JLA: Divided We Fall

Πόλεμος εκ των έσω

Ιστορία

Έπειτα από τα γεγονότα του TOWER OF BABEL, η JLA αντιμετωπίζει προβλήματα δυσπιστίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών της, με αποκορύφωμα μια πρόσφατη και μετά βίας νικηφόρα διαμάχη απέναντι στον Dr Destiny. Οι Superman και Batman συναντώνται για να συζητήσουν το πρόβλημα και μετά από τις ολιγόωρες “διαβουλεύσεις” φτάνουν σε μια λύση – να αποκαλύψουν τις μυστικές τους ταυτότητες, ώστε να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη στην υπερηρωική ομάδα.

Και ενώ όλα βαίνουν καλώς, ένα είδους συνειδητής ενέργειας από την έκτη διάσταση, ονόματι ID, χωρίζει τα περισσότερα μέλη στα δύο alter ego τους και σπέρνει το χάος σε πολλά μέρη της Γης. Τώρα η JLA καλείται να σταματήσει μια απειλή, τόσο εξωτερική όσο και εσωτερική.

Τι Μας Άρεσε

Όπως και σε πολλές δουλειές του, έτσι και τώρα, ο Mark Waid ασχολείται με θέματα που αποτελούν πρόκληση για τους χαρακτήρες και όχι πάντα με την προφανή έννοια. Μέσα από το DIVIDED WE FALL, ο συγγραφέας αποδεικνύει την ικανότητα του, τόσο στην διάπλαση ιστοριών όσο και στην εξερεύνηση της ψυχολογίας των πρωταγωνιστών, με τους εξαιρετικούς διαλόγους και τις καλοστημένες ανατροπές. Η ιδέα του να πέσουν οι μάσκες των ηρώων, με βάση και τα προηγούμενα τεύχη, ήταν όχι μόνο τολμηρή αλλά και άρτια εκτελεσμένη, εξυπηρετώντας την επαναφορά της αλληλεγγύης αλλά και του ίδιου του Batman στην JLA.

Το πιο καίριο σημείο, όμως, της υπόθεσης είναι αυτό που ακολουθεί – η διάσπαση των μελών, σε ανθρώπινο και υπεράνθρωπο κομμάτι, που αν και λίγο απλοϊκό σαν σκέψη, εν τέλει προσφέρει μια κριτική ματιά στο δυϊσμό και την περιπλοκότητα τους, χωρίς να λείπει και η δράση από τις σκηνές. Τόσο η κρίση εμπιστοσύνης των χαρακτήρων όσο και η κρίση ταυτότητάς τους, εσωτερικά και εξωτερικά, αποδίδονται άριστα και πάντοτε με τρόπο πιστό ως προς το Μέσο. Συμπληρωματικά, το σχέδιο είναι υψηλού επιπέδου καθ’ όλη τη διάρκεια του comic, με αυτό του Bryan Hitch να ξεχωρίζει και σε ρεαλισμό, αλλά και σε λεπτομέρεια, δένοντας την πλοκή με αισθητικά και πολλές φορές εντυπωσιακά panels.

Τι Μας Ενόχλησε

Το σίγουρο είναι ότι κάποιος που δεν έχει ασχοληθεί μέχρι πρότινος με τη JLA, δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει εύκολα αυτά τα τεύχη, ειδικά αν δεν έχει διαβάσει το TOWER OF BABEL και το QUEEN OF FABLES, που προηγούνται αυτής της ιστορίας. Κατά τα άλλα, μου είναι δύσκολο να βρω κάτι που δε μου άρεσε σε αυτό το comic.

Συνολική Εκτίμηση

Παρά το γεγονός ότι ο πήχης ήταν πολύ ψηλά, με το JLA να περνάει πρωτύτερα από την χρυσή πένα του Grant Morrison, το run του Waid, αν και βραχύβιο, ήταν υψηλών προδιαγραφών και γεμάτο με εξαιρετικές ιστορίες – και το DIVIDED WE FALL ήταν μια από αυτές. Με ύφος ξεκάθαρα ώριμο και ενήλικο και όλους τους πρωταγωνιστές να έχουν τις στιγμές τους (ναι, ακόμη και ο Plastic Man!), ο Waid παραδίδει άλλο ένα θαυμάσιο arc.

Παράλληλες Προτάσεις

‘Oπως είπα και πριν, το run του συγγραφέα, αλλά και για να είμαι ειλικρινής σχεδόν όλο το JLA comic, αξίζει να το διαβάσετε, καθώς και τα JLA YEAR ONE, και JLA: A MIDSUMMER’S NIGHTMARE (prequel για τη δημιουργία της ομάδας). Ο Waid επίσης έχει κάνει επιτυχημένη δουλειά στα FLASH, LEGION OF SUPER-HEROES VOL.5, και FANTASTIC FOUR, ενώ έχει γράψει τα εξαιρετικά IRREDEEMABLE, SUPERMAN: BIRTHRIGHT, EMPIRE και φυσικά το KINGDOM COME!