The Invisibles

Say You Want A Revolution

Ιστορία

O Dane είναι ένα παιδί από το Liverpool που διανύει τα χρόνια μιας μάλλον προβληματικής, θυμωμένης εφηβείας. Όταν η συμπεριφορά του τον στέλνει σε ένα εφιαλτικό αναμορφωτήριο, ο Dane ανακαλύπτει ότι ο κόσμος κρύβει πολλά παραπάνω απ’ όσα φαίνονται στην επιφάνεια.

Κάπου εκεί εμφανίζεται ο μυστηριώδης King Mob και η ομάδα του, μέλη των Invisibles, μιας οργάνωσης που κάποτε απαριθμούσε στις τάξεις της μέλη όπως Λόρδος Byron και ο Percy Shelley ή ο Μαρκήσιος de Sade. Κοντά στους συντρόφους του King Mob, ο Dane αρχίζει να μαθαίνει τα μυστικά της Μαγείας και καλείται να πάρει την θέση του στον πόλεμο ανάμεσα στους αναρχικούς Invisibles, που βρίσκονται από την πλευρά της ελευθερίας, και την Outer Church, που υπηρετεί τους Archons, οντότητες που θέλουν να υποδουλώσουν τον κόσμο με βάση μια διαστρεβλωμένη αντίληψη της Τάξης.

Τι Μας Άρεσε

Το THE INVISIBLES παντρεύει την παράνοια μιας γεμάτης ανατροπές κατασκοπικής ιστορίας με έναν ακόμη πιο παράξενο και παρανοϊκό κόσμου μυστικών οργανώσεων, εμπνευσμένων από τα υπαρκτά τάγματα των Ροδόσταυρων και των Γνωστικών. Μυστικισμός, φιλοσοφία, αναρχία και ιδιόμορφο science fiction συνδιάζονται έξυπνα από έναν άνθρωπο που μετέτρεψε την παραγωγή εξωφρενικών ιδεών σε καριέρα του.

Παράλληλα πρόκειται για μια ιδιαίτερα προσωπική ιστορία για τον Morrison, μιας που ο Dane, ο King Mob και το υπόλοιπο καστ (η τρανς μάγισσα Fany, η πρώην αστυνομικός Boy και η Ragged Robin, που έρχεται από το μέλλον) αποτελούν όλοι με τον τρόπο τους alter ego του δημιουργού τους.

Το γεγονός δε ότι ο Morrison δημιούργησε την σειρά με στόχο να λειτουργήσει ως μαγικό hyper-sigil, που θα οδηγούσε την ποπ κουλτούρα, αλλά και τον κόσμο γενικότερα προς μια πιο θετική αντίληψη για την ζωή είναι το πιο “Grant Morrison” πράγμα στον κόσμο και απόδειξη ότι ο μισότρελος Σκωτσέζος (ή έστω η δημόσια περσόνα του, για τους πιο κυνικούς) είναι ένας one of a kind δημιουργός.

Τι Μας Ενόχλησε

Η αλήθεια είναι πως, στην προσπάθεια να απαριθμήσουμε τα αρνητικά του THE INVISIBLES, θα έπρεπε να ανφέρουμε τα ίδια ακριβώς στοιχεία που θα προσμετρούσαμε και στα θετικά του.

Η πλοκή του THE INVISIBLES γίνεται κατά τόπους υπερβολικά περίπλοκη, οι ανατροπές παύουν να ενθουσιάζουν όταν παίρνουν την μορφή εύκολων Από Μηχανής Θεών και οι “out there” ιδέες του Morrison θα μπορούσαν εύκολα να περαστούν για πομπώδες αλλά απόλυτα κενό παραλήρημα.

Το γεγονός ότι ούτε και ο Morrison είχε απόλυτα σαφή ιδέα για το πού πήγαινε η ιστορία του καθώς την έγραφε (κάτι που και ο ίδιος έχει παραδεχτεί) δημιουργεί μια αίσθηση “make it up as you go” η οποία μπορεί να απογοητεύσει κάποιους αναγνώστες.

Συνολική Εκτίμηση

Το THE INVISIBLES είναι ένα comic με αξιομνημόνευτους χαρακτήρες που ξεχυλίζει ενδιαφέρουσες, παράξενες ιδέες. Με μια συνεχή αλληλουχία ανατροπών που θα κάνει το κεφάλι σας να πονέσει και εξωπραγματικές (και ενίοτε ιδιαίτερα τρομακτικές) εικόνες και πλάσματα, φιλοξενεί στις σελίδες του πολλές ιδέες που θα απασχολήσουν τον Morrison και σε επόμενες δουλειές του.

Αν ο παραλογισμός του δεν σας πτοήσει, ετοιμαστείτε να βυθιστείτε στις σελίδες του. Η εμπειρία πιθανόν να σας αλλάξει.

Παράλληλες Προτάσεις

Παρόμοιες φιλοσοφικές ιδέες με αυτές που διανθίζουν τους INVISIBLES απασχόλησαν τον Morrison και στα DOOM PATROL και THE FILTH, αλλά και στα πιο πρόσφατα NAMELESS και ANNIHILATOR

Αν πάλι ήταν η πολιτική πλευρά των INVISIBLES που σας κέρδισε είστε τυχεροί, μιας που οι δημιουργοί της British Invasion” φρόντισαν να στιγματίσουν τους καταλόγους της DC/Vertigo με αρκετές βαθιά πολιτικοποιημένες ιστορίες, εκ των οποίων το TRANSMETROPOLITAN και το (τόσο γνωστό που δεν χρειάζεται καν συστάσεις) V FOR VENDETTA, είναι οι πιο χαρακτηριστικές.