The Defenders Season 1

Οι Avengers της γειτονιάς

Μετά από 2,5 χρόνια αναμονής, το αρχικό εγχείρημα της Marvel και του Netflix έφτασε στο τέλος του. Το εν λόγω εγχείρημα αποτελούσε κάτι αντίστοιχο του κινηματογραφικού franchise των AVENGERS, κατά το οποίο είδαμε ταινίες για τους ήρωες ατομικά και στην συνέχεια ενώθηκαν στην γνωστή ταινία. Έτσι, από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι και τον Μάρτιο 2017 είδαμε στις οθόνες του υπολογιστή μας σειρές για τον Daredevil, την Jessica Jones, τον Luke Cage και πιο πρόσφατα τον Iron Fist, φτάνοντας στο σήμερα, που έφτασε η ώρα να δούμε όλους αυτούς τους ήρωες μαζί. Και, ενώ είναι αυτονόητο, προειδοποιώ ότι ακολουθούν spoilers, όχι μόνο για το DEFENDERS, μα και για τις υπόλοιπες σειρές της Marvel και του Netflix.

Ο Matt προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη την ζωή του και να ξαναβρεί τον εαυτό του, έχοντας αφήσει πίσω την στολή του Daredevil, μετά τον θάνατο της Elektra. Φυσικά, δεν τα καταφέρνει και ιδιαίτερα. Η Jessica δε νιώθει ακόμα έτοιμη να ανοίξει και πάλι το γραφείο της. Ο Luke μόλις βγήκε από την φυλακή και είναι έτοιμος να βοηθήσει ξανά την κοινότητα του Harlem. O Danny Rand γυρνάει όλο τον κόσμο, κυνηγώντας το Hand.

Ωστόσο, ο άντρας μιας ανήσυχης συζύγου που ζήτησε την βοήθεια της Jessica φαίνεται να συνδέεται με το Hand. Ο Matt βοηθάει την Jessica ως δικηγόρος, έπειτα από προτροπή του Foggy, οπότε παρακολουθεί τις κινήσεις της. Παιδιά του Harlem κάνουν χαμαλοδουλειές για ένα νέο εγκληματικό συνδικάτο. Και ένας άνδρας που δολοφονήθηκε από μια πολεμίστρια με katana πληροφορεί τον Iron Fist ότι ο αληθινός πόλεμος με το Hand θα γίνει στη Νέα Υόρκη. Μπλεγμένοι πλέον όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις υποθέσεις της οργάνωσης, θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποτρέψουν το σχέδιο της αρχηγού του Hand, Alexandra.

Οι ερμηνείες και το casting είναι γνωστό δυνατό χαρτί των προηγούμενων σειρών και το DEFENDERS συνεχίζει την παράδοση. Από τους ομώνυμους ήρωες, όλοι τους πλέον είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τους χαρακτήρες τους και αυτό βοηθάει στις μεταξύ τους σκηνές. Ακόμα και ο Finn Jones δείχνει ότι με το κατάλληλο σενάριο στα χέρια του μπορεί να δουλέψει τον ρόλο, καθώς δεν είναι τόσο κακός όσο στο IRON FIST. Προσωπική αγαπημένη η Krystern Ritter ως η σκληροτράχηλη και σαρκαστική Jessica και η Sigourney Weaver ως η γυναίκα που κινεί τα νήματα του Hand. Ό,τι δεν αποκαλύπτει με τα λόγια της το αποκαλύπτει με την παρουσία της.

Τα πρώτα επεισόδια είναι περισσότερο επικεντρωμένα στους τέσσερις ήρωες ατομικά, καθώς βλέπουμε σε τι κατάσταση είναι, ξεκινώντας όμως και την σχέση τους, καθώς διαμορφώνονται τα πρώτα ζευγάρια (Matt/Jessica και Luke/Danny). Έτσι, τα πρώτα τρία επεισόδια είναι σχετικά πιο αργά, αλλά στο τέλος του 3ου επεισοδίου τους βλέπουμε όλους μαζί και μάλιστα σε περίφημο hallway fight, όταν και αρχίζουν να ανεβαίνουν οι ρυθμοί.

Η χημεία και το interaction μεταξύ των ηρώων είναι το ζουμί όλης της υπόθεσης, όπως και κάθε team-up ιστορίας. Ο Matt αναλαμβάνει τον ρόλο του ανεπίσημου αρχηγού, καθώς είναι αυτός που γνωρίζει τα περισσότερα, αλλά αποκαλύπτει ελάχιστα, ο Danny προσπαθεί να τους κάνει να καταλάβουν πόσο σοβαρή και προσωπική είναι η απειλή σε αυτόν, ο Luke είναι εκεί αρχικά για να υπερασπιστεί τους αποδιοπομπαίους τράγους στον πόλεμο με το Hand και η Jessica δεν μπορεί να πιστέψει ότι τα βάζει με μια αρχαία εγκληματική οργάνωση. Όπως είναι φυσικό, οι Heroes for Hire αποκτούν αμέσως μια πιο κοντινή σχέση. O Luke αρκετές φορές “δασκαλεύει” τον Danny, αλλά αποκτάει έναν ρόλο αντίστοιχο ενός μεγάλου αδερφού. Οι σκηνές με το άλλο ζευγάρι είναι ακόμα καλύτερες, αλλά στο πρώτο παίζει και ο παράγοντας του source material και της ικανοποίησης που βλέπουμε επιτέλους αυτό το εμβληματικό ζευγάρι ηρώων με σάρκα και οστά.

Οι μάχες είναι πιο hit or miss. Υπήρχαν κάποιες (λίγες), όπως αυτή που ανοίγει την σειρά, η οποία χαρακτηριζόταν από υπερβολικά πολλές σκιές, υπερβολικά πολλά cuts και υπερβολικά κακό choreography, υπήρχαν όμως και άλλες όπως το hallway fight, το οποίο πλησίαζε επίπεδα DAREDEVIL, αλλά σίγουρα δεν τα έφτασε.

Καθώς μιλάμε για την κορύφωση της ευρύτερης ιστορίας που ξεκίνησε με το DAREDEVIL, το DEFENDERS χτίζει την πλοκή με βάση όσα έχουν προηγηθεί. Το πρόβλημα είναι ότι τα προηγούμενα επεισόδια αφιερωμένα στο Hand ήταν σαφώς κατώτερα από αυτά που αφορούσαν, για παράδειγμα, στον Punisher ή στον Kingpin. Και ας μην πιάσουμε όλη την υπόθεση του IRON FIST. Επιπλέον, δε φαίνεται να υπήρχε το κατάλληλο πλάνο για το πώς θα χτιζόταν η απειλή του Hand στις προηγούμενες σειρές. Ως αποτέλεσμα, αφιερώνεται αρκετός χρόνος σε exposition και σε μια προσπάθεια να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά και να δημιουργηθεί πιο σφιχτό continuity μεταξύ DAREDEVIL, IRON FIST και DEFENDERS.

Η προσπάθεια να ενισχύσουν τον συνδετικό ιστό μεταξύ των σειρών δεν τελειώνει εκεί, καθώς διάφορα μέλη του δευτερεύοντος cast που συνοδεύουν τους ήρωες κάνουν την εμφάνιση τους. Το πρόβλημα είναι πως σχετικά γρήγορα οι περισσότεροι από αυτούς είναι εκεί απλά για να είναι, για να αντιδρούν στα γεγονότα και στις πράξεις των πρωταγωνιστών φίλων τους. Αυτό το πρόβλημα δεν επεκτείνεται στους πιο ενεργητικούς χαρακτήρες, όπως η Colleen, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πέμπτη Defender, η Misty, η οποία για μεγάλο μέρος της σειράς κυνηγάει από πίσω τους Defenders, και η Claire, το κινητό plot device. Η παρελθοντική της εμπλοκή με τους Defenders χωριστά φτάνει στα όρια το suspension of disbelief, ακόμα και για μια υπερηρωική ιστορία, ενώ η παράλειψη σημαντικών πληροφοριών από μεριά της, από όταν ακόμα εμφανίστηκε στο IRON FIST, θα μπορούσε να είχε αλλάξει αρκετά πράγματα.

Εν κατακλείδι, από το DEFENDERS λείπει μια δημιουργική ματιά γεμάτη προσωπικότητα, όπως αυτή του σκοτεινού εγκληματικού κόσμου που μας παρουσίασε το DAREDEVIL, του noir ψυχογραφήματος του JESSICA JONES και του κοινωνικοπολιτικού σχολίου του LUKE CAGE. Στην θέση της προτιμάει μια πιο στάνταρ προσέγγιση, πράγμα λογικό όταν πρέπει να συνδυαστούν οι κόσμοι και οι ιστορίες τεσσάρων διαφορετικών χαρακτήρων. Μια ευχάριστη νότα που διατηρεί ως ένα σημείο την ατμόσφαιρα του κάθε χαρακτήρα είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται το χρώμα και ο φωτισμός. Η αλλαγή στον φωτισμό μεταξύ κόκκινου, μοβ, κίτρινου και πράσινου υποδηλώνει την εμφάνιση του αντίστοιχου ήρωα ή την συμμετοχή του ενός στην ιστορία του άλλου. Στο κεντρικό cast οφείλεται μεγάλο μέρος της διασκέδασης που προσφέρει η σειρά, αλλά και σε κάποιους δευτερεύοντες ρόλους, όπως αυτός της Jessica Henwick (Collleen) και του Scott Glenn (Stick), που ξεχωρίζουν σε σχέση με τους υπόλοιπους ερμηνευτικά, αλλά και όσον αφορά στο screen time που αφιερώνεται σε αυτούς. Τέλος, οφείλω να κάνω και μια αναφορά στο φινάλε του DEFENDERS, το οποίο φαίνεται να μας υπόσχεται ότι θα δούμε την μεταφορά μίας από τις καλύτερες ιστορίες που έχει εκδώσει η εταιρεία.