The Beautiful Death #1

Τόσο καλό όσο και το La Mort Belle

Ένα από τα αγαπημένα γαλλικά comics της τελευταίας δεκαετίας, επιτέλους σε αγγλική απόδοση. Η Titan Comics, μέσω του imprint Statix Press, μετέφρασε και εξέδωσε το έργο του Mathieu Bablet, το οποίο είχε λάβει πολύ καλές κριτικές από το γαλλόφωνο, έως τώρα, κοινό.

Το LA MORT BELLE (η γαλλική εκδοχή του τίτλου, που σημαίνει ακριβώς το ίδιο) εκδόθηκε το 2011, από τις Ankama Editions, σε ένα βιβλίο 125 σελίδων. Σχέδιο και σενάριο υπέγραφε ο πρωτοεμφανιζόμενος Mathieu Bablet, ο οποίος έμελλε στη συνέχεια να ακολουθήσει μια ακμάζουσα και θαλερή καριέρα. Σήμερα, ο Bablet εργάζεται για το περιοδικό-θρύλο για τα γαλλικά, και εν γένει ευρωπαϊκά comics, PILOTE, ενώ ένα ακόμη sci-fi έργο του, το SHANGRI-LA, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των αναγνωστών.

Η αγγλόφωνη εκδοχή θα εκδοθεί τμηματικά και θα αποτελείται από τέσσερα τεύχη. Στο πρώτο τεύχος,που σημειώνεται ότι το εναλλακτικό εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Brandon Graham, η ιστορία του THE BEAUTIFUL DEATH διαδραματίζεται στον πλανήτη μας, σε μια post-apocalyptic περίοδο, όπου το ανθρώπινο είδος έχει σχεδόν ολοκληρωτικά αφανιστεί. O εχθρός, αυτή τη φορά, είναι εξωγήινοι εισβολείς, με μορφή εντόμων. Οι πρωταγωνιστές του έργου, Wayne, Jeremaih και Soham, περιφέρονται σε μια ρημαγμένη πόλη, αναζητώντας τροφή και ασφαλή μέρη, ώστε να επιβιώσουν για μια ακόμα ημέρα, προκειμένου να συνεχίσουν την αναζήτησή άλλων επιζώντων.

Οι πρώτες αυτές 42 σελίδες δεν είναι απλά εισαγωγικές, καθώς, δεδομένου ότι το έργο αρχικώς εκδόθηκε ως ενιαίος τόμος, πέραν της δημιουργίας του κλίματος, παρουσιάζουν άμεσα στον αναγνώστη τους προβληματισμούς της πλοκής. Ποιός ο λόγος να μάχεσαι για επιβίωση, ενώ όλα έχουν ήδη καταστραφεί; Ωστόσο, αυτός ο καθ’ όλα δικαιολογημένος μηδενισμός, έρχεται σε σύγκρουση με τις επιλογές των ηρώων, που, ταυτόχρονα με την αντίληψη της ματαιότητας, αποζητούν τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.


Οι πρωταγωνιστές είναι οι κυνηγημένοι άνθρωποι μέσα στον ίδιο τους τον πλανήτη, όμως, αν και οι εισβολείς δεν εμφανίζονται ποτέ, η ένταση είναι πάντοτε παρούσα. Ταυτόχρονα, ο αναγνώστης γίνεται αποδέκτης του αισθήματος της απόλυτης παρακμής και εγκατάλειψης μιας σύγχρονης μεγαλούπολης, μέσα από τα επιβλητικά σχέδια που δημιουργούν την παραίσθηση της εκκωφαντικής σιωπής. Οι πρώτες, δε, σελίδες του έργου, αποδίδουν την απόλυτη μοναξιά μέσα στην έρημη μεγαλούπολη, την απόγνωση και την κρυφή ελπίδα επικοινωνίας, η οποία τυγχάνει συχνά καταστροφική.

Το artwork του Bablet με κέρδισε απόλυτα! Το πρώτο τεύχος είναι γεμάτο από εκθαμβωτικές , συνήθως ολοσέλιδες ή σε μεγάλα panels, εικόνες της κατεστραμμένης και ρημαγμένης πόλης, πραγματικά πολύ εντυπωσιακές. Όμως, πέραν αυτού, οι χρωματικές επιλογές είναι η μεγάλη επιτυχία του εικαστικού μέρους, καθώς αποδίδεται γλαφυρά η ένταση του φυσικού φωτός και η γενικότερη αίσθηση που συνοδεύει την κάθε στιγμή της αφήγησης. Το σχέδιο είναι, εν γένει, πολύ χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο, και φέρνει στο νου πολλές αντίστοιχες ευρωπαϊκές δημιουργίες.

Σε γενικές γραμμές, είχα καιρό να ευχαριστηθώ τόσο ένα πρώτο τεύχος σειράς, έστω και mini series. Ίσως, βέβαια, αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι το εν λόγω πρώτο τέυχος είναι απόσπασμα ενός ήδη ενιαίου τόμου. Για να είμαι ειλικρινής, θα ξεσκονίσω λίγο τα γαλλικά μου, γιατί δε θυμάμαι τίποτα (συγγνώμη μαμά) και θα διαβάσω κατευθείαν το αρχικώς εκδοθέν έργο. Ποιός περιμένει, τώρα, άλλα 3 τεύχη;