Scales & Scoundrels #1

Όμορφα σχεδιασμένο, αλλά γεμάτο κλισέ

Σε έναν αμιγώς RPG-οειδή φανταστικό κόσμο, όπου παράτολμοι τυχοδιώκτες ρισκάρουν της ζωές τους αναζητώντας θησαυρούς, ζει η Luvander: μια κλέφτρα, κάπως άτυχη, μόνιμα πεινασμένη και μάλλον με πολύ περισσότερα μυστικά απ’ όσα δείχνει εκ πρώτης όψεως. Όσοι έχουν παίξει έστω και μισό session D&D ή έχουν διαβάσει μισή fantasy νουβέλα σίγουρα γνωρίζουν την ιστορία. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα όχι μόνο με το SCALES & SCOUNDRELS, αλλά και με πολλά fantasy comics εκεί έξω.

Η αλήθεια βέβαια είναι πώς, ακόμη και από τον τίτλο, γίνεται σαφές ότι το SCALES & SCOUNDRELS δεν σκοπεύει να προσπαθήσει να αποφύγει, ή να κρύψει, τις ρίζες του. Ο ψευδό-μεσαιωνικός του κόσμος, που κατοικείται από νάνους, ξωτικά, δράκους (και κάτι πράσινα που μάλλον είναι ορκ, αλλά κανείς δεν αναφέρθηκε σ’ αυτά ξεκάθαρα, στο πρώτο τεύχος), γεμάτος με μαγεία και αρχαία μυστικά, ανήκει, τελείως απενοχοποιημένα, σε ένα υποείδος του φανταστικού, που βρίθει από αρχέτυπα και κλισέ, οπότε θα ήταν άστοχο να κρίνουμε αυτά τα στοιχεία, χωρίς να λάβουμε υπ’ όψη ότι δείχνουν να είναι συνειδητή επιλογή των δημιουργών.

Παρ’ όλα αυτά, στο είδος του φανταστικού, κυριαρχεί η έννοια του world-building και, όταν αυτό γίνεται πρόχειρα, ή στην περίπτωση του SCALES & SCOUNDRELS, με τη χρήση πολλών γνώριμων εικόνων από άλλες fantasy ιστορίες, το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος της Luvander να μην μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστικό και ενδιαφέρον μέρος για να περιπλανηθεί ένας αναγνώστης, κάνοντας μια, κατά τα άλλα, συμπαθέστατη πρωταγωνίστρια, να χαθεί μέσα σε ένα κουραστικά γνώριμο background.

Αυτό, όμως, που τελικά κερδίζει πόντους για το SCALES & SCOUNDRELS, είναι η εικονογράφηση του Galaad, ο οποίος επιλέγει ένα καρτουνίστικο ύφος για τον κόσμο της ιστορίας, αποφεύγοντας την αιματηρή σοβαροφάνεια που συχνά πλήττει το sword and sorcery genre και δίνοντάς μας έναν γεμάτο ζωντάνια κόσμο, ο οποίος (αν μπορούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη) μάλλον θα έρθει σύντομα σε αντίθεση με το σκοτεινό backstory της Luvander, που αχνοφαίνεται στο μέλλον του comic.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, έχουμε ένα όμορφα σχεδιασμένο πρώτο τεύχος, που όμως δεν πετυχαίνει να τραβήξει τον αναγνώστη στην ιστορία του, ή να δημιουργήσει ιδιαίτερες προσδοκίες για τη συνέχεια. Δεν αποκλείεται, βέβαια, ο Sebastian Girner να έχει κάποιον άσο κρατημένο στο μανίκι του για τα επόμενα τεύχη, κάποιο twist, ή κάποιο απρόσμενο βάθος στο character development, που θα ζωντανέψει την ιστορία του. Για την ώρα, όμως, το SCALES & SCOUNDRELS μοιάζει να απευθύνεται σε όσους θέλουν να διαβάσουν μια διασκεδαστική ιστορία “κλασικού” fantasy, χωρίς πολλές παρεκκλίσεις από τις κοινοτοπίες του είδους. Όχι, φυσικά, πως αυτό είναι απαραίτητα κακό