Doppelganger

Μια ιστορία τρόμου που θα σε κάνει να τα δεις διπλά!

Η ιστορία των αφηγήσεων για τους doppelgangers, τους ”άλλους” εαυτούς ή τους δίδυμους ενός χαρακτήρα, είναι αρκετά παλιά, καθώς η συγκεκριμένη ιδέα φαίνεται να συναρπάζει το συλλογικό φαντασιακό σε πολλές κουλτούρες στον πλανήτη. Διάσημες ιστορίες για doppelgangers βρίσκουμε σε έργα του Ρομαντισμού, σε συγγραφείς όπως ο Εdgar Allan Poe, σε ταινίες του γερμανικού εξπρεσιονισμού και φυσικά στα comics! Μια τέτοια ιστορία που δανείζεται πολλά στοιχεία από τη μυθολογία του doppelganger και τα μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή επιχείρησαν να πουν οι Jordan Hart και Emmanuel Xerx Javier, για λογαριασμό των εκδόσεων Αlterna Comics, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα συναρπαστικό, περιπετειώδες comic τεσσάρων τευχών, που υμνεί το πείσμα και την ανθρώπινη αποφασιστικότητα ενάντια στην απειλή του υπερφυσικού.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Dennis, ένας καθημερινός, κάπως μαλθακός και φοβικός τύπος, ο οποίος ζει στα προάστια κάποιας αμερικανικής πόλης, μαζί με την οικογένεια του. Η συνηθισμένη ζωή του θα αναποδογυρίσει, όταν συναντά έναν άνδρα, ο οποίος, όσο του μοιάζει στην εμφάνιση, αλλά τόσο διαφέρει στην συμπεριφορά, που τον ενημερώνει ότι θα πεθάνει σε 36 ώρες και αυτός θα πάρει τη θέση του. Καθώς ο ψεύτικος Dennis διαπράττει εγκλήματα και κερδίζει προαγωγές, χάρη στην χαρισματική συμπεριφορά του, ο αληθινός Dennis, μαζί με τον φίλο του Ricky, προσπαθούν να βρουν κάποιο τρόπο να ξεφορτωθούν τον απατεώνα.

Το comic γνωρίζει πώς να τραβήξει τον αναγνώστη και να κρατήσει το ενδιαφέρον του για την τύχη του Dennis αμείωτο, μέσα από μια σειρά διαρκών αποτυχιών που ο χαρακτήρας αναγκάζεται να υπομείνει, καθώς ο απατεώνας είναι σχεδόν ανίκητος. Ύπουλος, δυναμικός και αυθάδης, παρουσιάζεται σαν το ακριβώς αντίθετο του πρωταγωνιστή, υποστηρίζοντας ότι αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είναι που κάνουν αυτόν νικητή και τον Dennis αποτυχημένο, παρά το γεγονός ότι μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό. Η εμφάνιση του διδύμου ωθεί τον Dennis, μάλλον για πρώτη φορά στη ζωή του, να παλέψει και να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι τόσο αδύναμος όσο πίστευε. Αυτή η εξέλιξη του πρωταγωνιστή είναι και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του comic. Η ιδέα ότι η υπερνίκηση του αδύναμου εαυτού οδηγεί, ίσως, στην επικράτηση επί της μεγαλύτερης απειλής που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.

Εκτός από το ψυχολογικό υπόβαθρό που υπαινίσσεται, το comic έχει αρκετό μαύρο χιούμορ, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και εξαιρετικούς διαλόγους. Το artwork είναι ικανοποιητικό, με αρκετή έμφαση στις εκφράσεις των ηρώων, ενώ η χρωματική παλέτα εντείνει την αίσθηση της κανονικότητας που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα του Dennis, παρά την ύπαρξη του υπερφυσικού στοιχείου, το οποίο όταν κάνει την εμφάνιση του είναι αρκετά σοκαριστικό. Εν κατακλείδι, το DOPPELGANGER είναι ένα comic που διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Η ενδιαφέρουσα ιστορία, η εξέλιξη των ηρώων και η απειλή με την μορφή του ίδιου του πρωταγωνιστή προσθέτουν ένα ακόμα κομμάτι στην πλούσια μυθολογία των άλλων εαυτών, που παραμένει φρέσκια μετά από τόσους αιώνες ιστοριών.