DC House Of Horror #1

Μια όχι και τόσο τρομακτική απόπειρα απο τη DC

Κάτι που πλησίαζε το Halloween, κάτι που λατρεύω τις ιστορίες τρόμου, περίμενα πώς και πώς να διαβάσω το DC HOUSE OF HORROR. Όμως, το αποτέλεσμα ήταν χλιαρό στην καλύτερη. Παρότι αρχικά ενθουσιάστηκα, καθώς διαπίστωσα πως δεν ήταν ένα απλό τεύχος, αλλά ουσιαστικά ένας mini τόμος, το αποτέλεσμα φαίνεται να επιβεβαίωσε το αρχαίο ρητό “ουκ εν τω πολλώ το ευ”.

Το σπίτι του τρόμου της DC απαρτίζεται από οχτώ ιστορίες φρίκης και παράνοιας, που έχουν ως πρωταγωνιστές τα γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα της DC, όμως όχι όπως τα έχουμε συνηθίσει. Το θέμα είναι ότι οι ιστορίες είχαν εντελώς αλλοιωμένους τους χαρακτήρες, σε βαθμό που το μόνο κοινό που είχαν με αυτούς που γνωρίζουμε ήταν η εμφάνιση ή το όνομα. Για παράδειγμα, στη δεύτερη ιστορία του τεύχους, που έχει τον τίτλο “Man’s World”, βλέπουμε μια Wonder Woman που είναι γυμνή, κλέβει την στολή από έναν αστυνομικό, ενώ παράλληλα μακελεύει ασύστολα όποιο αρσενικό βρεθεί στον δρόμο της. Κατανοώ πως το concept του HOUSE OF HORROR ήταν να δείξουν κάτι διαφορετικό και κατανοώ επίσης την ειρωνεία του τίτλου της ιστορίας, σε συνδυασμό με το γεγονός πως σκότωνε μόνο άνδρες, όμως θεωρώ πως το αποτέλεσμα απλά δεν πέτυχε. Οι περισσότερες ιστορίες απλά διαστρεβλώνουν εντελώς τους χαρακτήρες, με τρόπο που δεν έχει καθόλου ενδιαφέρον, αλλά ούτε και ουσία. Αποδομούν εντελώς την φύση του εκάστοτε ήρωα, χωρίς να υπάρχει κάποια ουσία ή νόημα πίσω από την αλλαγή και την ιστορία. Είναι απλά μικρές ιστορίες τρόμου, που συμπωματικά υπάρχουν μέσα τους τα ονόματα Batman, Harley Quinn και Two-Face. Και τώρα που είπα Two-Face, ποιος στο διάβολο σκέφτηκε να βάλει τον Harvey Dent στην ίδια ιστορία με τον Λεβιάθαν; Πραγματικά δηλαδή, αυτό παραπέμπει πιο πολύ στο TREEHOUSE OF HORROR των Simpsons, παρά σε μια σοβαρή απόπειρα τρόμου που ήθελε η DC.

Όμως, για να μην γκρινιάζω μόνο, οφείλω να αναφέρω την μοναδική ενδιαφέρουσα (έως και ωραία) ιστορία του τόμου, που δεν είναι άλλη από το “Last Laugh”. Όπως φαντάζεστε, είναι μια Joker centered ιστορία, που έχει ένα πολύ ενδιαφέρον και ανατριχιαστικό twist στο τέλος. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως και αυτή ιστορία αλλάζει εντελώς τον χαρακτήρα και την φύση του Batman, όμως αυτή το κάνει πετυχημένα. Πρώτον, το κάνει με έναν πολύ ενδιαφέροντα και ανατριχιαστικό τρόπο, που θυμίζει το SECRET WINDOW του Stephen King και, δεύτερον, η αλλαγή αυτή και το twist στο τέλος δεν είναι τόσο ξένα στην μυθολογία του Batman, καθώς πολλές φορές έχει ειπωθεί πως ο Joker με τον Σκοτεινό Ιππότη είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.