον κόσμο των νίντζα. Φυσικά, ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπως αυτό του NARUTO δεν μπορούσε να τελειώσει έτσι απλά, και γρήγορα κυκλοφόρησε το BORUTO: NARUTO THE MOVIE, κατά το οποίο είχαμε την πρώτη ουσιαστική επαφή με τον γιο του ήρωα και την παρέα του. Ένα χρόνο μετά την ταινία, είδαμε να ξεκινάει και μια νέα σειρά manga, με τον Boruto και τα παιδιά των υπόλοιπων χαρακτήρων της original σειράς, και φέτος άρχισε και η αντίστοιχη anime μεταφορά. Προκειμένου να δοθεί χρόνος στον δημιουργό του manga (Mikio Ikemoto) να προχωρήσει την ιστορία, το πρώτο arc του anime, το οποίο είναι το αντικείμενο του κειμένου, είναι prequel.

Βρισκόμαστε στην αρχή της σχολικής σεζόν και βλέπουμε τους πρωταγωνιστές να παρακολουθουν τα μαθήματα της ακαδημίας των νίντζα, να σχηματίζουν φιλίες και να αντιμετωπίζουν ένα μυστήριο που απειλεί να καταστρέψει το χωριό τους. Τα πρώτα επεισόδια είναι αυτοτελείς ιστορίες, κατά τις οποίες γνωρίζουμε τις προσωπικότητες και την δυναμική του Boruto, της Sarada, του Shikadai, της Chocho και των υπολοίπων. Ωστόσο, με μικρή διαφορά, ξεχωρίζει ο Mitsuki. Κατάγεται από άλλο χωριό, είναι πολύ πιο δυνατός από τους συμμαθητές του, αλλά και ο πιο αλλόκοτος. Πράγμα απολύτως λογικό, αν λάβουμε υπ’ όψη το παρελθόν του και την “οικογένεια” του.

Μια περίεργη δύναμη έχει βρεθεί στην Konoha, η οποία ψάχνει ανθρώπους που νιώθουν θυμό, λύπη και αντίστοιχα συναισθήματα, και βγάζει την σκοτεινή τους πλευρά προς τα έξω. Ο μόνος που μπορεί να δει αυτή την δύναμη, είναι ο Boruto, καθώς, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, το δεξί του μάτι μεταλλάχθηκε. Στον κόσμο του NARUTO, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στα ξεχωριστά μάτια που φέρουν διάφορες φυλές και στις απίστευτες δυνάμεις που αυτά κρύβουν, επομένως μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Επιπλέον, in-story βγάζει νόημα, λόγω των ικανοτήτων του Naruto και κυρίως της γυναίκας του, Hinata.

Όπως είναι φυσικό, η προσέγγιση του Mikio Ikemoto και του Studio Pierrot είναι πολύ πιο “back to basics”. Η έμφαση δεν είναι τόσο στις μάχες, καθώς το cast δεν έχει καν αποφοιτήσει από την ακαδημία, αλλά στο να γνωρίσουμε τους χαρακτήρες, στο χιούμορ και το world-building, το οποίο είναι ελαφρώς πιο περίπλοκο με μια πρώτη ματιά.

Από την μία, έχουν δημιουργηθεί 700+ chapters από τον Masashi Kishimoto αφιερωμένα στις περιπέτειες του Naruto. Από την άλλη, οι δημιουργοί πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με το πως θα εξελίξουν αυτόν τον κόσμο που τους άφησε ο Kishimoto, χωρίς να μοιάζει fan service, και με το πως δεν θα επιτρέψουν στους παλιούς χαρακτήρες να κλέψουν την “ευκαιρία” των νέων. Άλλωστε ο πατέρας του πρωταγωνιστή είναι ο αρχηγός του χωριού και το πιο ισχυρό ον στον πλανήτη, και θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος στο μυστήριο που ερευνά ο Boruto και η παρέα του, από τα πρώτα επεισόδια. Και για να είμαι ειλικρινής, οι σκηνές που τον βλέπουμε να είναι Hokage, μετά από τόσα χρόνια που το είχε ως στόχο ζωής, και οι στιγμές που είναι έτοιμος να δείξει γιατί θεωρείται ο πιο δυνατός νίντζα, είναι ό,τι καλύτερο για τους παλιούς fans.

Αν και η έμφαση δεν είναι στις μάχες, υπάρχουν αρκετές, οι οποίες είναι επικεντρωμένες σε πολεμικές τέχνες, kunai, πολύ βασικές ninjutsu τεχνικές και τακτικές, στοιχεία που, ειδικά στο τέλος του NARUTO, είχαν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό και την θέση τους είχαν πάρει τα συνεχή power-ups, υποτυπώδεις τακτικές μάχης και τεχνικές που αποτελούνταν από ακτίνες, λέιζερ και λοιπά παρόμοια, που δεν τα λες ακριβώς και κατάλληλες κινήσεις για νίντζα.

Οι διαφορές με την original σειρά αρκετές. Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο Boruto δεν μισείται από τους συμπολίτες του και, γενικότερα, θεωρείται ταλέντο ως νίντζα. Αν η ιστορία του Naruto ήταν να γίνει ο αρχηγός του χωριού και να αποδείξει κάτι στους υπόλοιπους κατοίκους, που τον θεωρούσαν πρόβλημα λόγω του δαίμονα που είχε μέσα του, ο Boruto προσπαθεί να βρει τον δικό του, ξεχωριστό δρόμο. Δεν έχει τίποτα να αποδείξει στο χωριό του, παρά μόνο στον εαυτό του και, κυρίως, στον πατέρα του, του οποίου την εκτίμηση αναζητά, όσο και αν δεν θέλει να το παραδεχτεί.

Ακόμα μια διαφορά είναι πως σε σχέση με τον Kishimoto, ο Mikio Ikemoto, έχει μεγαλύτερη ελευθερία και δυνατότητα για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, μια και το franchise πλέον είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένο. Αυτό μεταφράζεται σε ένα flash forward από τα πρώτα λεπτά του anime (και τις πρώτες σελίδες του manga, αντίστοιχα), στο οποίο βλέπουμε την Konoha κατεστραμμένη και τον Boruto έφηβο και έτοιμο να πολεμήσει ένα άγνωστο σε εμάς, αλλά οικείο σε αυτόν, πρόσωπο, με τον Naruto να υπονοείται ότι είναι νεκρός.

Ο οπτικός τομέας είναι προσεγμένος, με το art ακολουθεί το στιλ της ταινίας BORUTO, η οποία, με τη σειρά της, ακολουθεί επακριβώς το σχέδιο του Kishimoto, ενώ και το animation είναι σταθερά ικανοποιητικό, με διάφορες στιγμές που το budget επικεντρώνεται εκεί και το αποτέλεσμα είναι ακόμη πιο όμορφο.

Το BORUTO: NARUTO NEXT GENERATIONS φαίνεται να ακολουθεί πιστά, αλλά πιο προσεκτικά, τα βήματα του NARUTO και να μαθαίνει από τα λάθη του. Αρκετά προσιτό σε νέους θεατές, καθώς επικεντρώνεται σε νέο cast χαρακτήρων, με τα δικά τους προβλήματα σε μια διαφορετική εκδοχή της Konoha, αλλά επιβραβεύοντας και τους παλιούς, λόγω των εμφανίσεων original χαρακτήρων που ενισχύουν την εμπειρία, το BORUTO: NARUTO NEXT GENERATIONS έχει κάτι για κάθε fan του franchise.