The Mighty Thor #700

Βροντώδης επέτειος!

Παρά τις αλλαγές των creative teams σε πολλούς τίτλους της Marvel, o Jason Aaron είναι ακλόνητος στη θέση του ως μαέστρος των περιπετειών των διαφόρων Thor. Κάτι που δεν είναι τυχαίο, καθώς το run του με τον Θεό του Κεραυνού είναι σταθερά ένα από τα καλύτερα της εταιρίας. Το THE MIGHTY THOR #700 ακολουθεί ανάλογη πορεία.

Στο εορταστικό τεύχος, ο Aaron μας δίνει διάφορες ιστορίες, που έχουν κάθε έναν από τους Thor με τους οποίους έχει ασχοληθεί στις ιστορίες του. Έτσι, μεταξύ άλλων, βλέπουμε την Jane Foster να πολεμάει την She-Hulk, η οποία, μετά τα γεγονότα του CIVIL WAR II, έχει χάσει τον έλεγχο της πράσινης (πλέον γκριζοπράσινης) πλευράς της, τον Odinson να προσπαθεί να σώσει τις Μοίρες από τον στρατό του Malekith, τον νεαρό Thor να μπλέκει συνεχώς σε μάχες και περιπέτειες και να προσπαθεί να σηκώσει το Mjolnir, και τον γέρο Thor του μέλλοντος να αφηγείται ιστορίες στους ανθρώπους που δημιούργησε.

Το τεύχος αποτελεί εορτασμό του σύμπαντος του Thor και όσων έχουν προηγηθεί, με προφανή έμφαση στο run του Aaron, αλλά, ταυτόχρονα σχεδόν, κάθε ιστορία κοιτάζει στο μέλλον του ήρωα. Είτε μιλάμε για τον ερχομό ενός αντιπάλου που θα μας απασχολήσει στο πρώτο arc της post-Legacy εποχής, είτε μιλάμε για το ευρύτερο arc με τον Malekith, είτε μιλάμε για το arc με τους Celestials, που ξεκίνησε ο ίδιος συγγραφέας στο MARVEL: LEGACY #1, το THE MIGHTY THOR #700 χτίζει το έδαφος για ό,τι θα ακολουθήσει, με μεγάλη επιτυχία.

Κεντρικό στοιχείο των ιστοριών του Aaron, είναι η κληρονομιά, στοιχείο που μπήκε στο επίκεντρο με την ανάληψη του Mjolnir από την Jane και αργότερα με τον Volstaag να σηκώνει το Ultimate Mjolnir και να γίνεται ο War Thor. Τέτοιου είδους στοιχεία προσθέτουν βαρύτητα στις περιπέτειες των αγαπημένων μας ηρώων, δημιουργούν σύνθετο continuity και ανοίγουν δρόμους για διάφορες ιστορίες. Και φυσικά, επικρατo;yn και στο #700, έχοντας διάφορες εκδοχές από Thor, αλλά και τον κλασικό ήρωα σε διάφορες φάσεις της ζωής του, από το παρελθόν μέχρι το πολύ μακρινό μέλλον. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα που δύσκολα μπορώ να χωνέψω.

Μπορούν να υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες με το όνομα Nova ή Green Lantern, καθώς αυτή είναι η δουλειά τους. Μπορούν να υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες με το όνομα Flash ή Captain America, μια και αποτελεί το υπερηρωικό όνομα κάποιου. Όταν, όμως, παίρνεις το όνομα Thor και το μοιράζεις σε πλήθος χαρακτήρων, υπάρχει ένα πρόβλημα. Το Thor αποτελεί το κανονικό όνομα του ομώνυμου ήρωα. Πρόκειται για μια σχεδόν βεβιασμένη προσθήκη, του συγγραφέα που ακόμα μου φαίνεται λάθος.

Το καλλιτεχνικό κομμάτι είναι πλαισιωμένο από πλήθος ταλαντούχων δημιουργών. Τον κύριο λόγο έχουν οι Russell Dauterman και Daniel Acuna. Αν και έχει αναλάβει την ιστορία του Odinson, ο πρώτος έχει συνδέσει το όνομα του με την Jane Foster και δεν αποτελεί υπερβολή να τον θεωρήσουμε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς artists της Marvel. Σε συνδυασμό με τα έντονα και ποικίλα χρώματα του Matt Wilson, ζωντανεύουν εδώ και καιρό τις περιπέτειες της Thor, σε κάθε γωνιά του γαλαξία, με την ανάλογη φαντασία. O Acuna έχει πιο ιδιαίτερο στιλ, αλλά έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους βασικούς σχεδιαστές της εταιρίας και η μάχη που σχεδιάζει μεταξύ των Thor και Hulk κάνει ξεκάθαρο το πώς τα κατάφερε. Από τους λοιπούς καλλιτέχνες, η Becky Cloonan είναι σαν να γεννήθηκε για να εικονογραφεί τις περιπέτειες των νεαρών Thor και Loki.

Το δίδυμο των Aaron και Dauterman είναι από τα πιο αξιόπιστα της Marvel. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που συνεχίζει την εξαιρετική δουλειά του με τους διάφορους θεούς τους κεραυνούς. Και ο τίτλος θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στα τεκταινόμενα του Marvel Universe, καθώς ο Aaron θα συνδέσει τα γεγονότα της σειράς, με την ιστορία που ξεκίνησε στο MARVEL: LEGACY #1.

Το THE MIGHTY THOR #700 είναι μια άξια προσθήκη στο πάνθεον των ιστοριών με τον θεό του κεραυνού. Είναι ένα τεύχος που συνεχίζει την ιστορία που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται εδώ και καιρό και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να συμπυκνώσει πολλά από τα θέματα και τους χαρακτήρες της, ώστε να είναι προσιτό σε νέους αναγνώστες.