Dungeon

Ρίξτε τα 20πλευρά σας!

Ιστορία

Στην ουσία, παρακολουθούμε την ιστορία του dungeon του τίτλου. Πρόκειται για ένα κτίριο γεμάτο με θησαυρούς αλλά και θανατηφόρες παγίδες, απαίσια τέρατα και μαγικά περάσματα.

Η χρονική αληλλουχία του έργου διαιρείται σε τρεις περιόδους, που αντιστοιχούν σε διαστήματα της μέρας. Στην Αυγή, βλέπουμε την αρχή της ιστορίας, τις περιπέτειες του νεαρού και ιδεαλιστή Hyacinthe, που αργότερα θα γίνει ο Dungeon Keeper. Στο Ζενιθ, παρακολουθούμε τις περιπέτειες του ημι-ηλίθιου Herbert, ενός υπαλλήλου στο dungeon και την πορεία του προς τα επάνω, ενώ στο Λυκόφως, γινόμαστε μάρτυρες των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει ο Herbert ως Dungeon Keeper.

Παρ’ όλο που η χρονική σειρά των ιστοριών είναι αυτή που προαναφέρα, προσωπικά προτιμώ να διαβάζω το DUNGEON με τη σειρά της έκδοσής του, ξεκινώντας από το “Zenith”, περνώντας μετά στο “Early Years” και καταλήγοντας στο “Twilight”.

Τι Μας Άρεσε

Το DUNGEON υπογράφουν δύο μεγαθήρια της γαλλικής comics σκηνής, οι Joann Sfar και Lewis Trondheim, κάτι που, από μόνο του, κάνει τη σειρά μοναδική. Αν υπολογίσει, τώρα, κανείς ότι στο σχέδιο έχουν παρελάσει, πέρα από τους ίδιους τους δύο δημιουργούς, και άλλοι σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Blain, o Boulet και ο Kerascoet, τότε αντιλαμβάνεστε ότι κάτι μεγάλο συμβαίνει με τη συγκεκριμένη σειρά.

Προσωπικά, αγαπώ τη σειρά γιατί είναι μια παρωδία ενός από τα αγαπημένα μου πράγματα στον κόσμο: του Dungeons & Dragons. Άλλοι φοιτητές ξενυχτούσαν στα clubs, άλλοι διαβάζοντας και εμείς σκοτώνοντας τέρατα! Είναι μια αγαπησιάρικη παρωδία, από ανθρώπους που ξέρουν το παιχνίδι και τα στερεότυπά του, τα στραβά του αλλά και τις εμπειρίες που προσφέρει. Γεμάτη χιούμορ – αυτό το καλό, το γαλλικό – και ειρωνεία, είναι ένας τέλειος συνδυασμός αγωνίας και δράσης.

Το βαρύ του χαρτί είναι οι χαρακτήρες. Ανθρωπόμορφα ζώα – είναι έργο του Trondheim, άλλωστε – με βάθος και απίστευτες προσωπικότητες. Ο κυνικός Hyacinthe, ο χαζούλης Herbert, ο χορτοφάγος δράκος Marvin, μοιραίες γυναίκες. Κάνουν καλή παρέα όλοι αυτοί.

Dungeon

Τι Μας Ενοχλησε

Με τον κίνδυνο να γίνω κουραστική, δεν υπάρχει τίποτα που να μη μου άρεσε σε αυτή τη σειρά. Την προτείνω πάντα σε όλο τον κόσμο, ειδικότερα αν ξέρω ότι έχουν στην κατοχή τους τουλάχιστον ένα 20πλευρο, και την έχω διαβάσει πολλές φορές.

Ίσως το μόνο που να με ενοχλεί είναι ότι δεν την έχω διαβάσει στα Γαλλικά, καθώς δεν γνωρίζω τη γλώσσα. Γενικότερα, το μετανιώνω αυτό το κενό στη ζωή μου. Δεν έχω δει τη γαλλική έκδοση, αλλά αν υποψιαστώ ότι είναι πολύ μεγαλύτερη από το θλιβερό τομάκι της NBM, θα τρελαθώ!

Συνολική Εκτίμηση

Αξία ανεκτίμητη. Αν έχετε και εσείς ρίξει 20πλευρα, 10πλευρα και άλλα τέτοια περιεργα ζάρια, διαβάστε το! Αν σας αρέσουν οι ταινίες φαντασίας, διαβάστε το! Αν θέλετε να γελάσει το χειλάκι σας, διαβάστε το! Αν αγαπάτε τις καλές ιστορίες, με υπέροχους χαρακτήρες, διαβάστε το!

Για μένα, το DUNGEON είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στα comics, μια άψογη σειρά-υπόδειγμα για το τι μπορεί να κάνει το Μέσο, όταν σχέδιο και ιστορία είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των καλύτερων δημιουργών.

Παράλληλες Προτάσεις

Αγαπώ πολύ τον Lewis Trondheim. Είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς στο χώρο. και έχει αυτό τον τέλειο συνδυασμό πικρίας, κυνισμού και χιούμορ που μου ταιριάζει. Προτείνω ανεπιφύλακτα το αυτοβιογραφικό LITTLE NOTHINGS.

Ο Sfar με κερδίζει με το artwork του, κάθε φορά που ανοίγω ένα άλμπουμ του. Στο ταξίδι μου στο Παρίσι, πήρα αρκετά – αμετάφραστα τότε – comics του, απλά και μόνο για να χαζεύω το σχέδιο. Το VAMPIRE LOVES και το RABBI’S CAT είναι από τα αγαπημένα μου.