Squadron Supreme

Μια πρώιμη ενήλικη ματιά στο superhero genre

Ιστορία

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, η Squadron Supreme προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια ενός πλανήτη που βρίσκεται λίγο πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση. Σκοπός της ομάδας είναι η δημιουργία μιας ουτοπίας, μακριά από τα λάθη του παρελθόντος, προσφέροντας ουσιαστική βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Οι μέθοδοι επίτευξης του στόχου αυτού, δημιουργούν αναπόφευκτες τριβές μεταξύ των μελών, με κάποια από αυτά να μην είναι σύμφωνα με τον τρόπο επιβολής τους. Η αποχώρηση ενός ιδρυτικού μέλους εξαιτίας των διαφωνιών του, θα είναι το πρώτο βήμα προς μια σύγκρουση με τους παλιούς του συνεργάτες.

Τι Μας Άρεσε

Η Squadron Supreme έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά στις σελίδες του AVENGERS το 1971, και οι ηθελημένη ομοιότητα με την Justice League of America της Distinguished Competition ήταν κάτι παραπάνω από φανερή, δίνοντας στους νεαρούς fans συγκρούσεις που η γραφειοκρατία διαφορετικά δεν θα επέτρεπε. Ο Mark Gruenwald, φανατικός φίλος της Justice League, αρπάζει την ευκαιρία και παίρνοντας στα χέρια του ένα εντυπωσιακό αριθμό χαρακτήρων, δημιουργεί μια δωδεκάδα τευχών, όπου με σεβασμό στους παραδοσιακούς superheroes, επιχειρεί μια πιο τολμηρή προσέγγιση.

Μέσα σε αυτά τα δώδεκα πυκνά από πλοκή αλλά και διάλογο τεύχη, αναπτύσσει τους προβληματισμούς του, σχετικά με τον ρόλο των superhεroes σε μια κοινωνία, ειδικά όταν αποφασίζουν να επιβληθούν σε αυτή. Απολαμβάνοντας την ελευθερία που του προσφέρει η περιορισμένη δημοτικότητα τους, παίρνει πρόσωπα που είναι ταυτόχρονα οικία αλλά και νέα, τα τσαλακώνει θέτοντας τους ηθικά διλήμματα σχετικά με τον ρόλο της εξουσίας αλλά και της ανθρώπινης ελεύθερης βούλησης. Η προσέγγιση του αυτή δεν είναι ενός εξωτερικού κριτή, δίχως διάθεση μεταμοντέρνας αποδόμησης του genre. Ως εσωτερικός κριτής λοιπόν του genre, διατηρεί τις συμβάσεις τους, καθώς της οδηγεί τελεολογικά στο φυσικό τους τόπο.

Τι Μας Ενόχλησε

Δυστυχώς, η ιστορία του Gruenwald δεν βρήκε αντάξιους σχεδιαστές, οι οποίοι αν και σεβαστά ονόματα, διατηρούν ένα καθόλα αξιοπρεπές house style, δίχως όμως φιλοδοξία για αυτό το κάτι παραπάνω που μπορεί να εξυψώσει την συνολική αισθητική του comic. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι εδώ έχουμε ένα Marvel comic των mid-80’s, που σημαίνει μελόδραμα αλλά και πολύ exposition, που δυσχεραίνει την μαζική ανάγνωση όλων των τευχών της σειράς.

Συνολική Εκτίμηση

Το SQUADRON SUPREME πρόλαβε για λίγο την DC, προτού αυτή παρουσιάσει comics που έγιναν κομβικά για την ωρίμανση των superheroes. Είναι σαφές ότι δεν είναι το ίδιο φιλόδοξο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί η συμβολή του αμελητέα. Η παραποιημένη Justice League of America – δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε – του Mark Gruenwald, γίνεται ο δέκτης της αγάπης του συγγραφέα, τόσο για την ομάδα την ίδια, όσο και για το είδος ολόκληρο των superheroes, από έναν άνθρωπο που είναι πρόθυμος να έχει ρίξει μια πιο ενήλικη ματιά σε αυτό.

Δυστυχώς, ο Mark Gruenwald έφυγε σε ηλικία μόλις 43 ετών προδομένος από την ίδια του την καρδιά. Ένας από τους όρους στη διαθήκη του, ήταν οι στάχτες του να αναμιχθούν με το μελάνι που θα προοριζόταν για την εκτύπωση ενός comic. H ιδιόρρυθμη και μακάβρια αυτή επιθυμία του πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη εκτύπωση του trade paparback της σειράς αυτής, το 1997. Οι μετέπειτα ανατυπώσεις αναφέρουν στην εισαγωγή ότι δεν περιέχουν στάχτες.

Παράλληλες Προτάσεις

Βγάλτε το fanboy από μέσα σας, με τα AVENGERS #85 – 86, 141 – 144, 147 – 149 που περιλαμβάνουν τις συγκρούσεις μεταξύ Avengers και Squadron Supreme. Φυσικά τα MIRACLE MAN και WATCHMEN του Alan Moore είναι τα comics που για κάποιους βάζουν ταφόπλακα σε όλους τους superheroes, αλλά μην πτοείστε. Υπάρχει και το εξαιρετικό run του Mark Gruenwald στο CAPTAIN AMERICA, όπου ξεκινάει με το #307 και διατηρεί μια σταθερή ποιότητα μέχρι το #386, το λιγότερο. Υπάρχει βέβαια και το SUPREME POWER των J.Michel Staczynski και Gary Frank, που προσφέρει ακόμα μια εναλλακτική εκδοχή των χαρακτήρων αυτών και ποτέ δεν εκπλήρωσε τις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε.