The Warp

Spider-Man: (Μαύρο) Κοστούμι Σε Τιμή Ευκαιρίας!

Στο νούμερο #35 του AMAZING HEROES, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1983, εμφανίζεται σε μια διαφήμιση ο Spider-Man (σε σχέδιο Rick Leonardi), φορώντας μια στολή που θα έγραφε ιστορία στο σύμπαν της Marvel. Η διαφήμιση αφορούσε στο νέο μaxi series της Marvel, THE SECRET WAR, που αργότερα μετονομάστηκε σε COSMIC CHAMPIONS, για να κυκλοφορήσει τελικά με τον τίτλο SECRET WARS. Στο τεύχος #8 της σειράς, θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του με τη νέα στολή του ο Spider-Man, για να αποδειχθεί αργότερα ότι πρόκειται για έναν εξωγήινο συμβιωτικό οργανισμό, από τον οποίο αργότερα θα γεννηθεί ο Venom.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για αυτή την αλλαγή είναι ο 22χρονος εκείνη την εποχή αναγνώστης Randy Schueller.

Όπως αναφέρει ο ίδιος:

“Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον αν ο Spider-Man αναβάθμιζε τις δυνάμεις του και το κοστούμι του και έτσι σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να του το κατασκευάσει από ασταθή κύτταρα ο Reed Richards των Fantastic Four. Το φαντάστηκα σαν ένα είδος stealth που στο σκοτάδι θα φαινόταν μόνο η κόκκινη αράχνη στο στήθος (στη δική μου πρόταση στη Marvel, η αράχνη ήταν κόκκινη και υπήρχε ιστός στα πλευρά, όπως στην original εκδοχή του Steve Ditko). Η ιδέα, βέβαια, το κοστούμι να είναι μια εξωγήινη οντότητα ανήκει αποκλειστικά στη Marvel”.

Λίγο καιρό μετά, αφού ο Randy έστειλε την ιδέα του στη Marvel, έλαβε την απάντηση σε μια επιστολή από τον ίδιο τον Jim Shooter:

 

3 Αυγούστου 1982

Αγαπητέ  Randy,

Θέλω να το αγοράσω! Θα σε πληρώσουμε $220.00. Στο φάκελο θα βρεις ένα συμφωνητικό. Γράψε τα στοιχεία σου και το ΑΦΜ σου και στείλε το μας. Θα συμπληρώσω εγώ τα υπόλοιπα. Θα κάνουμε κάποιες αλλαγές στην ιστορία, για τις οποίες θα σε κατατοπίσω, αφού μου έχεις στείλει το συμφωνητικό. Αν όλα πάνε καλά, θα σου δώσουμε την ευκαιρία να γράψεις εσύ το σενάριο.

Και συνεχίζει ο Randy:

Από τη στιγμή που πληρώθηκα από τη Marvel, δεν διεκδικώ χρήματα, νιώθω όμως άσχημα που δε μου δίνουν την παραμικρή αναγνώριση στα comics. Ξέρετε, κάτι σαν “Costume concept από τον Randy Schueller” ή “Ευχαριστούμε τον Randy Schueller για την ιδέα”. Όμως, με αγνοήσαν εντελώς. Αυτό είναι και το παράπονο μου από όλη αυτή την ιστορία. Έγραψα στη Marvel και παλιότερα, αλλά δεν πήρα απάντηση. Ίσως φοβούνται πως θα τους μηνύσω, αλλά φυσικά αυτό δεν ισχύει. Δεν θέλω χρήματα ούτε δικαιώματα για τον Venom. Το μόνο που ζητάω είναι είναι να αναφερθώ στη στήλη αλληλογραφίας του comic σαν τον fan που ξεκίνησε την ιδέα για το μαύρο κοστούμι που τελικά κατέληξε στον Venom”.

Και μπορεί το δίκαιο να είναι όλο με το μέρος του, αλλά αμφιβάλλω αν ποτέ έδιναν το OK οι δικηγόροι της Disney/Marvel για μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της εταιρείας.